Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  02.01.2014 11:26:21

ČR - výrobní PMI v prosinci ustoupil z listopadového maxima na 54,7 bodu

V prosinci český výrobní sektor nadále výrazně expandoval, a to přes lehké oslabení růstu v posledním měsíci roku 2013.

Podle aktuálních údajů zpracovaných pro banku HSBC společností Markit došlo k dalšímu prudkému nárůstu výroby a nových zakázek, přičemž růst nových exportních zakázek zůstal obzvláště silný. Rozpracovanost dále nepřerušovaně rostla, a to i přes další robustní nárůst zaměstnanosti v sektoru. Tempo růstu cen vstupů opět prudce zrychlilo na nejvyšší úroveň za 32 měsíců a ceny hotových výrobků vzrostly nejrychleji od dubna 2011.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. V prosinci zůstal PMI nad neutrální hranicí 50 bodů osmý měsíc za sebou. Hlavní index poprvé od září poklesl z listopadového maxima za dva a půl roku o hodnotě 55,4 bodu na 54,7 bodu, ovšem aktuální hodnota stále zůstává vysoko nad dlouhodobým průměrem průzkumu ve výši 52,4 bodu. Již pátý měsíc za sebou k výslednému PMI pozitivně přispělo všech pět jeho složek.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v prosinci dále prudce rostl. Tempo růstu oproti listopadovému maximu za 31 měsíců oslabilo, ale v kontextu historických údajů průzkumu zůstalo vysoké. O nárůst nových zakázek se opět zasloužil hlavně export, přičemž tempo růstu bylo druhé nejvyšší od dubna 2011.

Tak jako v osmi předchozích měsících i v prosinci česká výroba vzrostla. Tempo růstu bylo pomalejší než v listopadu, ovšem pořád druhé nejrychlejší od dubna roku 2011. Přestože výroba dále prudce stoupala, spolu s ní opět stoupala i rozpracovanost ve výrobním sektoru, tak jako v šesti předchozích měsících.

V prosinci čeští výrobci kvůli zvyšujícímu se objemu práce najímali další pracovníky. Zaměstnanost tak nepřetržitě stoupá již osm měsíců a tempo jejího nárůstu zůstává robustní. Výrobci rovněž více nakupovali nové vstupy a jejich zásoby se tak rozšířily.

Prosincové údaje poukazují na další prudký nárůst cen vstupů, jehož tempo dosáhlo nejvyšší úrovně za 32 měsíců. Firmy připisují vyšší ceny dovozového zboží slabší koruně. Navíc se vyšší ceny vstupů promítly do cen za hotové výrobky, které rovněž vzrostly nejrychlejším tempem od dubna 2011.

Komentář :

Agata Urbanska-Giner, ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC, komentuje výrobní průzkum PMI v České republice takto:

„V prosinci výrobní index PMI, tak jako v sedmi předchozích měsících, ukazoval na zlepšující se podnikatelské podmínky. Tempo zlepšování oproti listopadu mírně oslabilo, výsledná hodnota je přesto druhá nejlepší v roce 2013. V hodnocení čtvrtletních průměrů byl výrobní PMI za čtvrté čtvrtletí roku 2013 nejsilnější od druhého čtvrtletí roku 2011. Index cen vstupů v prosinci prudce vzrostl na hodnotu 62,8 bodu. Ceny vstupů i výstupů rostly vůbec nejrychleji od dubna 2011. Oživení výrobního indexu PMI v druhé polovině roku 2013 potvrzuje naše očekávání čtvrtletního růstu HDP oproti třetímu čtvrtletí roku 2013 a výrazné zotavení letošního růstu HDP – z více než jednoprocentního poklesu pod nulu v roce 2013 stoupl HDP letos meziročně na 1,9 procenta. Česká národní banka dosáhla svými listopadovými intervencemi oslabení kurzu koruny, což mělo viditelný dopad na ceny vstupů i výstupů českých výrobců. V prvních měsících roku 2014 půjde o to, nakolik výrobci promítnou tyto náklady do cen pro spotřebitele, a zda se výrazně zvýší export, zisky vývozců a mzdy. Právě takový účinek měnové intervence na českou ekonomiku ČNB zamýšlí.“

Klíčové body

- Hlavní výrobní PMI klesl z 55,4 na 54,7 bodu
- Nové zakázky nadále táhne export

- Inflační tlaky rostou

 
Veronika Boráková
Crest Communications, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688