BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.01.2014 09:42:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/JPY, NZD/USD a DAX

Americká centrální banka (FED) přistoupila na svém včerejším zasedání k již druhému snížení kvantitativního uvolňování (QE) v řadě a to shodně o 10 miliard na celkových 65 miliard dolarů měsíčně. Snížení bylo obecně očekávané, i když několik posledních datamerické ekonomiky nebylo zrovna uspokojivých. Rozhodnutí bankovní rady bylo jednomyslné, tedy za snížení objemu QE hlasovala i budoucí šéfka Janet Yellen. Mírně se změnil pohled Fedu na stav amerického hospodářství. O ekonomické aktivitě se banka vyjadřuje ve smyslu, že se zvýšila místo dosavadních, že roste mírným tempem. Jinak se banka dívá i na budoucí vývoj hospodářství, a to ve smyslu, že bude růst mírným tempem místo dosavadních, že vzroste. Včerejším zasedáním se také „rozloučil“ s trhy Ben Bernanke, který banku vedl po 8 let a za tu dobu se mu podařilo zvýšit bankovní rozvahu na více než 4 biliony dolarů. Zmínka padla také o úrokových sazbách, ty by měly zůstat blízko nule i v případě, že míra nezaměstnanosti klesne pod původně nastavenou hranici pro zvýšení 6,5 procent. K aktuálnímu výprodeji na rozvíjejících se trzích se banka vyjádřila, že to nevidí jako problém.

Novozélandská centrální banka (RBNZ) zachovala svou úrokovou na 2,5 procentech a zhodnotila domácí hospodářství. Ekonomická expanze má podle RBNZ stále dobré momentum a HDP, které v období od září 2012 do září 2013 posílilo o 3,5 procenta, by i nadále mělo pokračovat v posilování.  Meziroční inflace dosáhla v minulém roce 1,6 procent a výhledově by se mohla zvýšit. Sektoru stavebnictví se daří a roste díky rekonstrukcím a nové výstavbě v Canterbury a Aucklandu.

Čínsky index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby společnosti HSBC potvrdil lednové hodnoty pod úrovni 50 (49,5), které signalizují pro čínskou výrobu kontrakci v nejbližších 6 měsících. Na tato data i zprávy o snížení objemu QE reagovaly asijské akciové indexy výprodejem. Ztráty přirozeně postihly i americké akciové indexy po oznámení o snížení objemu QE. Ty si odepsaly kolem 1 procenta.

Japonské maloobchodní tržby posílily meziročně v prosinci o 2,6 procenta. Výrazně tak zaostaly za očekávanými 3,7 procenty. Dobrou zprávou však je, že již pátý měsíc v řadě drží rostoucí trend. Prodeje podpořil hlavně zvýšený zájem o zboží dlouhodobé spotřeby, jenž je stimulován chystaným zvýšením daňové sazby z 5 na 8 procent v dubnu. Kumulativní výsledek za rok 2013 ukázal růst o 1,0 procento oproti předchozímu roku.

 

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

·         9:55 Německá nezaměstnanost

·         14:30 První měření amerického HDP q/q

·         14:30 Počet žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA

·         16:00 Počet rozjednaných prodejů domůUSA

·         22:45 Novozélandská obchodní bilance

Očekávaný pokles EUR/USD k úrovni 1,3630 byl ve včerejší seanci více, než překonán, avšak i když se trh v průběhu dne podíval až k hladině 1,36, tak pod vyznačenou podporou nedokázal uzavřít. To zdůrazňuje její platnost. Dnešní seanci znovu nabídne důležitá makroekonomická data a opět tak lze čekat zvýšenou volatilitu.  Do poražení intradenního kanálu je výhled neutrální.

 

EURUSD

 

USD/JPY dle očekávání opustilo rostoucí klín a vydalo se směrem na jih. Trhu se tak znovu nabídla podpora na ceně 102,00 a v současnosti koriguje ztráty. V dnešní seanci by tak mohlo dojít k otestování silné medvědí zóny na Fibonacciho úrovni 38,2. Ta by případně mohla podpořit následné vytvoření nového minima.

 

USDJPY

 

NZD/USD včera projelo hladinou 0,82, která držela trh v konsolidaci, jako nůž máslem. Hlavní reakce však překvapivě nebyla na snížení objemu QE, ale na zachování úrokové sazby na Novém Zélandě. Trh tak dokončil formaci klesajícího trojúhelníku a otevřel si cestu k úrovni 0,8120. Výhled na dnešní seanci je negativní.

 

NZDUSD

 

Německý akciový index DAX uzavřel ve včerejší seanci pod silným supportem (9 415,00) a mimo trendový kanál. Navíc včerejší seance znamenala vytvoření tzv. „outside svíčky“ a trhu tak hrozí další propad. Případné proražení minim za včerejší seance by mohlo započít pohyb k 9 000.

 

DAX

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688