Jan Žák (Zlaťáky)
Okénko investora  |  20.01.2014 13:04:18

DEUTSCHE BANK a FED – Nepředvídatelné instituce?

20/1/2014 Zlaťáky.cz: Na konci minulého týdne vzrostly zlaté futures o 0,9% na hodnotu 1 251.90 dolarů/unci na New Yorkské divizi Comex, a to na základě prohlášení prezidenta Federal Reserve Bank of Minneapolis Narayana Kocherlakota, že ekonomika potřebuje stále čím dál více stimulů. Další významné zasedání FEDu se bude konat od 28. - 29. ledna. Nelze však očekávat výrazné změny v monetární politice, kterou FED v současnosti provádí. Již minulý měsíc zredukoval QE program z tehdejších 85 miliard dolarů/měsíc na současných 75 miliard dolarů/měsíc. Dosluhující šéf FEDu Ben Bernanke odejde tiše, bez velkého potlesku a předpokládá se, že systém odevzdá svoji nástupkyni Dr. Yelen v nezměněné podobě.

graf_gold_analyza_20_1_2014.jpg

V pátek, 17. prosince 2013, bylo zlato na nepatrně nižší úrovni a to poté, co byla získána inflační data z USA, která ukázala, že náklady na bydlení v USA se zvýšily nejvíce za posledních šest měsíců. Tím se zvýšila u investorů přitažlivost zlata, kteří vnímají zlato jako protiinflační symbol.

graf_silver_analyza_20_1_2014

Co však vyvolalo na trzích relativně závažné otázky je situace kolem Deutsche Bank. Deutsche Bank v pátek oznámila, že stáhne nastavení benchmarku u zlata a stříbra, avšak stále zůstává odhodlána obchodovat s drahými kovy.

Banka je pouze jednou z pěti bankdrahými kovy, které se podílí na fixaci ceny zlata 2krát během dne pro stanovení pozice ceny zlata. Deutsche Bank plánuje prodat zlaté a stříbrné fixační pozice jinému členu London Bullion Market Association. Banka tvrdí, že se jedná o snížení pozice v obchodování s touto komoditou.

Načasování této akce je podezřelé a proto si toho nemohl nevšimnout nejvyšší finanční regulátor v Německu, BaFin, který se následně dotazoval na danou situaci zaměstnanců Deutsche Bank AG. Sondáž měla zjistit, zda se nejedná o potenciální manipulaci s cenami zlatých a stříbrných kovů. Deutsche Bank si musí být vědoma toho, že v minulosti vedl skandál na trzích s LIBOR sazbami k pokutám dosahujících až 6 miliard dolarů.

Němci jsou největšími kupci zlata v Evropě i v západním světě, vzhledem k jejich zkušenostem s hyperinflací v roce 1922, devalvací měny a ekonomickým kolapsem po druhé světové válce. Tato situace výrazně nahrává vyšším cenám zlata, a to z toho důvodu, že Deutsche bank udělá vše pro to, aby tuto "konspirační teorii" vyvrátila. A jaká by byla nejlepší odpověď? Růst ceny zlata.

V pondělí, 20. ledna v 11 hodin, se zlato obchodovalo za 1 255.10 dolarů/za unci. Stříbro dosáhlo hranice 20.27 dolarů/unci.

Jan Žák

Jan Žák

Od roku 2008 působí na pozici obchodního ředitele společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění!


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688