BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  11.12.2013 09:57:17

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, EUR/NZD

Japonské jádrové objednávky strojů posílily v říjnu meziměsíčně o 0,6 procenta. Ekonomická předpověď počítala s ještě větším nárůstem okolo 0,9 procent. Ekonomika tak jen mírně napravila 2,1 procentní propad z předchozího měsíce. Meziroční srovnání dopadlo o poznání lépe, oproti říjnu 2012 totiž posílily objednávky o 17,8 procent a překonaly tak 15,0 procentní odhad.  Objednávky strojů slouží jako hlavní indikátor pro měření kapitálových výdajů.

Po říjnové rozpočtové krizi sestavily Spojené státy zvláštní rozpočtový výbor, v němž měli zastoupení jak republikáni, tak i demokrati. Výbor včera ohlásil, že představitelé obou parlamentních stran se domluvili na podobě státního rozpočtu na příští dva roky. Rozpočet počítá se snížením schodku o 23 miliard dolarů. Dohodu musí nyní schválit republikány ovládaný Kongres. Federální vláda má po říjnovém patu vyčleněné finance zatím jen do poloviny ledna 2014.

Ministři financí Evropské unie včera jednali o zákonu, který by měl vyřešit, kdo bude financovat krachující banky. Ačkoliv definitivní podoba smlouvy není ještě na stole a o problematice se bude jednat i příští týden, zdá se, že krachující banky bude muset zachraňovat každá země sama. Státy pak budou povinné vytvářet zvláštní fond, do něhož budou přispívat právě banky. Evropská unie bude zasahovat až v případě, když prostředky z fondu nebudou stačit na záchranu bank. Po přibližně 10 letech by se jednotlivé národní fondy mohly spojit do jednoho evropského.

Dnes ve večerních hodinách se trhy dočkají zasedání novozélandské centrální banky (RBNZ). Očekávání této události pomohla novozélandskému dolaru k posílení proti většině ostatních měn. RBNZ je téměř světovým unikátem, protože jako jediná z centrálních bank vyspělých ekonomik hovoří o zvyšování úrokových sazeb v co nejbližší době. Na posledním zasedání oznámil guvernér Wheeler, že do konce roku 2015 by mělo dojít ke zvýšení o 200 bazických bodů, tedy o 2,00 procenta. Od posledního zasedání vykázaly všechny klíčové makroekonomické reporty zlepšení (vyjma poklesu cen potravin a stavebních povolení) a poptávka po dolaru i díky tomu, že většina ostatních měn je pod tlakem uvolněné monetární politiky, roste. Dnešní zasedání by se však mělo obejít beze změny, nicméně může poskytnout vodítko do dalších měsíců. Důležité bude rovněž sledovat, zdali se guvernér vyjádří k silnému dolaru (NZD). Když Graeme Wheeler bude slovně intervenovat vůči NZD, můžeme se dočkat oslabení této měny. Na druhou strany, když guvernér nevyjádří obavy ze silné novozélandské měny, může NZD dále posilovat.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

EUR/USD reagovalo v závěru včerejší seance na rostoucí trendový kanál, když testování horní hrany přineslo alespoň částečné uzavírání zisků a trh tak mírně zkorigoval. Technický výhled zůstává neměnný, ideálním scénářem by byla korekce k úrovni 1,37 či 1,3650 a následné navázání na býčí trend. Střednědobý pozitivní výhled vydrží do proražení podpůrné trendové linie.

Po proražení vlajkové formace dosáhlo GBP/USD dle očekávání předchozích maxim. Momentálně však trh nepokračuje v silném růstu, ale naopak konsoliduje uvnitř klesajícího trojúhelníku. Ten značí možnost opětovného oslabení, avšak GBP/USD by mohl podržet support 1,64. Do proražení konsolidace je výhled neutrální.

USD/JPY vytvořilo pullback k proražené trendové linii, která zafungovala jako rezistence. Trh tak započal korekční pohyb, který mírně přibrzdila asijská seance. Hlavní podpora pro trh je momentálně až na úrovni 102,00, kde lze vidět nejen souběh s pomalejší trendovou linií, ale i s klouzavým průměrem 100 a Fibonacciho hladinou 23,6. V případě, že medvědi budou dominovat i dnes, tak by se tato úroveň měla stát prvním cílem.

EUR/NZD konsoliduje uvnitř symetrického trojúhelníku a pár by tak díky chuti po evropské měně a poloze ceny uvnitř formace mohl vystoupat až k silné rezistenci 1,67. V závěru dnešní seance bude zasedat novozélandská centrální banka a tak lze očekávat zvýšenou volatilitu, zprávy o chystaném zvyšování úrokových sazeb by pravděpodobně pomohly posílit dolaru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 10:50  Konec půstu – vstříc růstu (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:42  Volvo po celkem dobrých výsledcích za 1Q roku ztrácí cca 6% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St 10:38  Spotřebitelská nálada na vzestupu (Komentář) Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688