Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  07.01.2014 17:12:39

Nový rok začal slibně pro vzácné kovy, ale ne pro ropu

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

První (a zkrácený) obchodní týden roku 2014 odstartoval zisky u zlata a stříbra, které přitom v minulém roce patřily k těm nejvíce ztrátovým komoditám. Naproti tomu energetický sektor v prvním týdnu musel odevzdat část ze zisků, které se mu podařilo utržit v posledních prosincových týdnech. Spolu se začátkem nového roku se přitom začíná mluvit o oživení ekonomického růstu. Také světová výrobní aktivita během prosince zažila nejlepší výsledky od dubna 2011.

Bude se historie opakovat a dočkáme se v lednu opět slušného výkonu, který klíčové komodity jako platina, stříbro, měď i ropa Brent a benzin předvádějí už čtyři roky v řadě? První náznaky sice oběma kovům nahrávají, ovšem během prvních obchodních dnů roku jsme mohli vidět, jak je doprovází výkyvy směrem dolů. Navíc energetický sektor možná bude muset bojovat nejvíce, aby si podobně dobré výsledky vydobyl musí se totiž vypořádat s nynější nepřítomností geopolitických rizik a narůstajícími dodávkami, především ze Severní Ameriky a zřejmě Libye, která své ropné exporty nejspíše brzy obnoví. To vše nasvědčuje tomu, že cena ropy zůstane pod tlakem.

grapha

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Jak můžeme vidět v následující tabulce, během uplynulého týdne rostly ceny všech vzácných kovů. Nejlépe se vedlo platině, za kterou následovalo zlato a palladium. Index vzácných kovů DJ UBS ztratil v průběhu roku 2013 více než třicet procent a k největším obětem se řadilo právě stříbro a zlato. Tento průběh přitom přerušil několikaletou rally za zlatě, která začala v roce 2001 a během které se průměrná roční návratnost této komodity blížila 15 procentům. Ve spodní části tabulky pak najdete několik kontraktů futures na energetické tituly, hlavně benzin a na ropu typu Brent a WTI.

graphb

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Cena kávy typu robusta se propadla nejvíc za necelé poslední dva roky. Stále je totiž předmětem výprodejů, a to kvůli očekávané rekordní produkci z Vietnamu, který je největším světovým producentem těchto kávových bobů. Vietnamští farmáři drželi až do poloviny prosince svou produkci zkrátka, a doufali tak, že se jim podaří vyhnat ceny robusty nahoru. Ale když pak zásoby začaly putovat na export, přišla korekce a robusta ztratila více než 50 procent z rally trvající od listopadu do prosince.

Měď patřila během prosince k nejlépe prosperujícím komoditám, neboť dokázala zareagovat na lepší vyhlídky ekonomického růstu ve Spojených státech a na perspektivu udržitelného růstu v Číně, která je druhým největším spotřebitelem mědi na světě. Podpory se mědi dostalo i tehdy, když pokračoval pokles jejích zásob ve skladech, které kontrolují dvě největší burzy s příslušnými futures londýnská a šanghajská.

Zásoby monitorované Londýnskou burzou kovů a Šanghajskou burzou s futures spadly až na nejnižší úroveň za poslední rok, jak napovídají poslední známá data z 31. prosince. V posledních měsících se přitom pozornost soustředila kolem vyhlídek na lepší dostupnost zásob a došlo i k dalšímu nárůstu poptávky na pozadí nižších skladových zásob. To obchodníky donutilo, aby svou pozornost začali směřovat jinam. A protože už měď dosáhla šestiměsíčního maxima, lze nyní očekávat menší vybírání zisků. Navíc očekávaný výhled vyšších dodávek by v příštích měsících mohl pomoct při obnově zásob.

graphc

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Zlato našlo podporu ve fyzické poptávce a pokrývání krátkých pozic

Žlutý kov byl na cestě za svým nejlepším týdenním výsledkem od loňského října. Pomohlo mu především to, že investoři měli na začátku nového roku nižší chuť prodávat. Během posledního obchodního dne roku 2013 hledali prodejci vhodnou hladinu, která by byla nižší než poslední minimum 1 187 dolarů za unci. Ovšem úroveň 1 180 dolarů za unci se prolomit nepodařilo, což naopak přilákalo kupce. Od té doby pak nakupování pokračovalo a zlato se přehouplo zpátky nad 1 200 dolarů za unci, a je tak relativně v bezpečí.

Nákupní apetit přicházel v tomto roce zejména ze strany asijských obchodníků. To jen posílilo očekávání, že poptávka z tohoto regionu po zlatě zůstane i v novém roce silná. Prémie za okamžitou dodávku zlata vzrostla v Číně až na 23 dolarů za unci, což je o téměř sedm dolarů více než prosincový průměr. Rezervní banka Indie navíc 31. prosince zrušila některé restrikce pro import, a to by také mohlo přispět k obnovení poptávky. Další podporu by pak zlatu mohla dodat stabilizace trhů s dluhopisy zejména pak po nedávných výprodejích, které vedly až k tomu, že výnosy u desetiletého amerického státního dluhopisu dosáhly 2,5letého maxima.

Spotová cena zlata:

graphd

Zdroj: Saxo Bank

Spekulativní prodej nakrátko (tzv. short selling), ke kterému přistoupily hedgeové fondy, se v období od listopadu do prosince navýšil téměř čtyřnásobně, konkrétně o 5,7 milionu uncí. Pokusy o prodej zlata však nakonec selhaly, což vedlo k týdnu chabých shortů a pomohlo pokračovat rally. Jestli to bude dost na to, aby cena zlata opět překonala klíčovou hranici odporu 1 268 dolarů za unci, zatím není jisté. A navíc je třeba brát v úvahu, že se během prvních pár obchodních dnů roku 2014 prodalo více burzovně obchodovaných produktů, než se jich nakoupilo.

graphe

Zdroj: Saxo Bank, CFTC, Bloomberg

Fundamenty svědčí platině

Platina vstoupila do nového roku silnými zisky a prémie vůči zlatu vzrostla až na 13 procent, což je nejvyšší hodnota od července 2011. Pokud někdo zvažuje investice do tohoto sektoru, mohl by mu při rozhodování nahrávat do karet nedostatek zásob napříč celým světem, ale i riziko nepokojů u pracovníků v Jihoafrické republice, která je největším producentem platiny, a pokusy Číny o snižování emisí výfukových plynů.

graphf

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Podpora pro ropu polevuje, čeká se vzestup dodávek

Dva hlavní benchmarky ropného sektoru ropa Brent a WTI se během prvního lednového týdne dostaly pod těžký prodejní tlak. Pokles cen měl na svědomí zejména nedostatek spekulativních nákupčích, kteří cenu ropy podporovali na konci loňského roku. A k negativním zprávám pro černé zlato patřil i posilující dolar a zprávy z Libye o tom, že už tři měsíce trvající stávka ropného pole Al Sharara se blíží ke konci. Ovšem pokud vláda nepřistoupí na několik klíčových požadavků, stávka by mohla za dva týdny zase pokračovat. Stále tak není jasné, kdy východní část země, která je bohatá na ropu, svou produkci obnoví. Libyjská ropná produkce tak podle nás tak bude i nadále na hony vzdálená od původních hodnot.

Libye je už od loňského léta schopná exportovat jen zlomek toho, co dříve. Důvodem jsou dlouhodobé protesty na ropných polích, terminálech a v hlavních přístavech. Zatímco ještě krátce po revoluci v červenci 2012 dosahovala produkce maxima ve výši 1,6 milionu barelů za den, po začátku protestů začala polevovat a během několika posledních měsíců se smrskla na pouhých 200 000 barelů denně. Právě to bylo hlavním důvodem, proč během této doby ropa Brent posilovala.

Ropa Brent se v prosinci dvakrát pokusila překonat hranici 112 dolarů za barel, ale ani jednou se jí to nepovedlo. Hranice odporu tak nadále zůstává pevná. Jak už jsem ale zmínil, leden se pro investory do ropy Brent v posledních třech letech zapsal jako úspěšný měsíc. Návratnost se během něj průměrně pohybovala kolem 4,6 procenta. A protože se věří v další růst ekonomiky a mělo by narůstat i geopolitické napětí, cena Brentu by mohla během ledna šplhat nahoru.

S nástupem roku 2014 se výhled pro poptávku a nabídku po ropě zdá jako velmi vyrovnaný. Růst nabídky by dokonce poprvé za poslední léta mohl překonat růst poptávky. Přičítáme to především vyšší produkci ropy v zemích mimo uskupení OPEC a to hlavně díky nekonvenčním metodám těžby v Severní Americe. Růstový potenciál pro ropu se však nadále zdá limitovaný, i když je trh zásoben podporou v podobě možného narušení dodávek. Pokud se vyplní poslední zprávy z Libye a dojde k obnovení dodávek ze země, která drží největší zásoby ropy v Africe, pak by se cena Brentu mohla ustálit v nižším rozmezí, než jsme si ji v posledních letech zvykli vídat.

Ropa Brent, měsíční kontrakt:

graphf

Zdroj: Saxo Bank

Prodeje ropy Brent se zastavily před hranicí podpory 107,50 dolarů za barel, což je vlastně její 200denní klouzavý průměr. Neočekává se však, že by se cena ropy mohla přehoupnout přes 110 dolarů za barel. Nejspíše tak dochází k vytvoření nového rozmezí, ve kterém se hranice podpory nachází na 105 dolarech za barel, přičemž listopadové minimum bylo na 103 dolarech za barel.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688