Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  20.01.2014 12:02:39

Vyhlídky pro růst ekonomiky jsou zase o něco příznivější, komodity se tak vrací zpátky do hry

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

V uplynulém týdnu komodity poprvé od začátku roku v souhrnu rostly, a mohly za to být vděčné hlavně oživení ve všech sektorech. Tedy až s výjimkou vzácných kovů, které se dočkaly vybírání zisků po dobrých výsledcích z počátku ledna. Nejlépe se dařilo energetickému sektoru, přičemž ztráty benzinu dokázaly vynahradit zemní plyn a ropa WTI. Druhé místo pak obsadily vzácné kovy silné zisky si konkrétně připsaly nikl s olovem, což kompenzovalo i menší ztráty u mědi. Zemědělskému sektoru se vedlo smíšeně dobrý týden zažívaly sójové boby a živý dobytek, zatímco minusové hodnoty jsme i nadále mohli vidět u kávy a cukru.

komoditz3

Zemní plyn (NGG4) dokonce v uplynulém týdnu dosáhl na svá třítýdenní maxima. Spekuluje se totiž o tom, že současné chladné počasí ve Spojených státech a zvýšená poptávka povede k rozsáhlému čerpání suroviny z tamních zásobníků. Zpráva o týdenním stavu zásob dokonce naznačuje, že se zásoby plynu snížily o 287 miliard kubíků až na 2,53 bilionu metrů krychlových. Ovšem čekalo se, že poptávka bude ještě vyšší. I tak se obchodníkům ulevilo, jelikož šlo o největší pád zásob od roku 1994 a oproti stejnému datu z loňska klesly o 20 procent.

 Kontrakty futures na živý dobytek s dodáním v dubnu vystoupaly na chicagské burze Chicago Mercantile Exchange (CME) na historická maxima, konkrétně na 1 398 dolarů za libru. Produkce hovězího masa by se totiž měla v průběhu prvního čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem rekordně propadnout. Důvodem pro rally byla omezená dostupnost dodávek, protože nejchladnější zima za posledních 20 let měla negativní vliv na stavy dobytka a taky jeho hmotnost. Cena hovězího na spotovném trhu v důsledku toho byla až nečekaně vysoká oproti ceně za dubnový kontrakt futures. Jestliže bude tento stav u spotové ceny přetrvávat, možná se dočkáme ještě výraznějšímu rozdílu proti dubnovému futures. A kdyby přeci jen přišel nějaký technický ústup v rámci nynějšího překoupeného trhu, nejspíše to nebude mít dlouhého trvání.

Ropa WTI na rozdíl od ropy Brent rostla, až se cenový rozdíl mezi těmito dvěma světovými benchmarky smrskl na měsíční minimum. Ropa Brent se totiž dostala relativně pod tlak kvůli rostoucí produkci ropy z Libye a obavám z toho, že sankce uvalené na Írán by mohly být zrušeny. Ropa WTI současně těžila z toho, že vyhlídky růstu ekonomiky se zlepšují a spolu s nimi i výhled poptávky. V roce 2014 se pozornost nejspíše upře na to, zda se exporty ropy z Libye a Íránu vrátí k původním hodnotám a zda bude i nadále narůstat produkce ze zemí mimo uskupení OPEC. A pokud nedojde k nějakým nepředvídaným geopolitický událostem, představují výše uvedené spekulace pro ropu riziko jejího poklesu. Navíc spolu se zvýšenou produkcí ropy ve světě se začíná více mluvit o Saúdské Arábii, která svou těžbu mění jako na houpačce. Buď totiž bude muset produkci snížit, nebo budeme v následujícím roce čelit nadbytkům ropy.

Zlato se vydalo na území nikoho

Nedostatek přímých impulzů přivedl zlato k tomu, že se jeho cena drží ve velmi úzkém obchodním pásmu 23 dolarů. Tak malé rozdíly v cenách jsme mohli pozorovat naposledy v srpnu roku 2009, pokud tedy opomeneme vánoční svátky, kdy bývá aktivita investorů tradičně nižší. Po několika neúspěšných pokusech prolomit tuto hranici, která se aktuálně nachází v rozmezí 1 255 a 1 268 dolarů za unci, investoři na delší chvíli kapitulovali, a po zbytek týdne se tak zlato obchodovalo spíše do strany.komoditz2

Cena zlata se nemění i z důvodu velmi dobrého začátku roku, který jsme u vzácných kovů mohli pozorovat. Většinu nákupů teď totiž ženou primárně dobré zprávy z trhu s fyzickým zlatem. Poptávka po něm zůstává i nadále silná, čemuž dopomáhají i blížící se oslavy nového roku v Číně připadající na konec ledna. Hedgeové fondy se zároveň začínají vracet do hry. Ještě v prosinci přitom držely rekordní množství krátkých pozic, a tedy spekulovaly na pokles této komodity.

Když se podíváme na nákupní seznam investičních manažerů, zůstává zlato stále jednou z nejméně oblíbených komodit. A jelikož se data přicházející ze Spojených států každým dnem lepší, konec kvantitativního uvolňování se blíží a akciové trhy jsou stabilní, potenciál k růstu je u zlata spíše omezený. A to i navzdory podpoře v podobně fyzické poptávky. Navíc většina předních světových analytických domů prorokuje žlutému kovu na rok 2014 negativní výhled. A jelikož se řada obchodníků řídí právě podobnými radami, apetit investorů vůči zlatu bude i v dalším čtvrtletí nejspíše malý.

Níže uvedená tabulka pak ukazuje množství spekulativních pozic držených hedgeovými fondy a peněžními manažery na burze COMEX u kontraktů futures na zlato. Když se podíváme na rozdíl mezi těmi, co drží dlouhé a krátké pozice, vychází nám menší nadbytek čistých dlouhých pozic. Konkrétně se v současnosti jedná o 40 229 kontraktů neboli čtyři miliony uncí zlata. Zatímco množství dlouhých pozic se v uplynulých šesti měsících příliš neměnilo, došlo zejména ke zkrácení délky držených pozic. Za tím stojí nárůst počtu prodejních pozic. Takže když během lednové rally došlo k redukci počtu krátkých pozic, u investorů s býčím výhledem se žádná změna nekonala. Což jen dokládá nerozhodnost těch, kteří chtěli dále nakupovat. Změna by mohla přijít pouze tehdy, pokud se zlatu povede vyšplhat nad 1 268 dolarů za unci v tu chvíli by totiž mohlo momentum vyvolat pozitivní reakci hedgeových fondů, které obchodují na základě technických analýz.komoditz

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688