Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  08.01.2014 17:07:54

ČEZ a CME tíží investory, akcionáři Erste Bank se smějí

Zatímco již včera byla ukončena třídenní řada mírných poklesů na zámořských trzích, které z letargie vytáhl především zdravotnický sektor a firmy napojené na těžbu, zpracování ropy a zemního plynu, o poznání hůře se dnes dařilo evropským trhům. Tím však nechci říct, že se Evropa dostala do negativního trendu, spíše investorům dochází trpělivost a chuť stále nakupovat. Ani řada dnešních makrodat z eurozóny a Německa, které dopadly převážně nad očekávání analytiků, nepřinesla další nákupní apetit. Zrak investorů se nyní obrací na zítřejší zasedání Evropské centrální banky, na kterém se rozhodne o nastavení úrokových sazeb (ty by měly podle analytiků zůstat na současných úrovních; hlavní úroková sazba 0,25 %, depozitní sazba 0 %) s tím, že proběhne minimálně slovní intervence. Podle Bank of America je možné spuštění i dalšího kola LTRO (úvěry poskytnuté v rámci programu dlouhodobých refinančních operací) či kvantitativního uvolňování a to ještě během tohoto pololetí.

Výrazně živěji však dnes bylo na pražské burze. Jednoznačně pozitivně překvapily akcie Erste Bank, které hned po otevření tuzemského trhu akcelerovaly až na úroveň 785 a svou dnešní obchodní seanci ukončily na úrovni 769 (+5,2 %). Jako důvod růstu se ukázala situace na maďarském trhu, kde Raiffeisen Bank pravděpodobně prodá tamní divizi za 1 EUR. U Erste Bank se již delší dobu o odchodu z Maďarska mluví. Tato země je spolu s Rumunskem v posledních letech nejproblémovější částí celé skupiny. Na rozdíl od Rumunska to ale není otázkou jen špatného stavu ekonomiky, ale hlavně zásahy vlády, s níž nejen Erste Bank bojuje už mnoho měsíců. Maďarsko je tak pro Erste Bank největší zátěží a zbavit se této divize za rozumných podmínek by bylo jasně pozitivní.

Opačná situace dnes panovala na akciích CME a ČEZ. Prvně jmenované (CME 64 ; -8,2 %) nyní prochází korekcí růstů, kdy od poloviny prosince akcie posílily o více než 44 %. Současný pokles o zhruba 19 % se stejně jako předchozí nárůst obchází bez kurzové zprávy. Na pozadí poklesů se však objevují zprávy o problémech v rumunské divizi CME. Akcie ČEZ se dnes po třech měsících dostaly opět pod hranici 500 a dnešní den ukončily s cenou 494 (-2,6 %).









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688