BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.12.2013 09:27:17

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD,USD/JPY, AUD/USD a STŘIBRA

Japonská ekonomika expandovala ve třetím kvartále podle finálního měření o 0,3 procenta. Původní výsledek přitom vykázal růst oproti druhému kvartálu o 0,5 procenta. Revize výsledné hodnoty je vnímána velmi negativně, protože náklady vynaložené na nastartování ekonomického boomu zatím neodpovídají výsledkům. Navíc nelze zapomínat na zvýšení daňové zátěže, jenž vstoupí v účinnost v dubnu příštího roku a podle odhadů zpomalí ekonomiku. V meziročním srovnání byl propad oproti prvnímu měření ještě markantnější. Namísto původních 1,9 procent, byl konečný výsledek pouze 1,1 procenta.

Čínská inflace se v minulém měsíci dočkala nečekaného zpomalení. Včerejší data ukázala oslabení růstu cenové hladiny z 3,2 procent na 3,0 procenta. Ekonomové počítali, že meziroční srovnání neukáže od října změnu. Meziměsíčně se index spotřebitelských cen propadl o 0,1 procenta, což znamená první pokles za posledních 6 měsíců. Index cen výrobců (PPI) udržel klesající trend a i po jedenadvacáté po sobě klesl v meziročním srovnání. V listopadu 2013 tak došlo ke zlevnění o 1,4 procenta oproti listopadu 2012.

Čínská průmyslová produkce expandovala v listopadu ve srovnání s předchozím rokem o 10,0 procent a nedokázala tak udržet 10,3 procentní tempo z října. To maloobchodní tržby překonaly očekávání, když meziročně posílily o 13,7 procenta. Ekonomové počítali pouze s 13,2 procentním růstem.

Německá průmyslová produkce nečekaně v říjnu ztratila, v meziměsíčním porovnání si připsala ztrátu 1,2 procenta a oslabila tak nejvíce od května. Většinový konsensus ekonomů počítal s expanzí o 0,8 procenta. Průmyslové objednávky se v říjnu dokonce dočkaly největšího oslabení za poslední rok. Podle německého ministerstva financí se však podaří výpadek velmi rychle kompenzovat a dokonce tohoto kvartálu se očekává další růst.

Šéf St.Louiské pobočky FEDu Bullard se ve včerejším projevu přiznal, že americká centrální banka vnímá poslední datatrhu práce (NFP, ADP, míra nezaměstnanosti) pozitivně a šance na redukci kvantitativního uvolňování (QE) se zvýšily. FED letos zasedne už jen jednou v průběhu příštího týdne, podle agentury Reuters se však rozhodnutí o snížení QE přesune až do příštího roku. Menší redukce se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku a osud tohoto programu by měl být vyřešen do poloviny roku 2014.

Americké akcie uzavřely včerejší seanci v zelených číslech, S&P 500 dokonce dosáhlo nového historického maxima, když expandovalo o 0,2 procenta na 1 808,37 bodu. Akcie byly hnány spekulacemi o redukci QE a jednáními o státním rozpočtu. Šéf pobočky FEDu v Richmondu Lacker řekl, že očekává na příštím zasedání FOMC otevřenou debatu o snížení obejmu částky uvolněné na QE (85 miliard) a Richard Fisher z pobočky v Chicagu zopakoval, že on je přesvědčen o nutnosti začít krátit uvolňování.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

·         10:30 Britská průmyslová a výrobní produkce

·         13:00 Projev prezidenta ECB Maria Draghiho

·         16:00 Odhad britského HDP (NIESR)

EUR/USD posilovalo i v průběhu asijské seance, chuť po euro je obrovská, i když vzhledem k poloze ceny ke kanálu a extrémním hodnotám na oscilátoru je trh patrně překoupený. Ideálním scénářem se stává návrat k podporám 1,37 či 1,3650 a následné pokračování vzhůru. Nejbližším cílem by měla být letošní maxima 1,3830.

EU

USD/JPY se po opuštění klesajícího klínu dostalo podle předpokladů až k předchozímu maximu na 103,35. Trh tak zároveň dotvořil pullback k rostoucí trendové linii, ta bude v dnešní seanci působit jako rezistenční úroveň. Překonání vyznačeného odporu by otevíralo prostor k posílení až k 103,76 (letošní maximum).

uj

AUD/USD konsoliduje uvnitř obráceného klína. Na trhu se vytvořila skrytá medvědí divergence, která by společně s rezistencí 0,91 mohla vytvořit tlak na další oslabení, cílem by se v tomto případě stávala podpora 0,90. Do poražení klesající trendové linii zůstane výhled negativní.

aud

Stříbro dokázalo prorazit klesající trendovou linii a v současnosti se pere s klouzavým průměrem 100. Trh má silnou podporu na souběhu úrovně 19,60 s rostoucí linií a při potencionálním návratu by měl najít nové kupce na této úrovni. Nejbližším cílem je pak psychologická hladina 20,0.

silver

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688