BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  18.12.2013 17:43:14

Konkurence Borealisu našla partnera, Airbus chce také využívat elektrický pohon

Před půl rokem se na pražské burze objevily akcie společnosti Borealis, která svým zaměřením na nové technologie byla pro domácí trh naprostou novinkou. Firma však na BCPP vstoupila pouze formou duálního listingu a do dnešního dne se neuskutečnil jediný obchod. Proto je stále nastaven i střed ceny na 180 , přestože titul v čase výrazně zhodnotil a v přepočtu se nyní obchoduje u hladiny 330 .

Vývoj akcií Borealis na OTC za poslední rok naleznete zde.

Borealis je každopádně poměrně malá firma (5 mil. vydaných akcií) a tak i likvidita na domovské Wall Street (OTC) je nevýrazná. Těžko si navíc představit, proč by zahraniční akcionář společnosti šel prodávat své akcie do Čech, aby získal „korunu“… Muselo by se jednat snad jedině o následný záměr možné jiné investice v ČR

Borealis se tak spíše touto formou zapsala v ČR do podvědomí investorů a nejspíše i díky tomu získala nějaké investory do svých dceřiných společností. Právě ty privátní formou získávají prostředky na vývoj svých nekonvenčních nápadů. Jak známo nejdále k uvedení do komerčního využití je pohon pro pojíždění letadel WheelTug stejnojmenné dceřiné společnosti. Firma řeší licencování primárně na stroje Boeing a od zákazníku již eviduje 731 rezervací na systém. V té souvislosti při takovém počtu uvádí roční úspory na palivu ve výši 750 mil. USD.

Nákladovost aerolinek na pojíždění před startem a po přistání přilákala k vývoji systémů i jiné mnohem známější hráče. Francouzský Safran společně s americkou Honeywell (HON) založily společný podnik, který vyvíjí obdobný elektro pohon. Dnes pak společnosti oznámily, že uzavřely s firmou Airbus „Memorandum o porozumění“. Hodlají se tak společně zaměřit na uvedení systému pro letouny třídy A320, které patří k nejrozšířenějším. 

U daného typu letounu Airbus na základě svých výpočtů předpokládá, že by mělo při využití systému dojít k poklesu spotřeby paliva a CO2 na jeden let o asi 4 %. Při kalkulaci na samotné pojíždění by pokles emisí měl dosáhnout zhruba poloviny. O 2 minuty by se také mělo urychlit pojíždění, resp. vycouvání na start.

Borealis má svůj systém, resp. revoluční motor patentován, konkurence se tak musí vydávat jinou svoji cestou. Vzhledem k neustálému růstu letecké přepravy, resp. i výhledu skýtá daná myšlenka elektropohonu při pojíždění výrazný potenciál. Borealis dříve prezentovala, že do komerčního využití chce systém nasadit v příštím roce. Souboj, kdo bude první, tak začíná vrcholit.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688