Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  21.01.2014 10:08:58

TPA Horwath: V r. 2013 rostl objem akvizic o 49%

České firmy pokračují v trendu nákupu společností na českém trhu i v zahraničí

Podle poradenské společnosti TPA Horwath došlo v roce 2013 k nárůstu oznámených akvizičních transakcí o 49 % oproti roku 2012. Pokračuje také trend akvizic realizovaných společnostmi s českými vlastníky, a to jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Nejčastěji probíhaly tyto transakce v odvětví průmyslových produktů a služeb, v energetice a zajímavostí byly transakce na mediálním trhu a ve finančním sektoru.

Podle odborníků TPA Horwath je tento výrazný nárůst důsledkem několika faktorů. „Jednak je stále významný počet transakcí motivován věkem původních zakladatelů a nemožností převzetí vlastnictví a řízení firem v rámci rodiny nebo profesionálního managementu,“ vyjmenovává Igor Mesenský, partner TPA Horwath. V řadě případů došlo ke sladění cenových očekávání prodávajících a nabídek kupujících, do kterých se promítly pozitivní hospodářské výsledky na straně prodávaných společností. A zároveň lehce optimistické ekonomické prognózy do budoucna umožňovaly investorům nabídnout zajímavé kupní ceny.

Vliv na vyšší počet transakcí měla i aktivita private equity investorů, např. fondů Genesis, Onyx Capital, Riverside apod., a také odchod významných zahraničních společností z České republiky, kdy např. španělská Telefónica O2 prodala místního operátora, francouzská DANONE prodala benešovský závod, rakouské AVE prodalo business v několika zemích střední a východní Evropy či TTS Tooltechnic Systems prodala českou společnost TTS Polak. V současné době zahraniční vlastník prodává společnost Vitana.

„Nezanedbatelný podíl má také aktivita domácích investorů. Firmy vlastněné českými vlastníky nakupovaly a nakupují jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Pro řadu firem je už český trh malý a mají manažerské i finanční zdroje pro expanzi a je pozitivní, že do akvizic se v poslední době zapojují již i středně velké české společnosti,“ uvedl další významný faktor Igor Mesenský.


Pozn. Data 2005-2013 vždy leden až prosinec

Zdroj: TPA Horwath Corporate Finance, Merger & Market monitorující transakce s velikostí USD 5 mil. a vyšší

K realizaci transakcí došlo nejčastěji v méně cyklických oborech – v průmyslových produktech a službách a také v energetice. Silnou akviziční vlnou prošel vloni tuzemský mediální trh, kdy bylo celkem oznámeno šest transakcí. Zajímavostí jsou pro loňský rok čtyři realizované transakce ve finančním sektoru, kde přitom v předchozích letech takováto aktivita nebyla. Naopak překvapením není stále nízký zájem o sektor stavebnictví.

Co se týká velikosti transakcí, byl v roce 2013 narušen trend předchozích let ustálený na mediánu v rozmezí 25-29 mil. EUR. „Nicméně pouze u 1/3 realizovaných transakcí je zveřejněná kupní cena a domníváme se, že skutečný medián velikosti transakcí bude nižší. Povinnost nebo vůle zveřejnit kupní cenu v rámci transakce je jen na straně velkých společností a společností obchodovaných na burzách. U privátních transakcí zůstává kupní cena důvěrnou informací,“ doplnil Igor Mesenský.

Zdroj: TPA Horwath Corporate Finance, Merger & Market monitorující transakce s velikostí USD 5 mil. a vyšší

Marcela Štefcová

Crest Communications, a.s.

Informace pro editory:

Skupina TPA Horwath poskytuje v České republice své služby od roku 1993 a působí celkem v jedenácti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Poskytuje služby zejména z oblasti daňového poradenství a auditu. Zaměřuje se především na korporátní klienty podnikající na mezinárodní úrovni v oblasti střední a jihovýchodní Evropy. Je členem celosvětové poradenské sítě Crowe Horwath International, která patří do první desítky auditorských, daňových a poradenských společností na světě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 18:11  Mráz trápí ovocnáře a zemědělce. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
Pá 15:33  Recyklace elektroodpadu šetří planetu Město Jičín (mujicin.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688