Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  13.01.2014 13:52:40

Lednový růst komodit je v ohrožení

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Vstup do roku 2014 se komoditám příliš nevydařil. Komoditní index DJ-UBS totiž klesá už dva týdny v řadě. Nejhůře jsou na tom komodity závislé na hospodářském růstu, ke kterým patří třeba energetika a průmyslové kovy. Pokud by ekonomika přeci jen začala růst, narůstající množství zásob se určitě bude hodit.

Je však docela možné, že se silné výsledky z lednových měsíců předchozích tří let letos nezopakují. Zároveň ale může být obtížné předvídat, jak se v prvních týdnech roku promítnou do cen komodit kroky investorů, kteří nejsou daleko od opětovného vstupu na trh.

Záporné hodnoty se přitom drží všech sektorů s výjimkou živého dobytka a vzácných kovů. Na poslední výkonnostní příčce se umístil energetický sektor, jehož táhly ke dnu ztráty ropy WTI, benzinu a zemního plynu. Těsně za energetickým sektorem se pak ocitly průmyslové kovy. Důvodem byly obavy o sílu růstu ekonomiky a finanční stabilitu v Číně. Slabé výsledky hlásily i obiloviny to ještě před páteční zprávou o stavu úrody ve Spojených státech, která měla zvýšit odhady pro tamní uplynulou letní sklizeň kukuřice a sójových bobů. Zásoby kukuřice by se tak mohly dostat na nejvyšší hodnoty od roku 1994 a také rok 2014 se čeká velmi hojný.

obr1

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Všechny čtyři vzácné kovy se počínaje prvním lednem poněkud překvapivě, zejména v případě zlata a stříbra, nachází v čele výkonnostní tabulky. Podporu přitom těžily i ze zprávy o stavu amerického trhu práce, která přinesla horší údaje, než se čekalo. Dále se velmi dařilo oběma variantám kávy arabice i robustě a taky živému dobytku. Zima ve Spojených státech je totiž nejmrazivější za posledních 20 let, což by mohlo vést až k nižší produkci hovězího masa. Očekává se, že dobytek nebude v chladném počasí tolik přibírat na váze.

obr2

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Na obzoru se však nerýsují žádné dobré zprávy pro cukr, jehož cena klesla až na 40měsíční minimum. Světové zásoby cukru by přitom měly už čtvrtý rok v řadě překonat poptávku po této komoditě. Poslední pád až na nové minimum byl způsoben zprávami z Indie. Aby totiž tento stát druhý největší producent cukru ulevil domácímu nadbytku, bude možná chtít během roku 2014 vyvézt až čtyři miliony tun do zahraničí.

Cena ropy WTI spadla až na osmiměsíční minumum, a to po téměř desetiprocentním pádu počínaje 27. prosincem, za kterým stála kombinace přebytku zásob a přehnaně býčích očekávání u americké produkce. Ropa Brent měla o poznání více podpory, takže cenový rozdíl mezi ní a ropou WTI  nakonec narostl až na 14 dolarů za barel. Trh ale stále není úplně přesvědčený o tom, že nedávný nárůst ropy produkované z Libye potrvá i nadále. Východní část země se stále nedočkala řešení ve věci sporu mezi vládou a vůdci místních samospráv. A jelikož prosincová zpráva o stavu amerického trhu práce byla horší, než se čekalo, nahrává to spekulacím o pozdržení konce kvantitativního uvolňování. Ropě to však hraje do karet, stejně jako 13procentní nárůst v případě dovozu černého zlata do Číny. Současně je ale třeba myslet na to, že i když se po pomalém listopadu čínská poptávka opět zvedá, importy do Číny rostly v roce 2013 nejpomalejším tempem za téměř poslední desetiletí. Růst poptávky po ropě ze zemí, jako je Čína, je nyní opravdu zapotřebí aby se tak zabránilo tomu, že se světový trh s ropou stane příliš likvidní a také spekulacím o roku hojnosti, který povede k ještě nižším cenám ropy než v předchozích třech letech.

obr3

Zdroj: ICE, Bloomberg a Saxo Bank

Vyšší dodávky ropy z nekonvenčních těžebních metod ve Spojených státech opět rozvířily debatu, zda by měla vláda zmírnit vývozní omezení na americkou produkci. Americké ropné společnosti totiž nesmí exportovat tuto komoditu už od roku 1975. Tehdy za strachem o ropné zásoby stálo embargo na arabskou ropu a vše vygradovalo do vysokého stupně protekcionismu. Jenže po téměř 40 letech se už americká ropná produkce pohybuje na nejvyšších hodnotách za 25 let a vzhledem k současným cenám by ještě pár let mohla růst. To však dělá vrásky producentům, kteří se bojí, že by nadbytek zásob mohl vyústit až v neekonomičnost nových technik těžby. Cena ropy WTI by se tak nakonec mohla od světového trhu, kterému udává tempo ropa typu Brent, ještě více vzdálit. Spokojeností přitom za současné situace hýří ropné rafinerie ty nakoupí levnější americkou ropu a svoje produkty benzin a naftu pak prodávají za ceny obvyklé ve světě.

I částečné rozvolnění amerických restrikcí by pak mohlo vést k tomu, že by se cenový rozdíl mezi ropou WTI a Brent smrskl zpátky k pěti dolarům. Navíc vyšší zásoby na světovém trhu by mohly vést k ještě lepší obranyschopnosti vůči geopolitickému napětí a mohly by zajistit cenovou stabilitu. Spotřebitelé orientující se podle Brentu by v konečném důsledku mohli zaznamenat i nižší ceny.

obr4

Zdroj: Saxo Bank

Ropa WTI by se mohla dočkat mírných nákupů konkrétně po skoro desetiprocentním pádu z minulých týdnů. Až bude cena WTI stoupat k 95 dolarům za barel, mohli by spekulanti oživit své čisté dlouhé pozice. Následně by však mohlo dojít k dalším prodejům a cena tohoto typu ropy může spadnout až na 91,25 dolaru za barel.

Zlato si dokázalo udržet zisky z prvního týdne obchodování, a to i navzdory špatným výsledkům na trhu futures z minulého pondělí. Tehdy cena zlata klesla během pár sekund o více než 30 dolarů v důsledku velkého množství příkazů k prodeji. Pokles z 1 245 na 1 212,60 dolarů za unci u únorového kontraktu futures však rychle přilákal nové kupce a cena opět rychle letěla nahoru. Ve zbytku týdne se pak zlato obchodovalo relativně v poklidu a drželo si úroveň 1 230 dolarů za unci.

Fyzická poptávka po zlatých mincích a cihlách zůstala i na začátku nového roku silná. Nižší cena totiž stále lákala investory, kteří hledají alternativu k akciím a dluhopisům nebo k hotovosti ukrývané pod postelí. Investiční manažeři ale i nadále zůstávají zdrženliví, tím pádem je i množství ETP nižší. Zlato pak částečně těžilo z nedávné stabilizace na dluhopisových trzích. Současné úrovně výnosů se přitom zdají být natolik vysoké, že dokáží odolat i omezování nákupu aktiv prováděného Fedem, s tím související inflaci a oficiálním úrokovým sazbám zakotveným na minimu.

obr5

Zdroj: Saxo Bank

Pokud by zlato dokázalo prolomit hranici 1 250 dolarů za unci a růst pak potvrdit i překonáním 1 268 dolarů za unci, můžeme mluvit o lepším sentimentu. To by mohlo donutit držitele krátkých pozic k přehodnocení jejich záměrů. Než však k takovému rozletu zlata dojde, bude se muset spokojit s pevných rozmezím a rizikem, že bude spíše klesat.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688