Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  30.12.2013 14:56:03, aktualizováno 15:21:12

10 věcí, které je zbytečné kupovat v r.2014 - kabelovky, pevné linky, GPS, DVD, PC ...

Které segmenty či sektory bude lepší v roce 2014 vyřadit ze svého investičního hledáčku?

1. Kabelová TV
Počet platících účastníků kabelových TV stanic v poslední dekádě neustále klesá a bude tak tomu i nadále. V USA aktuálně kabelové televize registrují cca 54,8 miliónu platících zákazníků, což je pokles o 3,3% oproti roku 2012 a pokles o 17,6% oproti roku 2004. Odhaduje se, že v roce 2014 přijdou kabelovky o dalších cca 1,3 miliónu zákazníků.

Úbytek zákazníků souvisí především s jejich odklonem směrem ke službám nabízených společnostmi Hulu či Netflix, jež poskytují v podstatě to samé, ale pouze za zlomek původních nákladů. Výraznou měrou se na poklesu popularity klasických kabelovek podílí také obecný rozvoj internetových a mobilních technologií.

2. Služby spojené s pevnými linkami
Počet domácností majících "pevnou linku" soustavně klesá. Dvě pětiny amerických domácností již využívají služeb bezdrátového připojení. 38% populace jej iž zcela výhradně "bezdrátová" v porovnání s 21% v roce 2009 a 3% v roce 2003. Důvody pro úbytek zákazníků jsou podobné jako v prvním případě.

3. GPS zařízení
Prodeje specializovaných "džípíesek" rapidně klesají kvůli bouřlivému rozvoji chytrých mobilních telefonů a dalších přenosných víceúčelových zařízení. Prodeje v USA v roce 2012 poklesly z vrcholných 18 miliónů čistě GPS zařízení v roce 2009 na pouhých 7,5 miliónu. Dramaticky roste počet PGS integrovaných přímo v automobilech. Ceny nových specializovaných GPS přístrojů jsou mnohonásobně vyšší než ceny aplikací pro chytré telefony.

4. DVD a Blue-ray přehrávače
Podobně jako u specializovaných GPS zařízení klesá rapidně popularita klasických DVD a Blu-ray přehrávačů. Jejich prodeje v roce 2012 poklesly o 20% na 21,3 miliónu. Oproti roku 2010 pokles dosáhl úrovně 24,8%. Potenciální klienti stále více využívají moderní technologie jako Hulu či Netflix pro online stahování obsahu a pro přehrávání stále více využívají multifunkční herní konzole jako Xbox či PlayStation.

5. Hotelové pokoje
Klasické hotely sice stále fungují a fungovat budou ale při stále rostoucích cenách roste popularita alternativních možností ubytování vyhledávaných přes služby jako jsou Airbnb či Vacation Rentals.

6. Dvouleté kontrakty operátorů
Daň vysoké konkurenci v prostředí. Toto se zdá být již opravdový přežitek dřívější doby. Spotřebitelé se v době bouřlivého rozvoje technologií již mnohokrát přesvědčili o celkové nevýhodnosti zdánlivě výhodných "fixací" a proto se jim již úpěnlivě vyhýbají.

7. Stolní PC a laptopy
Další z řady obětí bouřlivého technologického rozvoje posledních několika let. Moderní tablety zastanou mnoho běžně požadovaných funkcí a to při výrazně nižších nákladech na pořízení s výhodou vysoké mobility. Stolní počítače zůstávájí nutností pro "profesionální" uživatele, pro většinu ostatních jsou dostatečné již zmíněné tablety případně chytré mobilní telefony.

8. Více místa v ekonomické třídě
Ceny letenek ve většině případů tak poklesly, že než si připlácet při letech letadlem za více místa v ekonomické třídě, to už se vyplatí investovat do standardu v Business Class při výrazně vyšším standardu služeb

9. Kreditní karty s bodovými nebo kilometrovými výhodami
Místo karet s programy alá "nechci slevu zadarmo" zvažte pořízení kreditní karty nabízející "cash-back" program s okamžitou návratností respektive slevou od 1 do 5% z útraty.

10. Digitální kamery
Další z řady technologických pohrobků/zařízení zbytečných v době chytrých mobilních telefonů a tabletů. Prodeje v roce 2012 poklesly meziročně o 44% na cca 11,5 miliónu, propad v příštím roce se odhaduje směrem k 8 miliónům. Určitou výjimkou jsou zařízení ve styly GoPro určená pro práci v pohybu, jež zaznamenávají v poslední době velký rozmach.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688