Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  31.01.2014 16:40:00

Zlotý i forint pod tlakem, koruna odolává

Uplynulý týden byl ve znamení výprodejů na globálních rozvíjejících se trzích (GEM), když se investoři začali obávat negativního vlivu snižování tempa odkupu aktiv americkou centrální bankou a chronickými nerovnováhami (např. deficity běžných účtů) některých ekonomik GEM. Pod silným tlakem se ocitly především měny Turecka a Jižní Afriky, výprodej ale zasáhly i latinskoamerické trhy či Rusko. Rubl, turecká lira, jihoafrický rand, ukrajinská hřivna nebo mexické peso se během posledních dní dostaly proti dolaru na svá historická minima či na jejich dosah.
Výprodej na globálních rozvíjejících se trzích zasáhl i středoevropský region, důsledky však nejsou jednoznačné. Zlotý a forint během týdne proti dolaru i euru prudce oslabovaly, když hlavním důvodem je vyšší náchylnost polské i maďarské ekonomiky k odlivu kapitálu (obě země jsou navíc mezi investory stále vnímány jako rozvíjející se trhy). Polský zlotý si během uplynulého týdne proti euru odepsal 1,4 % a forint ztratil proti společné evropské měně dokonce přes 3 % své hodnoty. Koruna si sice v průběhu týdne také zaznamenávala ztráty (nicméně menší, jen zhruba půl procenta), které však během pátečního obchodování umazala a končila tak prakticky na své hodnotě z předchozího týdne mírně pod hranicí 27,50 CZK/EUR.
Korunová aktiva nejsou pro zahraniční spekulativní kapitál zajímavá pro svůj nízký výnos, Česká republika bývá navíc často označována jako (regionální) bezpečný přístav. K poměrně výraznému oslabení koruny navíc došlo už listopadovými intervencemi centrální banky. Podobný výprodej koruny, jako jsme mohli vidět na ostatních měnách regionu, proto neočekáváme (centrální banka by navíc mohla v poměrně nepravděpodobném případě bezdůvodného a fundamentálně nepodloženého oslabení koruny, dejme tomu nad 28 CZK/EUR, částečně realizovat zisk ze svých intervencí prodejem eur a tím koruně pomoci k návratu směrem k úrovni 27 CZK/EUR). Česká měna by se měla proti euru v nejbližších týdnech stále pohybovat v pásmu 27,30-27,70 CZK/EUR. Již do konce první poloviny roku by se mohla začít přibližovat "flooru" stanoveném ČNB, když v červnu 2014 očekáváme kurz na hodnotě 27,10 CZK/EUR.
Tento týden jsme z české ekonomiky dočkali jen prosincového měnového přehledu, podle kterého rostla česká měnová zásoba měřená agregátem M2 o 4,7 % y/y (v listopadu její růst činil 5,3 %). Přicházející týden by měl být z fundamentálního pohledu zajímavější. Zveřejněny budou statistiky prosincové průmyslové produkce a stavebnictví, maloobchodní tržby a bilance zahraničního obchodu taktéž za prosinec, státní rozpočet ke konci ledna, únorový index PMI a ve čtvrtek bude zasedat bankovní rada České národní banky.
Čtvrteční zasedání ČNB by však podle našich předpokladů nemělo přinést žádné zásadní překvapení. Centrální bankéři pravděpodobně vyčkají na další makroekonomická data, která by měla odhalit dopad devizových intervencí na českou ekonomiku. Nejdůležitější budou inflační statistiky, především ta lednová zveřejněná až 12. února. Ani nová prognóza ČNB by neměla doznat výraznějších změn, když ekonomické údaje zveřejněné v posledních třech měsících byly zhruba v souladu s předchozím (intervenčním) výhledem centrální banky. Zásadnější vliv zasedání na kurz koruny proto neočekáváme.
Tento týden jsme zveřejnili novou čtvrtletní zprávu Ekonomické výhledy s aktualizovanou prognózou pro českou ekonomiku. Tuto analýzu můžete nalézt na našich webových stránkách: http://trading.kb.cz/ibweb/analysisDetail.do?ID=11094

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688