BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.01.2014 10:42:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, AUD/USD

Americké akciové trhy ukončily rok 2013 famózně, když se jim v úterý podařilo uzavřít na nových maximech, poté co byla zveřejněná lepší data spotřebitelské důvěry a index S&P Case Shiller potvrdil růst cen nemovitostí určených k bydlení. Nejširší index S&P 500 si poslední den v roku 2013 připsal 0,40 procenta (1 848,36), Dow Jones 0,44 porcenta (16 576,66) a technologický NASDAQ 0,54 procenta (4 176,59). Index S&P 500 má tak za sebou nejúspěšnější rok za posledních 16 let se ziskem téměř 30 procent a Dow Jones nejlepší rok za 18 let se ziskem 23,59 procent.

Ve středu byl zveřejněn oficiální index nákupních manažerů ze sektoru výroby v Číně za prosinec. Jeho hodnoty přinesly mírné zklamání, když dosáhl 51 místo očekávaných 51,3 bodu. Optimismus ve výrobě se tak v posledním měsíci letošního roku snížil o 0,4 bodu ve srovnání s listopadem. Slábnoucí momentum ve výrobě na konci roku 2013 rovněž potvrdil ten samý index ale publikován společností HSBC ve čtvrtek brzy ráno. Největším zklamáním byl pokles nových objednávek ze zahraničí, přičemž čínská ekonomika je primárně exportně orientovaná. Na horší dataČíny okamžitě reagoval i australský dolar, který oslabil vůči USD.

Itálie dnes zveřejnila index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby za prosinec. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny pozitivně překvapila s hodnotou ukazatele 53,3 bodu, což je nejvyšší úroveň od května 2011. Analytici očekávali nárůst jenom k hodnotě 51,8 bodu. Index se tak drží v expanzivních hodnotách (nad úrovní 50 bodu) již pátý měsíc v řadě. Pozitivně v odvětví výroby překvapilo i Španělsko. Tamní index nákupních manažerů dosáhl v prosinci 50,8 bodu, čímž se po listopadovém poklesu dostal opět do expanzivních čísel. Manažeři v odvětví výroby v obou dvou jihoevropských ekonomikách tak ke konci roku vidí první půlrok 2014 pozitivně s potenciálním růstem.

Eurozóna jako celek dnes potvrdila čísla z prvního měření. Finální hodnota indexu nákupních manažerů z odvětví výroby dosáhla v prosinci 52,7 bodu, což je nejvyšší hodnota od května 2011.

Australský dolar nedokázal prolomit úroveň rezistence 0,896, a tak nadále konsoliduje ve vyznačeném obdélníku (0,896 – 0,8833). Pod tlakem ho drží i klesající trendová linie. Medvědí divergence na oscilátoru by mohla AUD/USD pomoci se opět podívat k úrovni supportu 0,883.

Měnový pár EUR/USD se přiblížil dle očekávání k rostoucí trendové linii (oranžová). Dnes očekáváme opětovný souboj u této linie, kde se rovněž nachází 100denní průměr 4hodinového grafu. Hladina 1,372 – 1,37 tak bude rozhodující. Uzavřeme-li dnes pod klesající trendovou linii, tak se můžeme podívat k další úrovni 1,366 (Fibonacci 38,2).

Nejdůležitější události dnešního dne:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688