Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  20.12.2013 15:45:50

Občany straší Pavel Kohout, nikoli ČNB

Pavel Kohout v rozhovoru zveřejněném v pátek 20. 12. 2013 na zpravodajském portálu idnes.cz pod titulkem “Česká národní banka děsí národ zbytečně” uvedl, že českým domácnostem v průměru vystačí úspory tak na 3 měsíce. Z tohoto pozorování vyvozuje většinu svých kritických tvrzení na adresu České národní banky uvedených v rozhovoru. Pohled na oficiální statistiky poskytuje ale zcela jiný obrázek, než jaký vykresluje Pavel Kohout.

Celkové vklady českých domácností u bank činily ke konci října letošního roku 1 887 miliard korun. To dělá zhruba 190 tisíc korun na jednoho obyvatele ČR včetně dětí. Pokud by tedy tyto úspory měly průměrné české rodině vystačit na tři měsíce, jak říká Pavel Kohout, pak by taková rodina musela utrácet hodně přes 100 tisíc korun měsíčně. Není pochyb, že je na první pohled zřejmé, že to není situace, v níž je průměrná česká domácnost. Skutečnost je taková, že roční spotřeba domácností činila v loňském roce 1 916 miliard korun, což je zhruba 32 tisíc korun měsíčně na jednu průměrnou (dvoučlennou) domácnost. Vklady domácností u bank, které v posledních dvou letech rostly v tempu 3,5–4,5 %, by ve skutečnosti byly schopny pokrýt zhruba roční spotřebu domácností. Po odečtení splátek dluhů (jistiny včetně úroků), které v ročním úhrnu činí zhruba 90 miliard korun, by to stačilo na pokrytí spotřeby po dobu asi 11 měsíců.

Samozřejmě toto platí o průměrných číslech. Spotřeba domácností se v uplynulých letech snižovala nejvýrazněji u domácností s nejvyššími příjmy, zatímco příjmy této skupiny vzrostly. Spotřeba se zvýšila poněkud paradoxně pouze u nízkopříjmových skupin. Oproti předkrizovému období tak většině skupin středněpříjmových a všem skupinám vysokopříjmových domácností zbyla o něco větší část jejich příjmů po zaplacení spotřeby a splátek úvěrů. Jinými slovy, zatímco míra úspor u vysokopříjmových domácností byla nejvyšší a dále rostla, u nízkopříjmových byla nejnižší a lehce záporná a dále klesala (tyto domácnosti se zadlužovaly, nespořily).

Jsme přesvědčeni, že ekonomický výhled opravňuje to, aby středněpříjmové a vysokopříjmové skupiny domácností pokračovaly v tvorbě úspor v poněkud menší intenzitě než doposud. Míra hrubých úspor domácností jako celku se totiž stále pohybuje nad svým dlouhodobým průměrem.

Vedle toho Pavel Kohout interpretuje zavádějícím způsobem údaje o obchodní bilanci. To, že byl donedávna čistý export jedinou složkou přispívající kladně k vývoji ekonomické aktivity, je daň za to, že již přes dva roky trvá pokles dovozně velmi náročných investic. Tím současně dochází k postupnému technologickému zaostávání naší výroby a kvůli tomu začíná klesat i podíl našich exportérů na světovém trhu. V poslední době se přitom příspěvek čistého vývozu stal opět záporným. Oslabení koruny, které plyne z listopadového měnověpolitického rozhodnutí ČNB, mimo jiné zvyšuje cenovou konkurenceschopnost českých výrobců na domácích i zahraničních trzích a současně motivuje podniky k vyšším investicím, což by mělo podpořit i jejich schopnost konkurovat v kvalitě a technologické vyspělosti.

Rozhovor prokazuje, že Pavel Kohout nejen není dostatečně do hloubky seznámen s fakty o vývoji české ekonomiky, jako je vývoj zahraničního obchodu a jeho příčiny, ale nemá ani velmi hrubě odpovídající představu o jejích naprosto základních charakteristikách, mezi něž určitě patří relativní výše úspor domácností vůči jejich spotřebě. To pak nevyhnutelně vede k tomu, že Pavel Kohout je ochoten nekriticky přejímat jakkoliv pochybná fakta, která podporují jeho názor.

Koneckonců prakticky se všemi kritickými argumenty, které Pavel Kohout v rozhovoru na adresu listopadového rozhodnutí ČNB o oslabení koruny uvedl, se vypořádává už text viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla s názvem „Měnová politika v časech měnového populismu“ zveřejněný 9. 12. 2013 na webu ČNB.

 

Marek Petruš

Ředitel odboru komunikace a mluvčí ČNB

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

07.10.2010Pavel Kohout: Proč se Čína bojí? Finmag (Finmag)
30.09.2010Pavel Kohout: Osm tisíc skandálů Finmag (Finmag)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688