Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  23.01.2002 11:00:24

Saldo zahraničního obchodu lepší než v roce 2000


Rok 2001 - pasivum obchodní bilance mírně nižší než v předchozím roce
Zahraniční obchod - informace za prosinec 2001

prosinci pokračoval meziroční pokles tempa růstu dovozu i vývozu v běžných cenách. Hodnota dovozu i vývozu poklesla pod úroveň stejného měsíce roku 2000. Pasivum obchodní bilance bylo mírně vyšší než v předchozím roce.

Dovoz byl meziročně o 0,2 % nižší při poklesu vývozu o 1,2 %. Vyšší byl pouze dovoz i vývoz strojů a dopravních prostředků a průmyslového spotřebního zboží, ale v obou skupinách rostl rychleji dovoz než vývoz. Dovoz strojů a dopravních prostředků vzrostl o 10,4 %, zvýšil se zejména dovoz výpočetní techniky a dopravních prostředků (civilní dopravní letadlo). Vývoz byl vyšší o 2,9 %, především vlivem růstu exportu elektrotechnických výrobků.

Pasivum obchodní bilance dosáhlo 21,9 mld. a bylo tak ještě o 0,9 mld. vyšší než v prosinci 2000. Aktivního salda nebylo dosaženo v žádné ze skupin zboží. Pasivní obchodní bilance byla zejména u surovin, polotovarů a chemických výrobků (-11,9 mld. ), u strojů a dopravních prostředků (- 7,4 mld. ), ale i u průmyslového spotřebního zboží (-1,0 mld. ). Na záporném saldu strojů a dopravních prostředků se podílela zejména výpočetní technika a elektrická zařízení. Aktivní bilance zušlechťovacího styku byla nižší než průměrná měsíční výše v minulém roce (zhruba o 2 mld. ).

Pokračoval pokles obchoduNěmeckem (meziroční index vývozu 94,4, dovozu 93,9) a obchodní bilance byla mírně pasivní (- 0,7 mld. ).

Údaje po sezónním očištění za prosinec v porovnání s listopadem potvrzují mimořádnost vývoje v posledním měsíci roku 2001. Vývoz byl nižší o 1,2 % zatímco dovoz vyšší o 7,2 %.

roce 2001 dovoz v porovnání s předchozím rokem vzrostl o 11,7 % a vývoz o 13,1 %. Pasivum obchodní bilance ve výši 119,0 mld. tak bylo o 1,8 mld. nižší než v předchozím roce. V kontextu s výrazným propadem dynamiky světového zahraničního obchodu (tempo růstu se zpomalilo z 11,5 % v roce 2000 na 1 % v roce 2001), nebylo snížení dynamiky vývozu a dovozu v České republice tak významné.

Zahraniční obchod byl zejména ve druhé polovině roku ve značné míře ovlivněn poklesem cen dovozu i vývozu. Vývoj směnných relací a zhodnocení kursu koruny vůči americkému dolaru působily příznivě na obchodní bilanci v běžných cenách. V průměru za rok 2001 CZK vůči USD posílila o 1,8 %. Ve stálých cenách (roku 2000) by rostl rychleji dovoz než vývoz a pasivum obchodní bilance by bylo vyšší.

Zlepšila se především obchodní bilance u strojů a dopravních prostředků - růst aktiva o 12,9 mld. na 14,6 mld. . Pozitivně se vyvíjela obchodní bilance u silničních vozidel a u ostatních dopravních prostředků. Aktivum ze zušlechťovacího styku dosáhlo 112,6 mld. , bylo tak o 1,5 mld. nižší než v roce 2000. Mírně se zvýšilo aktivní saldo v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím o 3,1 mld.  na 15,9 mld. . Aktivum vzrostlo především v obchodu s nábytkem.

Naopak se prohloubilo pasivum u surovin, polotovarů a chemických výrobků o 12,2 mld. na 130,0 mld. . V obchodě s chemickými výrobky činilo pasivum 69,5 mld. a bylo o 10,0 mld. vyšší než v předchozím roce. Prohloubilo se pasivum především u léčiv a farmaceutických výrobků, plastů a barviv. Pasivum v obchodě se zemědělským a potravinářským zbožím dosáhlo výše 19,5 mld. a bylo tak o 1,9 mld. vyšší než v předchozím roce. Prohloubilo se pasivum v obchodě ovocem a zeleninou a krmivy.

Problémy spojené s vývojem konjunktury v zahraničí se odrazily především v obchoděNěmeckem. Aktivum obchodní bilance se Spolkovou republikou Německo bylo v meziročním srovnání jen poloviční a dosáhlo výše 26,5 mld. . Výrazně se zhoršila i pasivní obchodní bilance s rozvojovými zeměmi o 18,1 mld. na 32,9 mld. . Naopak vlivem poklesu cen ropy se zlepšila pasivní bilance s Ruskem o 7,9 mld. na 57,4 mld. .

Z dlouhodobého hlediska se dále prohloubilo pasivum v obchoděČínou o 13,3 mld. a Japonskem o 1,7 mld. . Naopak pokračoval růst aktiva obchodní bilance zejména se Slovenskem o 15,9 mld. , Spojeným královstvím o 17,1 mld. a Nizozemskem o 5,8 mld.



Čtete přílohy ?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:

Út 10:20  Otevírací doba poboček v období Velikonoc Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Út   7:49  Velikonoce 2024: kdy je volno, prázdniny a jak jsou otevřené obchody Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
11.03.2024  Vítězem únorového kola Visa Czech Top Shop je první pobočka drogerie Hebe VISA Czech Top Shop (VISA Czech Top Shop)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688