Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  07.01.2014 11:17:06

Od Goldmanů po JPMorgan všichni radí zbavovat se aktiv z emerging markets!

Analytici předních amerických bank a brokerských domů odhadují, že propad tzv. emerging markets v loňském roce bude pokračovat i v letos. Rozdíl mezi výnosy emerging markets a rozvinutými trhy byl v loňském roce vůbec nejvyšší od roku 1998.

Analytici Goldman Sachs doporučují investorům redukovat jejich pozice na emerging markets, protože výkonnost jejich akcií, dluhopisů a měn v následujících 10 let bude výrazně nižší než u již rozvinutých trhů. Investoři by měli snížit podíl aktiv z těchto zemí ve svých portfoliích z 9 na 6%.

Podobný pohled na věc mají také analytici JPMorgan Chase, kteří odhadují výkonnost dluhopisů rozvíjejících se zemí pouze na úrovni max 10% průměru za posledních 10 let zpátky konkrétně pak na úrovni pouhého 1%.

Analytici Morgan Stanley očekávají pokračující propad měn rozvíjejících se zemí podobný tomu z roku 2013, který dosáhl například pro brazilský real, tureckou liru a ruský rubl úrovně kolem 17%. Vyhýbat by se měli investoři také Indonésii a Jižní Africe.

Hlavním důvodem negativních výhledů jsou předpoklady akcelerace oživení již rozvinutých ekonomik a pokračující EXIT ze stimulačních opatření amerického Fedu, který povede k růstu tržních úrokových měn v rozvinutém světě. Tyto dva faktory budou snižovat atraktivitu investic v rozvíjejících se zemích.
Pod čarou by se dalo z komentářů odtušit, že až se rozvinuté ekonomiky vypořádají s problémy finanční a dluhové krize a až začnou opětovně utahovat rozvolněné měnové kohoutky a pokřivené náklady na kapitál se začnou narovnávat, zůstane pomyslný "černý Petr" v rukou rozvíjejících se zemí.
Narovnávat se začnou také ukazatele růstu HDP, které na straně rozvinutých ekonomik porostou a na straně druhé kvůli poklesu vývozu hlavních rozvíjejících se zemí budou své tempo snižovat.
Negativně bude působit také výrazné zvýšení zadlužení firem v rozvíjejících se zemích, které by mohlo dále ohrozit jejich zdravý vývoj při obecném růstu úrokových sazeb ve světě. Čisté zadlužení firem rozvíjejících se zemí v loňském roce stouplo na 1,25násobek jejich hrubých zisků oproti 0,68 násobku v roce 2009. Průměrná výše úrokových sazeb se zvedla na 6,96%, což bylo nejvíce od března 2010.

Podle statistik JPMrgan a BoA dluhopisy svázané s měnami rozvíjejících se trhů za posledních 10 let do roku 2012 vynesly v dolarovém vyjádření zhodnocení o cca 205% oproti zhodnocení o 58% v případě US Treasuries. Index MSCI EM za stejnou dobu zaznamenal výnos na úrovni 261% oproti 69% pro rozvinuté země.
V roce 2013 se ale karta obrátila a dluhopisy emerging markets zemí ztratily 6,3%, což bylo nejvíce od roku 2002. MSCI EM index ztratil 5% oproti MSCI World, který posílil o 24%. Výsledný rozdíl byl největší za posledních 15 let. Odhaduje se, že letošní rozdíl bude na úrovni cca 10%.

Výrazným problémem či rizikem rozvíjejících se zemí bude také vysoká míra korupce.
08.01. 12:29  Ach jo (Ghi)
07.01. 11:34  I my? (ilam)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688