BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.01.2014 10:27:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, BOSSAUSD a ZLATA (8.1.2014)

Akciové trhy v USA uzavřely úterní seanci v zelených číslech a napravily si tak reputaci po třech neúspěšných dnech. Jde tak o první úspěšnou obchodní seanci letošního roku. Nejvíce si včera polepšil Nasdaq, který získal 0,96 procenta, následován Dow Jonesem s 0,64 procenty a S&P 500 s 0,61 procenty. Dow Jones mohl získat ještě víc nebýt akcií JPMorgan Chase, které odepsaly 1,0 procento po zveřejnění zprávy, že banka bude muset zaplatit 1,7 miliardy dolarů, jako pokutu za protiprávní jednání. Akciový index S&P 500 bude od zítřka nejen pod vlivem odhadů ohledně vývoje programu měnového uvolňování (QE), ale i výsledkové sezóny, kterou odstartuje společnost Alcoa (9. ledna) po uzavření trhu. Dnešní seance se ponese v duchu odpoledního ADP reportu a večerního zápisu z posledního jednání FOMC.

USA včera pozitivně překvapila data obchodní bilance
, která dosáhla menšího deficitu a nejlepšího výsledku za poslední 4 roky, díky čemuž dolar posílil. Naopak Kanada zklamala jak obchodní bilanci s vyšším deficitem, tak indexem nákupních manažerů (PMI), který místo očekáváných 55 bodů dosáhl 46,3 bodu, což je nejhorší výsledek od února 2011, na což reagoval kanadský dolar oslabením. USD/CAD tak včera dosáhl úrovně 1,08, což je nejvyšší hodnota od května 2010. Kanadský dolar výrazně oslabuje i vůči euru a britské libře.

Japonský jen včera otočil směr a začal opět oslabovat, na což reagoval i akciový index Nikkei, který si po výprodeji ze začátku roku připsal 2 procenta zisku a opět se tak dostal nad úroveň 16 00 bodů.

Eurozóna včera zveřejnila index spotřebitelských cen (CPI) za prosinec, který ukázal, že inflace v posledním měsíci roku 2013 dosáhla 0,8 procentního meziročního růstu. Tento výsledek byl horší, než očekávání (0,9 procenta). Trhy ale nejvíce negativně překvapila tzv. jádrová inflace, která v prosinci meziročně vzrostla o 0,7 procenta, což je nejnižší údaj v historii společné měnové unie (od 2001). Nízká úroveň cenové hladiny tak zvyšuje pravděpodobnost, že ECB přistoupí v nejbližších měsících k uvolnění měnové politiky, aby podpořila inflaci, ačkoliv od čtvrtečního zasedání se změny v měnové politice neočekávají. Nicméně u ECB jsme si již zvykli, že její rozhodnutí bývají učiněny nečekaně s úmyslem překvapit a dosáhnout tak zamýšleného cíle banky, protože jenom tak lze úspěšně provádět měnovou politiku.

Německá obchodní bilance zažila v listopadu nárůst přebytku. Oproti říjnu se rozdíl mezi exportem a importem zvýšil o 1,1 miliardy eur na celkových 17,8 miliard. Od největší ekonomiky eurozóny se však očekávalo dosažení až 18,9 miliardového přebytku. I tak jde o druhý nejlepší výsledek z loňského roku a pátý nejlepší výsledek v historii země. V meziročním srovnání si export polepšil o 1,0 procento a import zpomalil o 0,4 procenta. Celková hodnota vyvezeného zboží činila 94,6 miliardy eur.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD zmírnilo tempo oslabování, ale i tak se drží uvnitř klesajícího kanálu. Trh se stále nedokázal zcela oprostit od důležité hladiny 1,3620 a její význam tak zůstává klíčový. Momentálně brání v cestě nahoru i klouzavý průměr 100, jenž slouží jako dynamický odpor. Do proražení klesající trendové linii, zůstává výhled medvědí.

GBP/USD se obchoduje bez jasného trendu, kdy trh je sevřený silnými technickými úrovněmi. Jako odpor slouží cena 1,6425 a naopak podporu vytváří 1,6375. Do proražení tohoto pásma je technický výhled neutrální. Průraz by mohl přijít spíše ze strany medvědů, protože trh neodepsal ani 40 procent z předchozího poklesu a je tedy možné, že dojde na navázání v trendu.

Index amerického dolaru BOSSAUSD sice dokázal prorazit silný odpor 68,92, nicméně vývoj růstu nelze označit za ideální. Trh se dostal do reverzní formace rostoucího klínu, což potvrzuje i medvědí divergence na MACD. Do odpoledních hodin lze očekávat pokračování v konsolidaci, večer by pak trh měl rozhýbat zápis z jednání FOMC a z technického hlediska to vypadá, že dolar by mohl mírně oslabit.

Zlato vytváří obrácenou formaci rostoucího klínu a v dnešní seanci by se mohlo podívat k důležité podpoře na ceně 1 214,15. Zde by trh mohl najít podporu a obrátit krátkodobý výprodej. Nelze vyloučit, že dojde při testování k proražení a trh bude chtít otestovat i podpůrnou trendovou linii. Spojitost těchto dvou podpor však vytváří dobrý základ pro vstup býků do trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688