Bitcoin, půda a zlato: Alternativní investice pro 2014

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
09.01.2014 08:35:09

Správné investiční portfolio neobsahuje pouze akcie, dluhopisy a hotovost. Mělo by zahrnovat také alternativní investice, jako jsou reality, komodity, umělecké předměty a další. Závěr lednového Investičního fóra patřil právě alternativám.

Diskutující:

Jiří Jaklín (Český půdní fond)

Roman Pilíšek (hlavní ekonom společnosti ZLATÉ REZERVY)

Karel Minx (provozovatel Bitcash.cz)

Proč teď koupit půdu, zlato nebo bitcoin?

Pilíšek: Zlato prodělalo v minulém roce těžké období, dostalo se velmi nízko, v podstatě na těžební náklady některých společností. Vzhledem ke své ceně je dobrou pojistkou.

Jaklín: Částečně je vlastně na nákup půdy trochu pozdě, ale ještě ne úplně.

Minx: Bitcoin se dostává do sféry, kde se o něj zajímají i netechničtí investoři, ale stále ještě jsou to převážně média, která nesou hlavní vlnu, a přitom jen kloužou po povrchu a nedostala se ještě do hloubky, takže tam je určitě potenciál k růstu. Trochu se obávám, že bitcoin minimálně v několika příštích letech se bude pohybovat v bublině, bude to nejspíše velká houpačka. Včera byla cena nad 1 000 dolarů, dnes je 850, dochází tam k poměrně velkým a rychlým korekcím. Držel bych ho tři roky i déle.

Pilíšek: Musíte si dát otázku: Akcie padají, mám hotovost, kam s ní? Do amerických dluhopisů? My máme za to, že peníze potečou do zlata, protože to se děje, když se na trzích děje něco nepříjemného. Zlato má navíc tu vlastnost, že se dokáže mezinárodně pohybovat, například Čína nakoupila za rok polovinu světové produkce. Dno ceny zlata bylo testováno 31. prosince a podle nás dojde ke konsolidaci.

Jaklín: Dnes se půda prodává řádově kolem 100 000 za hektar, během osmi let se to podle nás zdvojnásobí.

Minx: Bitcoin je extrémně riziková investice, je pro ty, kteří chtějí riskovat, a pokud máte třeba 10 % alokováno na riziková aktiva, pak z těch 10 % to záleží čistě na preferenci, můžete tam mít 1 % i více. Ale riskujete, že ztratíte. Já se snažím držet toho, abych měl maximálně 10 % rizikových aktiv a průběžně vybírám zisky. Není to však celých 10 % v bitcoinu.

Jaklín: Doporučil bych 10, 20 nebo 30 % půdy v portfoliu, u mě je to mnohem více, ale já se tomu věnuju poměrně dost už roky. Půda má výhodu i nevýhodu v tom, že je extrémně heterogenní, Čechy mají zhruba 4 miliony hektarů půdy, v průměru se prodává 0,5 hektaru, tedy 8 milionů kousků k prodeji.

Pilíšek: Zlato by v portfoliu mohlo zaujímat 10 až 20 %, během krizí třeba až 50 %, je to taková životní pojistka. Investujeme do zlata, stříbra a těžařů, kteří jsou poměrně dost podhodnocení.

Minx: To, že tady bylo něco tisíce let (zlato), neznamená, že to má hodnotu. Zlato se z 1 až 2 % používá na technologie, samozřejmě se používá i na šperky, ale to podle mého není něco, čím se jistíte. Když bude válka, nikdo nebude chtít šperky, spíše olovo a potraviny, proto jsem vůči zlatu skeptický.

Pilíšek: Hypoteticky si představme, že technologie jdou dopředu. Je možné, že se objeví instituce, která dokáže vyprodukovat technologicky 50 % produkce, a pak je možné měnit pravidla, což může vést k tomu, že bitcoin nebude schopen poskytovat jistotu. Podle nás bude zlato hrát opět klíčovou úlohu při konstrukci nového světového finančního systému.

Jaklín: Zlatu nerozumím, bitcoinu už vůbec ne, vždycky jsem se držel nemovitostí. Já zemědělcům zajišťuji výkupy půdy, k tomu jsme založili takový minifond. Pokud tedy chce někdo nakupovat půdu, můžu doporučit takový způsob. Pokud chcete nakupovat sami, vezměte auto, objeďte katastry a zjistěte si, kdo nabízí pozemek. Jedním rizikem může být to, že řada zemědělských družstev lidem v minulosti vnutila nájemné na pět, deset let, takže se může stát, že koupíte pozemek a objeví se někdo s papírem o nájmu. Druhé riziko je kvalita půdy (to by správně mělo být na prvním místě), existují proto určité odhadní ceny, podle kterých by se měli zemědělci orientovat. Další problém je roztříštěnost pozemků - 90 % pozemků nemá vlastní přístup, jsou to malé pruhy. Koupit tady kousek a támhle kousek není správná strategie, chce to brát v úvahu lokalitu.

Pilíšek: U nákupu fyzického zlata moc rizik není. Pokud si klient přečte, jaké má zlato náležitosti, a navštíví odborníka, který má kamennou pobočku, nemůže se příliš splést. Když je cena, za kterou je ochoten prodejce prodat, výrazně nízká, pak je možné, že ho sehnal za nějakých podivných okolností.

Minx: Existuje celá skupina rizik kolem bitcoinu - volatilita (měřeno poměrem ke zlatu je zhruba pětinásobná), kreditní riziko (neexistují regulace, které by omezovaly nakládání burz s prostředky klientů), likvidita (trh je mělký a toky malé, pokud dojde ke značnému propadu, pozici nedokážete uzavřít), chybí regulace ze strany států. Nejdůležitějším rizikem je samozřejmě potenciální selhání celého systému.

Minx: Kreditní riziko existuje vždy, ale dá se nakupovat na bezpečnějších burzách. Je lepší se o bitcoinu nejdříve něco dozvědět a sledovat aktuální informace.

Minx: Nevnímám bitcoin jako měnu, ta by měla mít více znaků, například možnost uložení a prostředek směny. Bitcoin naplňuje v současnosti jen tu druhou. Jako uchovatel hodnoty však má v současnosti bitcoin v podstatě jen rizika. Vzhledem k tomu, že bitcoin není regulován, existovala GLBSE (Global Bitcoin Stock Exchange), burza na internetu, kde jste si mohli udělat IPO a prodávat akcie projektu, který nebyl nijak kontrolován ani auditován, ale zprostředkovatel od tohoto projektu nakonec odstoupil. Ale pokusy o to jsou.

Jaklín: Církevní restituce na půdu vliv mít podle mě nebudou. Církev podle mého názoru půdu prodávat nebude, spíše bude chtít výhodné nájmy.

Minx: Bitcoin je především transakční síť a může výrazně těžit z e-commerce obchodů.

Pilíšek: Pointa zlata je v tom, že získává, když všichni ostatní ztrácejí. Navíc nenese riziko protistrany, držíte ho v rukou a máte reálně bohatství u sebe.

Bude rok 2014 červený (špatný), nebo zelený (dobrý)?

Jaklín: V půdě určitě zelená.

Pilíšek: Pro zlato zelenou.

Minx: Přibývá firem, které bitcoin přijímají, takže tam vidím zelenou, takovou oranžovou by mohly představovat státy, které budou chtít bitcoin regulovat, ale v Evropě bych pro něj viděl zelenou.

 

Čtěte také:

    Opravdový problém pro zlato? Deflace! Opravdový problém pro zlato? Deflace!

Zapomeňte na Fed a ostatní centrální banky. Skutečnou hrozbou pro cenu zlata je deflace. Alespoň podle názoru stratégů ze Societé Générale.

Jakým způsobem investovat do půdy? V jakých lokalitách hledat nejlepší investiční příležitosti? A co čeká trh s českou zemědělskou půdou v roce 2014? Na to vše jste se mohli ptát na dalším z řady Investičních večerů zakladatele Capitalinked Martina Burdy a předsedy představenstva Českého půdního fondu Jiřího Jaklína.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
25.04.2024 18:32 1 unce 2 327,14 USD
25.04.2024 18:26 1 unce 2 325,94 USD
25.04.2024 18:20 1 unce 2 328,55 USD
25.04.2024 18:12 1 unce 2 330,90 USD
25.04.2024 18:04 1 unce 2 329,70 USD
25.04.2024 17:58 1 unce 2 330,01 USD
25.04.2024 17:50 1 unce 2 329,50 USD
25.04.2024 17:44 1 unce 2 330,51 USD
25.04.2024 17:38 1 unce 2 332,19 USD
25.04.2024 17:30 1 unce 2 332,39 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.