Pronajímáte svůj byt, nebo jste nájemce? Dejte si pozor na zásadní změny!

V rámci nového občanského zákoníku se udály zásadní změny také u pronájmů bytových jednotek. Od začátku roku tak může nájemce v bytě chovat zvíře či dále pronajímat nevyužitou část bytu, aniž by k tomu potřeboval souhlas od majitele. Jaké jsou ty nejdůležitější novinky?

Vyšší jistota

Pronajímatel má nově právo stanovit výši kauce až do výše šestinásobku měsíčního nájemného. „Tady je nutné brát na zřetel fakt, že se můžete s výší požadované kauce vyšplhat až na takovou úroveň, kdy bude pro potenciálního nájemce snazší si vzít hypotéku a podobný byt si koupit,“ vysvětluje s jistou nadsázkou Jan Zachystal ze společnosti RE/MAX Alfa. Naopak nájemce má právo na úroky z kauce a to od okamžiku jejího poskytnutí pronajímateli. „Určitě se vyplatí do nájemní smlouvy zanést informaci o tom, jak bude úroková míra počítána,“ dodává Jan Zachystal.

Smlouva platí, i když neexistuje

I když smlouva vyžaduje písemnou formu, pronajímatel vůči nájemci nemůže namítat, že smlouva v této podobě nebyla uzavřena. Pokud pak nájemce užívá byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou. Z nájemní smlouvy nově zmizela možnost stanovit povinnost platit smluvní pokutu.

Zvíře i bez souhlasu

Nájemce má právo chovat v bytě zvíře i bez předchozího souhlasu pronajímatele, ovšem pouze, nepůsobí-li chov zvířete pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. „To znamená, že zvíře by mělo být přiměřené podmínkám konkrétního bytu a nemělo by rušit sousedy. S jistou rezervou tak můžeme hovořit o tom, že chovat v malé garsonce například Brazilskou filu by mohlo být již v rozporu s takovým vyjádřením zákona,“ říká Jan Zachystal. 

Pronájem pronájmu

Nájemce má nově možnost dále pronajímat část bytu ve kterém sám trvale bydlí, a to i bez souhlasu pronajímatele. „Je ale nutné, aby sám nájemce v bytě bydlel. Pokud by nájemce žil někde jinde, nemůže byt sám dále pronajmout. V takovém případě musí dát pronajímatel k nastěhování nového nájemníka souhlas,“ doplňuje Zachystal. 

Nový člen domácnosti

Nájemce může ve své domácnosti přijímat kohokoliv na libovolně dlouhou dobu (jako návštěvu). Přijmutí nového člena do domácnosti však může být podmíněno souhlasem pronajímatele, pokud je toto uvedeno ve smlouvě. „Přijme-li nájemce nového člena své domácnosti, oznámí zvýšení počtu osob žijících v bytě pronajímateli. Pokud tak neučiní do dvou měsíců, pak závažně porušil svou povinnost, upozorňuje Jan Zachystal. 

Sám sobě ochráncem

Nájemce se nově může sám domáhat ochrany vůči tomu, kdo ho ruší v jeho nájemním právu. „Pokud vás například vytopí soused, můžete po něm chtít opravu či finanční kompenzaci i jako nájemce, a nemusíte už čekat, až to zařídí majitel bytu,“ doplňuje Zachystal. To je důležitá úprava, protože ne vždy je možné s majitelem rychle vyřešit všechny způsobené škody. 

Další podstatné změny:

* NOZ odstraňuje povinnost pronajímatele poskytnout nájemci bytovou náhradu při výpovědi.

* Pronajímatel může nájem nově vypovědět dokonce bez výpovědní lhůty, a to v případě porušení nájemcovy povinnosti zvlášť závažným způsobem.

* Nájemce musí dopředu pronajímateli oznámit svou nepřítomnost v bytu, pokud bude delší než dva měsíce. Zároveň musí určit osobu, která v případě nutnosti zajistí vstup do bytu.

* Pronajímatel musí umožnit nájemci nahlédnout do vyúčtování nákladů za služby za minulý kalendářní rok a pořídit si z nich opisy, výpisy a kopie.

* Nájemce může v bytě pracovat nebo podnikat, pokud to nezpůsobí nepřiměřené zatížení pro byt nebo dům

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Realitní rádce