STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  23.01.2014 13:03:34

Blog začínající investorky 3: Už se to blíží… (23.1.2014)

Autor: Klára Hurychová

V minulé části mého deníčku jsem popisovala, jak jsem postupně docházela na kritéria, podle nichž si hodlám zvolit pro své online obchodování. Rozhodla jsem se totiž zhodnotit svých náhodně nabytých 5000 USD na burze. Rizika jsou mi samozřejmě známá, jsem tedy sama zvědavá, jak dlouho mi můj optimismus vydrží :).

Zmíněná kritéria tedy byla jazyková lokalizace, technická podpora, možnost uzavření smlouvy „na dálku“, široké portfolio trhů a produktů a samozřejmě výše poplatků.

Po krátké anabázi jsem se nakonec pro jednoho z poskytovatelů rozhodla.  Jedná se o online brokera pro mé obchody. Díky němu si mohu investovat anonymně bez pomoci makléře, což mi zaručí nízké poplatky za obchody. Obchodování probíhá prostřednictvím světového obchodníka Interactive Brokers. Mohu investovat jak v Americe, Evropě, tak i v Asii. Pomocí aplikace Trader work station (TWS), kterou si nainstaluji do počítače, mobilu či tabletu, získávám přístup na trhy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Zaujala mě i služba Smartrouting, takový dobrý „pomocníček“ pro každého investora. Sice příliš nechápu, o co jde, ale chytré směřování pokynu, které mi zajistí nejlepší možné ceny dostupné na všech burzách po celém světě zní dobře :).

Podívám se tedy, jaké možnosti ohledně otevření účtu mám na výběr. Na stránkách společnosti okamžitě nalézám ikonku „Otevřít účet“. Naskýtají se 3 možnosti: otevřít účet elektronicky pomocí e-registrace, otevřít účet osobně přímo na pobočce společnosti nebo otevřít účet písemně formou korespondence. Nechce se mi přímo cestovat do pobočky a domlouvat si schůzku, zkusím si tedy otevřít účet elektronicky pomocí e-registrace. V případě jakýchkoliv potíží mohu využít online chat, quick help či bezplatnou telefonní linku. Když jsem ale zvládla vyplnit spolužákům daňové přiznání, zvládnu i tohle :). V nejkrajnějším případě bych se obrátila přímo na pobočku společnosti a domluvila si schůzku.

Mohu si zvolit mezi individuálním nebo sdruženým účtem. Ze začátku mi bude s investicemi sice radit kamarád, ale druhého majitele účtu z něj neudělám. Peníze kazí přátelství a nechci, abychom dopadli jako ve válce Roesových… Mám k dispozici 5000 dolarů, takže raději využiji individuálního účtu.

Další Sophiina volba se týká typu účtu – hotovostní nebo maržový. Zjišťuji, že maržový nabízí možnost obchodovat s větším objemem financí než je můj vklad. To se mi nezdá, v čem je háček? Aha, jedná se o poskytnutí úvěru od obchodníka. Úrok je sice ve srovnání s konkurencí parádní, ale nepůjdu do „toho“. Když už prodělat, tak za svoje :). Přecházím tedy k  hotovostnímu účtu.  Ten se mi pro začátečníka jeví jako nejjednodušší alternativa. Jsem upozorněna na to, že s tímto účtem není možné spekulovat na pokles cen akcií. Proč bych to dělala, říkám si… Kamarád mi ovšem později vysvětlil, že i tak se dá na burze obchodovat. Ale ať na to zatím raději zapomenu. Tuhle poznámku jsem příliš nepochopila, ale dám na jeho radu. Zjišťuji, že klienti mohou otevřít účet od 3000 USD, nicméně vložím celou částku 5000 USD.

Zhruba za tři dny po schválení mé žádosti je obchodní účet založený a já mohu z mého bankovního účtu vložit prostředky pro investování. Až dorazí peníze na zřízený účet, mohu se konečně pustit do toho hlavního: obchodování!

O mých prvních obchodech napíšu zase příště

 

Celý blog zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/blogy

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.02.2022Už se to blíží: SPAC z dílny WOOD & Company míří na burzu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688