Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  27.01.2014 13:53:30

Hodnota téměř třetiny českých domácností se po vánocích zvýšila o více než 10 000 Kč

Česká pojišťovna je největší tuzemskou pojišťovnou s tržním podílem 25,6 % (k 30. 9. 2013). Spravuje na 8 milionů pojistných smluv. Kromě individuálního pojištění nabízí pojistná řešení pro malé, střední a velké firmy v oblasti podnikatelských, průmyslových, technických a zemědělských rizik.

Česká pojišťovna je součástí skupiny Generali, jednoho z největších poskytovatelů pojištění v Evropě a největší evropské životní pojišťovny s předepsaným pojistným ve výši 70 miliard eur (v roce 2012). S 80 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá skupina Generali vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, ve kterém je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.

Bez ohledu na to, o kolik se zvýšila hodnota jejich majetku, třetina respondentů výzkumu nemá svou domácnost nijak pojištěnou. „V případě vykradení nebo vyhoření bytu to představuje velký problém. Riskují také lidé, kteří sice domácnost pojištěnou mají, nicméně její současná hodnota již dávno neodpovídá původně nastavené pojistné částce. Češi hojně rekonstruují své domovy a pořizují si nové vybavení, ale na zvýšení pojistné částky nebo aktualizaci limitů po takovémto zhodnocení svého majetku často zapomínají,“ uvádí Jakub Nožička, ředitel Odboru neživotního pojištění České pojišťovny, a radí: Kontrolujte alespoň jednou za dva roky své pojistné smlouvy a aktualizujte je tak, aby plně chránily vaši domácnost i její vybavení. Pouze takové pojištění, které odpovídá reálné hodnotě vaší domácnosti, vám pomůže případné škody plně nahradit“.

Průzkum České pojišťovny rovněž ukázal, že u 12 procent respondentů vzrostla hodnota jejich domácnosti
o necelé 2 tisíce korun. Čtvrtina domácností si přes Vánoce nadělila dary v hodnotě 2 až 5 tisíc korun. Další téměř čtvrtina dotázaných zhodnotila díky vánočním dárkům svou domácnost o 5 až 10 tisíc korun a pětina dotázaných dokonce o 10 až 20 tisíc korun.

Ukázalo se, že z drahých dárků se radovali častěji muži, a to zejména ve věku 25 až 34 let. „Zajímavý a současně alarmující je fakt, že čím více se zvýšila hodnota určité domácnosti, tím spíše její členové nikdy neaktualizovali svoje majetkové pojištění,“ dodává Jakub Nožička.

Češi k Vánocům dostávali nejen hodnotné dárky, radovali se i ze skutečných kuriozit, jako je například „b ažant“ k vykonávání tělesné potřeby s výmluvným odůvodněním, aby obdarovaný nemusel vstávat od počítače. Následovaly další praktické dary jako vrata či hromosvod. Originální pak bylo darované místo na urnu v rodinném hrobě – dárek přitom věnovala tchyně. Našly se ale i jiné dárky, které respondentům průzkumu velmi pravděpodobně pod stromečkem mnoho radosti neudělaly, a to například provalená nevěra či pokuta od hajného.

Průzkum realizovala Česká pojišťovna v lednu 2014 na vzorku 525 respondentů.

Ivana Buriánková , tisková mluvčí ČP
Jan Marek , manažer komunikace ČP

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:24  Likvidaci autovraků podpoří dotace priorita.cz (Priorita.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688