Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  17.01.2014 15:21:18

M. Mobius: Emerging markets v roce 2014: Změny, které by mohly určovat vývoj v příští dekádě (2)

Rok 2014 by mohl být pro řadu emerging markets důležitý. Tento rok by totiž světlo světa mohly spatřit trendy, které budou hrát významnou roli po většinu příští dekády. Konkrétně se jedná o reformy v Číně oznámené na konci roku 2013, které by mohly mít opravdu dalekosáhlý význam. Tento rok je také v řadě rozvíjejících se zemí volebním rokem, který by mohl přinést dramatické změny. Níže uvádím pár témat a zemí, které budeme v tomto roce sledovat.

Napříč světem

Pokud jde o Afriku (všeobecně považovanou za frontier market), v Egyptě jsme mohli i přes pokračující nepokoje pozorovat řadu prosperujících firem. Egypt je díky své geografické poloze lídrem regionu Blízkého Východu. Navzdory alarmujícím novinovým titulkům zůstáváme této zemi věrni. Pokud se obyvatelé Egypta rozhodnou pro další svobodné volby a změny v ústavě, které by zabránily situaci, kdy bude zemi dominovat jedna vítězná strana, bude to podle mě jen dobře a budoucnost této země zůstane i nadále světlá.

Jihoafrické republice nadále pozorujeme společnosti ze spotřebitelského sektoru, které vykazují solidní růsty jak na domácím trhu, tak v případě svých zahraničních obchodních operací.

Keňa je kolébkou přelomového způsobu mobilní směny peněz, který bude pravděpodobně aplikován i v dalších emerging markets.

Afrika jako celek podle nás skýtá řadu zemí a společností, které stojí za pozornost. Tento region pro nás bude i v tomto roce dobrodružstvím a zároveň místem otevřeným změnám.

Bangladéši je stále populární mikro-financování, jehož model napodobují emerging markets po celém světě. Do tzv. frontier markets v loňském roce přiteklo velké množství peněz, následkem čehož vzrostla valuace těchto trhů. Nyní tedy sledujeme situaci a čekáme na příležitosti, které by mohla přinést případná korekce.

Rusko pokračuje v pozvolných reformách, které by představitelům této země měly pomoci přilákat zahraniční kapitál. Investoři jsou však v případě této země velmi ostražití a valuace zdejších akcií tak byla na konci loňského roku napříč několika obory opravdu zajímavá.

Jak domácnosti v Brazílii disponují čím dál tím vyššími příjmy, mění se i spotřební zvyky obyvatel této země, která má potenciál stát se vedoucím spotřebitelem produktů dlouhodobé i krátkodobé spotřeby, produkovaných nejen v Brazílii, ale také těch importovaných z jiných regionů.

Brazílie bude navíc v tomto roce hostit Mistrovství světa ve fotbale, v roce 2016 pak bude dějištěm Olympijských her. V souvislosti s tímto bychom měli být i nadále svědky zvýšených investic do infrastruktury, které by měly i nadále hnát zdejší ekonomický růst a navíc položit základ jeho udržitelnosti.

Mexický trh nedávno profitoval z výrazného zájmu investorů. Jak se postupně zlepšovaly vyhlídky ekonomiky USA, těšil se mexický trh zvýšeného zájmu ze strany investorů. USA je největším obchodním partnerem této země, které se v uplynulých letech podařilo zvýšit svou konkurenceschopnost. Následkem toho Mexiko vyrábí i zboží s vysokou přidanou hodnotou, např. automobily, letadla či zdravotnická zařízení. Očekáváme, že tento trend bude pokračovat i ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.  Přetrvávající stav ekonomické a politické stability vládě umožňuje soustředit se na implementaci dlouho očekávaných reforem, které by měly mít okamžitý dopad na vládní finance a zároveň podpořit růst HDP v dlouhodobém horizontu.

Volby a potenciální změny

Řada velkých emerging markets bude v tomto roce svědkem významných voleb. V první polovině roku proběhnou volby v JAR, Thajsku a Indii. V druhé polovině roku pak v Turecku, Brazílii a Nigérii. Jak postupně vrcholí volební cyklus, mohou se politici oprostit od populistických opatření a soustředit se na podporu solidního potenciálu ekonomického růstu, udržení stability veřejných a soukromých financí, stejně jako správné využití bohatých nalezišť nerostného bohatství a příznivého demografického trendu, které těmto zemím již v minulosti pomohly k hospodářskému růstu.

Indie je jednou ze zemí, ve které bychom se podle mě mohli v roce 2014 dočkat příjemných překvapení. Strana Bharatiya Janata (BJP) dosáhla na začátku prosince loňského roku vítězství v řadě klíčových regionálních voleb. Pokud tato strana dosáhne úspěchu i na národní úrovni, mohli bychom se dočkat implementace zoufale potřebných reforem.

 

Čtěte další příspěvky z blog Marka Mobiuse na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/01/06/emerging-markets-2014-outlook-shaping-the-next-decade/ 

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688