PROSPERITA finance (PROSPERITA finance)
Makroekonomika  |  31.12.2013 14:46:08

Čínská ekonomika, populace a reformy v roce 2014

 

Čínská ekonomika


Čínská ekonomika rostla celá desetiletí, především masivně od roku 1995. Podle odhadů některých analytiků, by Čína mohla v růstu pokračovat, ovšem zdaleka ne v takové míře jako jsme byli zvyklí v posledních letech. Některé zdroje říkají, že Čína musí vytvořit 7% růst ekonomiky p.a., aby dokázala vytvořit dalších 10 mil. nových pracovních míst, pro presidenta Xi Jinping a jeho administrativu bude tato otázka klíčovou v roce 2014, také se musí najít odpověď na otázku, jakým způsobem podpořit závislost ekonomiky na domácí poptávce a nikoliv na levných úvěrech a exportu.

Komunistická strana Číny se zavázala v pokračování zlepšení ochrany vlastnický práv, sledování vývoje moderní firemní praxe a podporu soukromého sektoru. „Podnikům by v následujícím období mělo být umožněno pracovat nezávisle a měla by být umožněna větší konkurence mezi nimi samotnými, spotřebitelům by mělo být umožněno si zvolit, jakým způsobem utratí své peníze“, uvedla agentura Xinhua.

 

Graf 1 - HDP Číny od roku 1960

Graf 2 - HDP Číny za 1 rok

Graf 3 - Volná pracovní místa vs. HDP Číny

 

Podle posledních norem OECD je růst Číny utlumený. Vzhledem k následující „neutrální“ makroekonomické politice se předpokládá vrchol v roce 2014 a 7,5% v roce 2015. Podle OECD by měla být přijata transparentní opatření k zajištění řešení místních vládních úvěrových platforem, které nejsou schopny splnit úrokové platby bez daňových dotací. Vláda by měla zvážit hladiny některých sociálních dávek a posun k cíli kde je mimo jiné i snížení výdajů na zdravotnictví, mezi cíle patří i strukturální reformy, finanční liberalizace a podpora mobility pracovních sil a daňové reformy.

 

Z Očekávání týkající se Čínské ekonomiky pro rok 2014 můžeme jmenovat např. větší Čínské investice do technologických firem, investice do svých špičkových škol, aby přilákala a získala ty nejlepší studenty, Čína plánuje velká protikorupční opatření prostřednictvím zvýšení trestně stíhaných apod.

 

Čínský bankovní sektor

 
Čínská centrální banka pustila na čínský finanční trh 50 mld. USD, aby se zabránilo druhého poškození likvidity v tomto roce. Několik bankČínské ekonomice hledali zajištění přes finanční prostředky, aby ke konci roku mohli umožnit firmám převody a výběry peněz. Investoři se vyděsili v minulém týdnu ukazatelem těsné likvidity, který vylétl prudce do výšky naposledy v Červnu ( Graf 4 ), kdy se na čínském trhu objevila úvěrová krize.

 

Čínský finanční systém se ukazuje křehký, na příští rok tento systém zůstane v hledáčku centrálních bank a podle pana Zhanga ( Ekonom Nomury pro Čínu ) představuje hrozbu pro ekonomiku. Opatření Centrální banky by měli zabránit opakující se úvěrové krizi z Června

Čína v posledních desetiletí měla více expanzivní monetární politiku a mohla by se postupně přesouvat směrem k udržitelnějšímu modelu růstu.

 

Existují názory, které říkají, že Centrální banka Číny není moc ochotna uvádět do provozu nouzovou hotovost, protože se to zdá být jeden ze způsobů jak ovládnout nadměrné poskytování úvěrů. Mohl by to být podle CNN Money také způsob, jak se zbavit stínové ekonomikyČíně. V reakci na vklad Čínské centrální banky do finančního systému vzrostl Shanghai Composite vzrostl 0,24 %.

 

Čína a investoři

 

 Investoři se přesunuly zpět do Číny v důsledku optimismu ze strukturálních změn. Vstupují především do „levných akcií“. Ze seznamu rozvíjejících se trhů dali investoři tentokráte přednost Číně ( podle správců fondů Bank of America a Merrill Lynch ). Jižní Korea A Tchaj-wan mohou mít prospěch z globální ekonomiky, díky svému masivnímu vývozu. Z pohledu Asijských alternativ pro investování se jeví v příštím roce Indonésie jako problematická, Thajsko zůstává s otazníkem a Filipíny ztratily „interest“ ze strany některých investorů díky Typhoon Haiyan.V následujícím roce bychom mohli očekávat otevření Čínského finančního sektoru. V době oznámení reforem Shanghai Composite vzrostl o téměř 8 %. Pokud půjde vše podle plánu, Číně se může příští rok prosadit 70% svých cílů ( podle ředitele Janus Capital Singapore Pte.)

Graf 4 - SSE Composite Index

Graf 5 - Čínská mezibankovní sazba

 

Volně regulovaná oblast úvěrů může pobízet, že firmy budou hromadit neudržitelný dluh. Toto by mohlo odrážet kreditní výzvu Číny v podobě prudkého zvýšení mezibankovních sazeb, toto prudké zvýšení sazeb ( Graf 5 ) vyvolaly výprodeje na tamním kapitálovém trhu ( Graf 4 ). Mezibankovní sazby byli po necelém měsíci vráceny na zhruba stejnou úroveň, mohla to být reakce, která by zabraňovala dalšímu výprodeji Čínských titulů.


Čínský byznys

 

V současné době mezi nejbohatšího muže Číny lze zařadit realitního a hotelového krále Wang Jianlin. Aktuálně se jeho majetek přiblížil 22 mld. USD ( 10,3 mld. USDroce 2012 ). Zong Qinghou je na druhé příčce s 18,7 mld. USD. Čínské korporace oznámily rozvoj 5 hvězdičkových hotelů v lukrativních lokalitách v Londýně. Jedna z významných akvizic pana „Wanga“ je AMC Entertainment Holdings za 2,6 mld. USD.

 

Čína a růst populace


Čína v poslední době udělala průlomové opatření, které může podpořit růst tamní populace ( současný stav k roku 2013 je 1,354 mld. obyvatel ). Politiku jednoho dítěte zavedla Čínaroce 1979. Pořídit si dvě děti bylo dovoleno jen venkovským rodinám a to za předpokladu, že prvorozeným dítětem byla dívka, členové národnostních a etnických menšin nebo páry, kde byli oba jedináčky.

 

Novinkou by mělo být umožnění založení dvou dětí i párům, kde byl jedináček pouze jeden z nich.

 

Vzhledem k tomu, že růst populace v Číně není závislý na výkonu ekonomiky a žije si svým vlastním životem, lze očekávat, že po uvolnění populační politiky může vyskočit  růst populace v Číně z průměru cca 7,75 mil. obyvatel / rok ( za posledních 13 let ) na 10,33 mil. obyvatel / rok a více. Lze očekávat, že Čína může překročít do 15 let 1,5 mld. obyvatel. Za posledních 10 let můžeme říci, že se Číně podařilo tempo růstu populace zpomalovat

 

Graf 6 - Růst populace Číny vs. HDP

Jeden z důvodu, proč Čína povolila politiku jednoho dítěte je fakt, že Čínští vůdcové mají strach ze stárnutí populace a demografické nestability. Demografická nestabilita může být dána tím, že se v Číně preferují spíše chlapci.

 

Přehled očekávaných Čínských reforem v následujícím období

Mezi hlavní body reformy patří

1 ) Uvolněná politika jednoho dítěte

 
2 ) Trh práce a migrace : Čína se rozhodla začít Liberalizovat trh práce ( HUKOU Systém ). Uvolnění HUKOU Systému vede ke změně urbanizační politiky a je podle některých jedna z největších reforem od roku 1958. Města jako je Peking, Šanghaj , Guangzhou a Shenzhen budou mít stále přísná migrační pravidla.

 
3 ) Zemědělství a vlastnictví půdy : Politika v oblasti vlastnictví, používání, převádění, zajištění nebo záruky vztahující se k půdě bude uvolněnější. Aktuálně jsou pozemkyČíně vlastněny vládou, vláda uděluje jen právo hospodařit na této půdě. Nyní mají zemědělci právo vzít si úvěr na hodnotu jejich pozemků a mají možnost tuto půjčku investovat do podniků, nebo se přestěhovat do měst.

4 ) Podpora finanční reformy : Systém pojištění vkladů od ledna 2014. .

5 ) Státní podniky : Státní podnik odvede více na dividendách, celkem 30% z příjmů. V Číně je přes 100 velkých podniků patřící přímo vládě.
 

 

Odhady vývoje HDP pro Čínuroce 2014

                 
 

2014

 
 

PWC

 
 

tradingeconomics.com

 
 

Barclays

 
 

Světová banka

 
 

PROSPERITA finance

 
 

HDP / GDP v %

 
 

7,5

 
 

6,5

 
 

7,1

 
 

7,7

 
 

7,2

 

 

 Autor: Tomáš Holec Zdroj: CNN Money, Harvard Business Review, tradingeconomics.com, CNBC, Google finance, Reuters

 

PROSPERITA finance, s.r.o. je investorská společnost zabývající se především investicemi na kapitálovém a devizovém trhu, finanční a investiční analytickou činností, provozování investičního zpravodajského portálu, pronájmem bezpečnostních schránek, speciální komerční spisovní službou, finančním poradenstvím ( pojištění, hypotéky, úvěry ) a prodejem investičních drahých surovin jako je např. zlato, stříbro, diamanty, platina, paladium, měď

PROSPERITA finance, s.r.o. patří do skupiny podniků PROSPERITA s historií sahající až od roku 1990. Skupina PROSPERITA má majetkový podíl přibližně v 50 podnicích v ČR. Mezi naše nejznámější „sesterské“ společnosti patří České vinařské závody, a.s., ENERGOAQUA, a.s., TESLA KARLÍN, a.s. VINIUM, a.s., PROSPERITA investiční společnost, a.s. a další.

Více informací na: www.prosperita.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688