BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.01.2014 16:12:14

Vše při starém, aneb zasedání ECB a BOE; analýza EUR/USD

Britská centrální banka (BOE) zachovala svoji monetární politiku beze změny. Úroková sazba se tak udržela na rekordně nízkém 0,5 procentu a částka vyhrazená k nákupu dluhopisů zůstala na 375 miliardách liber. Nízké úrokové sazby by měly vydržet minimálně do dosažení 7,0 procentní míry nezaměstnanosti, nicméně guvernér BOE Mark Carney již několikrát řekl, že ani dosažení této hranice nemusí být důvodem ke zvýšení sazeb.

Německá průmyslová produkce posílila v listopadu nad očekávání. Po říjnovém propadu o 1,2 procenta se produkce zvedla o 1,9 procenta. Ekonomové počítali jenom se 1,5 procentním zlepšením. V porovnání s listopadem 2012 se produkce zvedla dokonce o 3,5 procenta. Německá ekonomika je podle posledních dat velmi dobře naladěna a předpověď Budesbanky o zrychlujícím se růstu se začíná vyplňovat.

Evropská centrální banka (ECB) podobně jako BOE nic nezměnila na své monetární politice. Úroková sazba zůstává na 0,25 procentech a depozitní na 0,0 procentech. Dnešní rozhodnutí se na trzích všeobecně očekávalo. Tisková konference, na které byl zpovídán prezident ECB, se nesla ve světle nízké inflace, jež „trápí“ eurozónu. Draghi dokonce rošířil dobu, po níž by měla být cenová hladina na nízké úrovni. Uvedl však, že eurozóně nehrozí deflace a není se čeho obávat. Ačkoliv Draghi neřekl nic nového, zpřísnil a zdůraznil svá slova výhledu řízení měnové politiky (tzv. forward guidance), což poslalo euro dolů.  Zopakoval, že měnová politika ECB bude i nadále akomodační a podpůrná, nízké úrokové sazby vydrží ještě dlouhou dobu a ECB zasáhne dalšími kroky, bude-li to potřebné. Ekonomický výhled na tento a příští rok byl poněkud skromný, HDP eurozóny by mělo růst jen mírným tempem. Čerpat by ekonomika měla hlavně ze zvyšující se poptávky po evropském zboží.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA klesl více, než se čekalo. Oproti poslednímu měření se počet žádostí snížil o 15 000 na 330 000. Tržní konsensus očekával hodnotu kolem 335 000. 4týdenní pohyblivý průměr žádostí oslabil o 9 750 na 349 000.  Počet Američanů dlouhodobě pobírajících podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 50 000 na 2,87 milionu. Sérii dattrhu práce zakončí zítra NFP report společně s mírou nezaměstnanosti.

EUR/USD
oslabilo po sérii důležitých dat k podpoře 1,3550. Trh se tak stále drží uvnitř klesajícího trendového kanálu a vyplňuje předchozí analýzu. Novým cílem prodávajících je momentálně Fibonacciho úroveň 61,8. Vzhledem k poloze ceny uvnitř kanálu, lze před pohybem k této úrovni očekávat korekční pohyb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688