Akcenta (AKCENTA CZ)
Makroekonomika  |  09.01.2014 09:31:31

ČR - nezaměstnanost v prosinci raketově stoupla na 8,2%, komentáře k CPI a průmyslu

Souhrnně dnes zveřejněná data potvrzují přetrvávající špatnou situaci na pracovním trhu. Vysoká nezaměstnanost a nízký růst mezd tlačí inflaci výrazně pod inflační cíl České národní banky. Na druhé straně pokračuje oživení v průmyslu, které je primárně taženo zahraniční poptávkou. Díky růstu průmyslové výroby v první polovině letošního roku začne docházet k tvorbě nových pracovních míst v průmyslových oborech.

Nezaměstnanost

Podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl na 8,2 % z listopadových 7,7 %. Na konci prosince bylo na úřadech práce hlášeno celkem 596 833 uchazečů, tj. o 5,6 % více než v listopadu. Pokračovala redukce volných pracovních míst, jejich nabízený počet v prosinci poklesl na 35 718. Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo vzrostl na 17. Růst nezaměstnanosti je v závěru roku tradičně ovlivněn sezónností a loňský prosinec není z tohoto pohledu výjimkou.

Loňský rok přinesl nejhorší údaje z pracovního trhu od vzniku samostatné České republiky. Rekordní počet uchazečů o zaměstnání oproti velmi nízkému počtu volných pracovních míst. Mezi skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností patří lidé s nízkým vzděláním, lidé v předdůchodovém věku a ztíženou pozici mají i absolventi. Z regionálního pohledu panuje nejhorší situace na pracovním trhu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Dojde v roce 2014 k výraznějšímu zlepšení situace na pracovním trhu? V první polovině roku ještě ne. V zimních měsících může počet uchazečů o zaměstnání přesáhnout 600 tis. a výrazně lepší nebude situace ani na jaře. Mírně pozitivní vývoj lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku, kdy by se oživení ekonomiky mělo odrazit i na pracovním trhu. Celkově však bude o práci nouze, čemuž bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd.

Index spotřebitelských cen

Spotřebitelské ceny v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,4 % a v meziročním srovnání o 1,4 %. Souhrnně za celý loňský rok dosáhla průměrná spotřebitelská inflace výše 1,4 %.

Růstu spotřebitelských cen v roce 2013 postupně zpomaloval a vzdaloval se tak od dvouprocentního inflačního cíle České národní banky (ČNB). Na to ČNB ke konci roku zareagovala oslabením koruny k euru. Dopad intervencí se do inflace již v prosinci částečně promítnul a podobně tomu bude i v nadcházejících měsících.

Vyšší inflace se v krátkodobém horizontu zcela nepochybně negativně odrazí na kupní síle domácností a pozitivní dopad do ekonomiky, pokud přijde, lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku.

Průmyslová produkce

Průmyslová produkce v listopadu ve srovnání s říjnem vzrostla o 1,3 %. Meziročně růst produkce činil 6,2 % a po očištění o vliv počtu pracovních dnů o plných 8,8 %. Nárůst hodnoty nových zakázek opět zrychlil na meziročních 12,2 %.

Průmyslu se ve druhé polovině loňského roku dařilo a ani listopad nebyl výjimkou. Prim hraje zahraniční poptávka a daří se především zpracovatelskému průmyslu. Pozitivní zprávou je, že růst průmyslové produkce bude pokračovat minimálně i v první polovině letošního roku a dojde i k postupné tvorbě nových pracovních míst. Tento výhled potvrzují hodnoty indexů nákupních manažerů PMI v ČR i v eurozóně, německé průmyslové objednávky i lepšící se situace v jihoevropských zemích jako je Itálie či Španělsko.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

AKCENTA CZ

je největší nebankovní obchodník s devizami ve střední Evropě. Na českém trhu působí již od roku 1997 a své služby nabízí také v Polsku, Maďarsku a Slovensku. Mezi více než 20 tisíci klienty převažují především firmy a podnikatelé zabývající se exportem nebo importem. Těm AKCENTA CZ nabízí kompletní realizaci zahraničního platebního styku: minimálními poplatky za zahraniční platby, výhodné individuální směnné kurzy a efektivní zajišťovací (termínové) obchody. AKCENTA CZ je držitelem povolení k činnosti platební instituce a je také držitelem licence pro obchodování s cennými papíry. AKCENTA CZ šetří firmám peníze

Více informací na:https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688