Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  22.01.2002 10:02:13

Akcie: Akcie na pražské burze uzavřely při velmi slabém obchodování mírně výše, index PX-D si připsal...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 22.1.2002

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze uzavřely při velmi slabém obchodování mírně výše, index PX-D si připsal 0,2% na 1088,4 bodu. Aktivita na trhu byla po celý den velice nízká a to zejména kvůli svátku v USA. Pražské burze se podařilo ignorovat i ztráty na evropských trzích. Trh také ignoroval snížení úrokových sazeb Českou národní bankou o 25bps na 4,5%. Mezi investory opět převážil zájem o akcie bank České spořitelny a Komerční banky. Tyto akcie v pomocí ČEZu převážily ztráty telekomunikačních společností. Česká spořitelna vzrostla o 3,3% na 308,1 a Komerční banka ziskala 1,0% na 1194. Banky patřily i k nejvíce obchodovaným titulům. Společně tvořily téměř 68% objemů obchodů. Z telekomunikací se vedlo hůře Českému Telecomu, který poklesl o 1,5%, zatímco České radiokomunikace oslabily o 0,5%. Největší ztráty však připadly Unipetrolu, který oslabil o 2,1% na 41,8.

       Dnes očekáváme, že trh zahájí s minimálními změnami. Investoři budou vyčkávat s dalšími příkazy na pohyby evropských trhů, které budou ovlivněny oznamováním výsledků hospodaření.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové trhy byly včera uzavřeny kvůli svátku. Prozatím jsou futures nastaveny na mírnou korekci. Důležité budou opět výsledky hospodaření společností, které by měly významně ovlivnit trh. Dnes budou oznamovat výsledky například Motorola, Lucent Technologies, Amazon, Bank of America a Applied Micro Circuits.

       Evropské akcie včera oslabovaly, taženy hlavně poklesem akcií společností Nokia a Alcatel. Index Eurotop300 včera oslabil o 0,6% a index Eurostoxx50 ztratil 1,0%. Akcie Nokie ztrácely v reakci na agresivní snížení investičního doporučení i výraznému snížení cenového cíle. Propad akcií Nokia strhl sebou i akcie dalších výrobců telekomunikačních zařízení jako je Alcatel, Ericsson a Siemens. Celkově oslabil index DJ Stoxx European Tech o 3,5%. Také výrobcům čipů se včera nedařilo. Společnost Infineon sice oznámila relativní zlepšení hospodaření, ale opět neuspokojila investory svým výhledem, který byl spíše opatrný. Společně s Infineonem ztrácely i akcie Philips Electronics, ARM Holdings a STMicroelectronics. Již tradičně při poklesu technologických akcií došlo k oživení poptávky po defensivních titulech. Tím byly včera výrobci potravin. Ty podpořily zprávy od společnosti Numico, která oznámila dobré výsledky hospodaření. Posilovaly i akcie Nestle a Diageo. Dnes se očekává, že evropské trhy zahájí s minimálními změnami, bude se vyčkávat na výsledky společností z Evropy (STMicroelectronics, BSCH) a z USA (Motorola, Lucent).

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Týdeník Prague Business Journal uvedl, že oba investoři francouzská EdF a konsorcium italské Enel a španělské Iberdroly podaly nové nabídky na privatizaci ČEZu po zrušení privatizačního tendru počátkem ledna. Ministerstvo průmyslu údajně obdrželo několik nabídek od jiných investorů. Z toho jedna nabídku údajně podalo vyloučené konsorcium International Power/E.ON a British Energy a další podala německá společnost RWE, uvedl týdeník PBJ. Ministerstvo průmyslu nepotvrdilo žádné z výše uvedených jmen. Ministerstvo průmyslu údajně doufá, že poté co RWE přijalo všechny podmínky v případě privatizace Transgasu učiní tak i v případě striktních podmínek privatizace ČEZu.

       Tuto možnost považujeme za méně pravděpodobnou, kvůli zákonným omezením. Úřad na ochranu hospodářské soutěže již kritizoval strukturu privatizačního procesu s tím, že eventuelně celou transakci zruší. Navíc, spojením ČEZu a Transgasu pod jednoho vlastníka by RWE kontrolovala dvě významná průmyslová odvětví. ÚOHS by pak musel do privatizačního procesu zasáhnout.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688