BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  27.01.2014 15:15:12

Caterpillar překvapil jak výsledky, tak rozsáhlým programem odkupu vlastních akcií

Jednička na trhu těžebních a stavebních strojů gigant Caterpillar (CAT) dnes představil své hospodářské výsledky za 4Q. Před rokem byly výsledky negativně ovlivněny jednorázovými položkami v souvislosti s odpisem goodwillu, či naopak pozitivně daňovou vratkou. Meziročně tak 44 % nárůst zisku na 1 mld. USD působí poměrně impozantně, resp. nemá úplnou vypovídací schopnost. Na akcii zisk dosáhl 1,54 USD a výrazně překonal očekávání na úrovni 1,28 USD. Obdobně příjmy, které meziročně klesly o 10 % na 14,4 mld. USD. Trh čekal větší pokles, resp. maximálně 13,7 mld. USD.

Výhled pro rok 2014

V letošním roce firma očekává obdobné prodeje jako loni, tj. okolo 56 mld. USD +-5 %. Letos hodlá pokračovat již vloni započatých restrukturalizačních aktivitách firmy, které si mají vyžádat 400-500 mil. USD. Zisk na akcii tak očekává 5,30 USD, resp. po očištění o mimořádné položky 5,85 USD, tj. rovněž nad očekáváním trhu ve výši 5,77 USD. Za loňský rok čistý zisk dosáhl 5,75 USD/akcii, resp. 379 mld. USD.

Odkup vlastních akcií

Caterpillar (CAT) jakoby chtěl také napodobit v sektoru konkurenční Deere (DE), který v prosinci oznámil výrazný program odkupu vlastních akcií v objemu 8 mld. USD. Vedení Caterpillaru (CAT) odsouhlasilo program odkupu dokonce ve výši 10 mld. USD, který má platnost do konce roku 2018. V současnosti přitom dobíhá předchozí, který byl v roce 2007 stanoven na 7,5 mld. USD. Loni firma odkoupila vlastní akcie za 2 mld. USD a odkup hodlá díky silnému cash flow zintenzivnit. Jen v 1Q plánuje odkoupit vlastní akcie za 1,7 mld. USD a naplnit tak plně zmiňovaný program z roku 2007.   

Při pohledu na objem vydaných akcií, resp. tržní kapitalizaci lze dle BHS oznámený program odkupu považovat za méně výrazný než u zmiňované společnosti Deere (DE). Ve srovnání s jinými firmami však naopak stále za vysoce nadprůměrný. Ve vztahu k páteční zavírací ceně 86,17 USD dosahovala tržní kapitalizace firmy 54,8 mld. USD. Firma tak vlastně plánuje odkoupit téměř 20 % akcií (pokud by se cena v čase neměnila).

Dividendy

Pro úplnost lze u firmy doplnit i její dividendovou politiku. Loni došlo ke zvýšení dividendy o 15 % na kvartálních 0,60 USD. Přehled vývoje dividend naleznete zde.

Kurzový vývoj

Na výše zmíněné zprávy akcie Caterpillar (CAT) logicky nemohou reagovat jinak než pozitivně. Očekávat tak lze korekci poklesu z předchozích dní a možná i zpětný atak dosavadních téměř ročních maxim, které titul zaznamenal v polovině ledna. Kurzový vývoj akcií Caterpillar (CAT) za poslední rok naleznete zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688