Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  18.12.2013 10:25:17

S&P500: Ne všechny akcie opravdu rostou

Epocha investiční politiky „nakup a drž“ již skončila. Dnes je třeba v obchodování mít aktivní postoj k řízení akciového portfolia. Je třeba reagovat na riziko a vystupovat z obchodů, stejně jako je třeba identifikovat příležitosti a vstupovat do nich. Jen tento přístup má šanci na zisk, protože současná politika centrálních bank krmení trhu znehodnocenými penězi a prostřednictvím pochybných zpráv vydávanými nejrůznějšími „ministerstvy lží“ nám nedává jinou možnost.

Ukážeme si několik grafů, protože jeden obrázek je lepší než tisíc slov. Grafy nám dávají přesné odpovědi na naše otázky a trh sám je nejlepším zdrojem informace a také konečným soudcem.

Trh stále roste. Cena se pohybuje stálým tempem vzhůru a korekce jsou jen minimální. Zavírací ceny se pohybují v horních úrovních svíček a objemy rostou. To je pozitivní. Co je zdrojem obav, je nedostatečná rychlost růstu. Každý týden cena vzroste méně, než v minulém období a růst se zpomaluje.

Vidíme shlukování zavíracích cen na stejné úrovni a to může vyústit jak do korekce, tak do dalšího růstu. Všichni preferují další růst, ale podívejme se červnový shluk zavíracích cen. Samozřejmě že týdenní graf není určen pro přesné načasování vstupů. K tomu slouží denní graf.

Grafické znázornění

Při zkoumání grafů máme rádi kontinuitu mezi různými časovými rámci. Máme zde sérii vln a každá další je vyšší, než ta předchozí. To je nejlepší metoda jak určit směr trendu, zkoumat jestli jednotlivé vlny mají vyšší maximum a vyšší minimum než předchozí vlna. Když se podíváme na říjnovou vlnu, tak zde vidíme prorůstovou mezeru. Ale další vlna posadila své minimum na maximum předchozí vlny a žádná mezera zde není. To znamená, že nám trhy vzkazují, že růst již není tak rychlý, ale stále je to ještě růst.

Porovnáním vrcholků předchozích vln s propady následujících vln se dostáváme do shody s týdenním grafem, a oba grafy potvrzují nedostatečný postup vzhůru. Je to dobře vidět na týdenním grafu a je to potvrzené i denním grafem. Trh vykazuje menší schopnost růstu, a to je znamení slabosti. Hybnost trhu slábne. Neznamená to, že se trend otáčí, jen mu to jde stále hůř. Tento vývoj se může příští týden nečekaně změnit. Může třeba nastat rychlý růst. Jako investoři však zatím můžeme zůstat v trhu, dokud se neobjeví další, podstatnější známky slabosti.

Pokud se ceně příští týden nepovede vytvořit nové maximum, mohlo by jít o takovou známku slabosti. Takže je třeba zvýšené opatrnosti při sledování trhu. Je dobré si uvědomit, že jednotlivé akcie většinou sledují vývoj na celkovém trhu, a když ten začne klesat, začnou klesat také.

Grafické znázornění


Nasdaq vytvořil nové maximum a lze předpokládat, že příští týden vytvoří další. Průraz byl následován shlukem zavíracích cen a pak následoval růst, nikoli korekce. Je důležité porovnávat individuální akcie s příslušným akciovým indexem, protože tak získáme představu, jak se bude jejich cena vyvíjet. Příklady následují:

Grafické znázornění


Cenová akce na indexu Nasdaq ze 17. listopadu nám dala představu, jak se bude trh dál vyvíjet. Veliké objemy do nákupu a růstu ceny indikovaly další růst. Jak se vyvíjela cena TJX uvádí následující graf.

Takto vypadal graf 17. listopadu.

Grafické znázornění


Nákup ve „správnou chvíli“ je důležitý, protože nám to dává výhodu oproti ostatním obchodníkům. Samozřejmě nejprve předpokládáme, že cena poroste, ale musíme být připraveni i na to, když neporoste, nebo začne klesat vzhledem k celkovému trhu.

Ať už jsou vaše pravidla pro řízení obchodní pozice jakákoli (máte stanovená pravidla, že ano?), tento vstup vám dává dostatek času promyslet si, jestli zůstanete v pozici, realizujete částečný zisk, nebo zvýšíte příkaz stop. Vaše obchodní pravidla určují strategii. Tento obchod zatím probíhá dobře.

TJX se nepohybuje stejně jako celkový trh. Máme tu malou červenou výstrahu v podobě zastavujícího se růstu. TJX, jako vedoucí akcie by měla růst rychleji než celkový trh, a když tomu tak nebude, je to důvod k obavám.

Grafické znázornění


Na následujícím grafu vidíme, že SSYS si vede velmi dobře.

Grafické znázornění


Bude následovat obrat, nebo pokračování růstu? Nákup v dobrém místě nám poskytuje výhodu sledovat výstrahy, které nám trh sděluje. Když se objeví svíčka s uzavírací cenou poblíž minima, znamená to výstrahu. Jedna svíčka ještě nic neznamená, ale musíme ji respektovat, a jestli zde budou další podobné, může začít vznikat otočení trendu.

Další den se objevila další klesající svíčka s nárůstem obchodního objemu. Pokud investor sleduje takový výprodej na intradenním grafu, obvykle nevydrží a vystoupí na konci dne na minimu, aby udržel alespoň minimální zisk. Nicméně další vývoj na této akcii nepřináší optimismus, růst je chatrný a tak ukončení obchodu, případné snížení expozice redukuje risk.

Grafické znázornění


Stejnou rudou výstrahu můžeme vidět na akcii AAPL. Tato svíčka udělá vyšší maximum, ale také nižší minimum. Obvykle je označována jako Outside Key Reversal, tj. svíčka která je větší než předchozí svíčky nahoru i dolu. Podstatné je, že tato inkriminovaná svíčka vymaže růst čtyř předchozích obchodních dní.

Na rozdíl SSYS zde nenásledoval další pokles. Nicméně otázka zní: „Proč máme zůstávat v obchodě?“ A odpověď zní: „Protože cena se zatím pohybuje stranou, neklesá a celkový trh se stále pohybuje vzhůru.“ V úvahu přicházející strategie by byla realizovat částečný zisk a snížit riziko.

Grafické znázornění


Změna trendu, nebo jeho pokračování?

Předpokládejme, že jsme ukončili obchody a to by bylo špatně, protože reakce na Outside Key Reversal svíčku byla jen slabá a pokles byl jen minimální. Jak víme, slabý pokles v rostoucím trhu je známka jeho síly. Ceny v silném trhu časem porostou. Stejné nastavení cenové formace a cenová akce uprostřed října mohou posloužit pro další vstup do obchodu po proražení resistence.

AAPL je složkou indexu Nasdaq. Proto nám pohled na vývoj na indexu dává další informace pro očekávaný pohyb na akcii. Můžeme si v závislosti vývoje indexu připravit obchodní vstupy a výstupy na samostatné akcii. Poslední dvě svíčky na AAPL jsou opět hodny pozornosti, protože označují slabost, stejnou jako na indexu.

Pokud se zaměříme na rozeznávání cenových formací a nastavíme si pravidla pro vstupy a výstupy z obchodů, získáme tím výhodu. A mít v trhu výhodu je obvykle rozdíl mezi ziskem a ztrátou. Pokud se zaměříme na akcie DE a provedeme stejné hodnocení jako u ostatních akcií, musí nám vyjít, že vstupovat do DE by byla chyba. A to i přes to, že většina analytiků tento vstup doporučovala. Můžeme najít i mnoho dalších příkladů.

Existuje mnoho nejrůznějších metod, jak získat výhodu. Na dnešních příkladech je ukázáno, že sledování pouhé jedné cenové formace může vést k zisku. Proč se tedy spokojit s málem?

Pokud se naučíte využívat své výhody, získáte dostatek času a příležitosti k řízení obchodů, minimalizování risku, částečným realizacím zisku a posunům příkazů stop, které vás ochrání v případě, že trh změní směr. Můžete se zaměřit na individuální akcie a porovnávat jejich výkonnost s příslušným akciovým indexem. Vývoj na indexu vám pak dá náhled na hodnocení akcie a podklady pro další rozhodování.

Vypadá to, že jsme si vytvořili obchodní plán, co říkáte? Plán založený na informacích přímo z trhu a na cenové akci.

Grafické znázornění


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688