STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  11.12.2013 08:47:28

Kvantitativní uvolňování nemůže trvat věčně. Jak se zachovají trhy?

Kvantitativní uvolňování je relativně nový pojem z roku 2008 zavedený šéfem americké centrální banky FED Benem Bernankem. Pojem kvantitativní uvolňování představuje jakýsi decentní výraz pro vyhazování bankovek z vrtulníku, neboli tištění nových peněz.  V praxi by měl vytvářet FED pouze takovou sumu peněz, která je poptávaná komerčními bankami v USA. Tato poptávka se odvíjí od úrokové míry, kterou FED má možnost stanovit, a tím regulovat množství peněz v ekonomice. Platí, že čím menší je úroková míra, tím větší je poptávka po penězích a tím větší množství peněz FED uvolní do ekonomiky. Tento nástroj je ovšem omezen hranicí 0% úrokové míry, při které bude poptávka obchodních bank po penězích na maximum. Jak ale vtlačit do ekonomiky ještě více peněz? Odpovědí je kvantitativní uvolňování. Jedná se o proces, při kterém dochází k nákupu dluhopisů centrální bankou.  Tímto se v ekonomice navyšuje peněžní báze, kterou komerční banky využijí k nárůstu peněžní zásoby. FED uvedl, že v tomto stimulu bude pokračovat až do doby, kdy se v ekonomice projeví inflační tlaky spojené s nárůstem zaměstnanosti. Kdy to ale přijde, a jak se případné omezení projeví na kapitálových trzích zůstává otázkou.

Více článků můžete najít zde:  http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/globalni

Erik Nielsen, šéf ekonomického výzkumu italské bankovní skupiny UniCredit, komentuje nadcházející situaci na kapitálových trzích a vzkazuje investorům: „Měli byste prodat americké, britské i německé dluhopisy, švýcarský frank, japonský jen, zlato i vše ostatní, o čem jste si mysleli, že je to bezpečné úložiště hodnoty.“ Správnou sázku na budoucnost představují akcie. Odkud přesvědčení vedoucího ekonomického výzkumu UniCreditu pramení? Hlavní důvod spatřuje právě v blížícím se omezení monetární stimulace americké ekonomiky skrze nákupy obligací na trhu, do kterých americká centrální banka nyní investuje 85 miliard USD měsíčně. Většina ekonomu toto omezení očekává až v březnu příštího roku. Nielsen varuje, že se tak pravděpodobně stane již v lednu. Toto omezení povede k nárůstu úrokové sazby, která sníží hodnotu obligací držených investory. Neotřesitelná pozice dluhopisů a některých komodit tímto krokem podle Nielsona přijde o své pevné základy. „Spojené státy jsou na konci třicetiletého býčího trhu v oblasti fixed income,“ vyjadřuje se Erik Nekosen a radí přesedlat raději na akcie, které díky odlivu peněz z dříve bezpečných dluhopisů, začnou více profitovat.

Na druhou stranu se prezident Fedu v Atlantě Denis Lochart nechal slyšet, že pro ústup od kvantitativního uvolňování je rozhodující nárůst nezaměstnanosti a inflace. K nynějšímu stavu těchto parametrů se Lockhart vyjádřil: „Rád bych viděl inflací nad 2% cílem Fedu předtím, než rozhodneme o snížení QE ze stávajícího objemu 85 mld. USD měsíčně.“  Inflace v USA se k dnešnímu dni pohybuje okolo hranice 1%. Lze tedy říci, že americký trh blízké budoucnosti nevygeneruje takovou inflaci, při které by se FED rozhodoval k utažení monetární politiky.

Je ovšem ale nutné uvést výsledky zprávy ADP, které uvádí, že v soukromém sektoru americké ekonomiky došlo k nárůstu pracovních míst za listopad o 215 tisíc nových pracovních míst, tento výsledek je nejlepší od roku 2012. Tato zpráva přináší pozitivní indikaci před pátečním zveřejněním statistik ministerstva práce. Která uvedla konečné číslo 203 tisíc nových pracovních míst, což je výrazné překonání konsesu stanoveného na 185 tisících. Kromě přírůstku nových míst se značně snížila nezaměstnanost, která klesla na 7% po 7,3% v říjnu. Tato situace může vytvořit nátlak na FED k  utažení kvantitativního uvolňování. Zatím to ale podle konsensu bloomberku vypadá tak, že objem utahování začne až v březnu příštího roku. Co tato data znamenají pro trhy? Po zveřejnění dat zprávy ADP došlo na evropských trzích ke korekci, po které klesly evropské trhy o 1,5%. Potvrzením této zprávy zpráva, můžeme očekávat stejný pokles v Americe, a to se projeví i na akciích velkých společností Blue chips, do kterých by se pak investoři mohli vracet.

Pro akcie budou v příštím roce podle stratéga JPMorgana Thomase Lee rozhodující firemní zisky. „Otázkou je, jestli jejich růst dokáže pokračovat. Ve druhé polovině tohoto roku je tento růst jednociferný. Myslím si, že je prostor k větší dynamice,“ uvedl Lee. Podle něj je pro poslední čtvrtinu roku dobrou strategií sázet na ty firmy, které postupně zvyšují zisková očekávání. Mezi takové firmy podle Leeho patří:

Pozitivnímu výhledu pro akcie Microsoft napomáhá i nedávné schválení Evropské komise plánu převzetí divize mobilních telefonů finského výrobce Nokia. Microsoft se v září s Nokia dohodl na koupi její hlavní části za 5,4 miliardy eur. Komise posuzující firemní fůze a akviziceEvropské unii se k plánované akvizici měla vyjádřit do 5.12.

Více zajímavostí k trhům můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Z pohledu dlouhodobějšího vývoje se Lee vyjadřuje o sekulárním býčím trhu a očekávání, že příští medvědí trh bude propojen s další recesí. Pád do recese si podle něj teď nelze představit. Recese jsou ve většině případů spojené s důsledkem měnového utahování, komoditních šoků či předcházeny zborcenou výnosovou křivkou. Uvádí, že „nic takového v dohledu nevidím.“

Kvantitativní uvolňování je fundament, který je určující pro trhy po celém světě. Na otázku, kdy se FED rozhodne omezit toto uvolňování, nemůžeme k dnešnímu dni přesně odpovědět.  Existuje mnoho spekulací nad termínem utažení monetární politiky.  V tomto článku jsme uvedli dva termíny, ve kterých je možné, že by toto omezení mohlo přijít. Je ale důležité upozornit, že se nad ukončením tohoto programu spekuluje celý letošní rok. Z toho vyplývá, že datum utažení monetární politiky nelze přesně předpovědět a bude jasné, až když ho FED veřejně vyhlásí.

Autor: Lukáš Lamacz

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688