Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  10.01.2014 15:52:00

Čerstvé domácí indikátory korunu povzbudily

Uplynulý týden patřil z pohledu výkonnosti české koruny vůči euru k těm úspěšným. Zatímco na počátku týdne se kurz nacházel ještě u 27,55 CZK/EUR, v závěru týdne se již dostal na dosah úrovně 27,35 CZK/EUR. Koruna tak byla se ziskem zhruba tří čtvrtin procenta nejúspěšnější měnou regionu. Naopak polský zlotý i maďarský forint zaznamenaly v celotýdenním hodnocení nepatrnou ztrátu v rozsahu desetiny procenta.
Koruně pomohla v tomto týdnu zveřejněná makroekonomická data. Indikátory z reálné ekonomiky z drtivé většiny výrazným způsobem překonaly tržní očekávání a potvrdily postupné oživování české ekonomiky, která podle opětovně revidovaných dat skutečně opustila recesi ve druhém čtvrtletí loňského roku. Indikátory inflačního vývoje pak poukázaly na vyšší prosincovou dynamiku spotřebitelských cen v podstatě s očekáváním centrální banky.
Podle revidovaných dat se česká ekonomika do recese ve třetím čtvrtletí nevracela, od druhého čtvrtletí roste. Po revizi je již číslo za Q3 13 mnohem blíže naším původním odhadům i očekáváním trhu. Při tvorbě prognózy HDP za Q3 jsme předpokládali, že bude po odražení se ode dna ve druhém čtvrtletí české hospodářství pokračovat v mezičtvrtletním růstu. Čekali jsme vzestup o 0,5 % mezičtvrtletně, což byl zhruba průměrný odhad na trhu. Rychlý odhad ČSÚ ukázal na -0,5 % q/q, což byla pro trh studená sprcha, opětovný pokles nikdo nečekal. Další revize již přinesla zmírnění na -0,1 % q/q a v tomto týdnu jsme se již dostali do situace, kdy 0,22 % q/q je mnohem blíže původním odhadům a naštěstí již neukazuje na mezičtvrtletní hospodářský pokles, ale pouhé nepatrné zpomalení z 0,26 % q/q zaznamenaných v Q2 13.
V rostoucím trendu zřejmě české hospodářství pokračovalo i v závěrečných měsících loňského roku, což potvrdila v tomto týdnu zveřejněná data z jednotlivých sektorů za listopad. Průmyslová výroba překonala veškerá očekávání, když si polepšila o 6,2 %, po očištění o kalendářní variace dokonce o 8,8 % y/y. Na dobrou situaci v sektoru ukazují i předstihové indikátory (index PMI v prosinci sice mírně klesl na 54,7 bodu, stále však ukazuje na výraznou expanzi průmyslu), ukazatele důvěry (důvěra v průmyslu je podle šetření ČSÚ nejvýše od října 2011), i například statistika německých průmyslových objednávek (ta v listopadu překonala očekávání růstem o 2,1 % m/m). Oživení v průmyslu tak staví na solidních základech, když nejdůležitějším faktorem je zahraniční poptávka. Povzbudivá je i statistika objednávek v sektoru Jejich hodnota vzrostla meziročně o 12,2 % především díky vyšším objednávkám ze zahraničí ( 14,3 % y/y), slušný růst ale zaznamenaly i domácí zakázky ( 8,3 % y/y). Lepšící se situace v průmyslu je samozřejmě odrazem silné exportní aktivity. Za samotný listopad se vývozy zvedly o 2,8 %, meziročně byly o 7,4 % výše. Přebytek zahraničního obchodu tak míří k další rekordní hodnotě.
Zatímco exporty a průmysl zatím spíše než ze slabší koruny těží ze silnější zahraniční poptávky, na maloobchodních tržbách se již obavy ze zdražení podepsaly. Maloobchodní tržby v listopadu překonaly veškerá očekávání, když se zvedly o 3,6 % m/m, meziročně byly vyšší o 6,1 %. Domácnosti ve světle slabší koruny a kvůli obavám ze zdražení statků z dovozu uspíšily své spotřebitelské výdaje, patrný však byl i vzestup důvěry spotřebitelů v závěru roku. Zřejmě to souvisí i se stabilizací na trhu práce, kde míra nezaměstnanosti v prosinci po sezónním očištění stagnovala; bez sezónního očištění v souladu s očekáváním vzrostla z listopadových 7,7 % na 8,2 %.
Slabá koruna se již začíná projevovat ve spotřebitelských cenách. Jejich meziroční dynamika zrychlila z listopadových 1,1 % na prosincových 1,4 %. Za samotný prosinec se ceny zvedly o 0,4 % m/m a rostly o desetinu rychleji, než se očekávalo. Dopad intervence byl patrný v cenách pohonných hmot, potravin a dováženého zboží krátkodobé spotřeby. Důležitější ovšem bude lednové číslo, kde prozatím očekáváme pokles meziroční dynamiky spotřebitelských cen na 0,2 % y/y. Zveřejněno bude za měsíc.
Příští týden již bude z fundamentálního pohledu slabší. Dočkáme se pouze prosincových cen průmyslových výrobců a listopadové platební bilance. Tato čísla by na finanční trhy neměla mít závažnější dopad.
Pokud inflace v dalších měsících nebude překvapovat směrem dolů, výraznějšího oslabení koruny bychom se již dočkat neměli. Dosavadní data z reálné ekonomiky ukazují na lepšící se situaci a i vnější prostředí vypadá v současné době relativně slušně. Navíc podle vyjádření guvernéra Singera z první poloviny tohoto týdne by proti neopodstatněnému oslabování koruny centrální banka též zasáhla. Protože platí a s největší pravděpodobností bude po celý letošní rok platit závazek ČNB kurz nepustit pod 27,00 CZK/EUR, měli bychom být svědky nižší volatility a postupného návratu kurzu blíže k úrovni 27 CZK/EUR. Na druhé straně se úroveň technické rezistence nachází na úrovni 27,50 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688