Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
Komodity  |  05.12.2013 15:05:45

Ropu tlačí dolů břidlicová revoluce, růst produkce, rezerv a pokles spotřeby v USA a pokles napětí na blízkém východě

Shrnutí

Produkce ropy v USA předběhla v říjnu tohoto roku celkový objem importované ropy poprvé od ledna 1995. Těžba ropy dosahuje 7,74 miliónů barelů denně, což je nejvíce od roku 1989. Celkové importy dosáhly v říjnu pouze 7,57 miliónů barelů denně. Hlavní příčinou raketově rostoucí produkce v USA jsou břidlicová naleziště ropy v Severní Dakotě a Texasu. Agentura EIA očekává, že produkce ropy dosáhne v roce 2014 8,49 miliónu barelů denně a importy klesnou na 6,54 miliónů barelů denně. Vrcholu by těžba ropy z břidlic měla dosáhnout v roce 2018, kdy se USA stanou největším producentem ropy na světě. Celkově se produkce ropy z břidlic zvýší ze současných 1,7 miliónu na 4,9 miliónu barelů denně. Celková produkce ropy v USA a v Kanadě se podle EIA zvýší z letošních 14,8 miliónu barelů denně na 16,9 miliónu barelů. Těžba ropy z břidlic právě v závěru letošního roku nabírá na dynamice a my předpokládáme, že to bude jeden z klíčových faktorů k oslabení ceny ropy v USA. Dalším faktorem, který by mohl v nadcházejících měsících snížit ceny ropy, jsou zvyšující se zásoby, které rostou již desátým týdnem v řadě v období, kdy se tradičně zásoby ropy ztenčuji.

Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena ropy WTI obchodované v New Yorku by měla v nejbližších třech až šesti měsících pokračovat v poklesu až na úroveň 82 dolarů za barel.



Hlavní důvody pro pokračující pokles ceny ropy WTI:

1. Strmý růst produkce ropy v USA

Produkce ropy v USA předběhla v říjnu tohoto roku celkový objem dovezené ropy poprvé od ledna 1995. Těžba ropy dosahuje 7,74 miliónů barelů denně, což je nejvíce od roku 1989. Organizace OPEC ve své výroční zprávě přiznává, že podcenila vliv boomu těžby z břidlic v USA a že tento vývoj způsobí pokles poptávky po produkci kartelu až do roku 2018. Celkově kartel očekává pokles poptávky o 1,1 miliónu barelů v následujících pěti letech. V roce 2018 by poptávka po ropě kartelu OPEC měla klesnout na 29,2 miliónu barelů denně. Díky těžbě ropy z břidlic se USA stane největším producentem ropy na světě pravděpodobně okolo roku 2018, kdy by těžba ropy v USA měla překonat těžbu v Saudské Arábii. Břidlicová revoluce mění tvář jednotlivých amerických států. Jedno z hlavních nových nalezišť v Severní Dakotě zde doslova způsobilo ekonomickou revoluci. Ve státě, kde žije 700 000 lidí, přibylo díky nalezišti Bakken 25 000 nových pracovních míst. Nezaměstnanost klesla na 3,5 procenta a ropný boom zde vytváří ročně okolo 2000 nových dolarových milionářů.



2. Rezervy ropy v USA rostou již desátým týdnem v řadě

Zásoby ropy v týdnu končícím 22. listopadu vzrostly o 3 milióny barelů na 391,416 miliónu barelů. Jedná se již o desátý týdenní nárůst zásob v řadě. Analytici oslovení společností Platts očekávali růst pouze o 1,5 miliónu barelů. Zásoby ropy rostou na konci roku, což je opačný jev, než který jsme pozorovali v posledních třech letech. O to větší růst zásob se dá očekávat na začátku příštího roku, kdy přichází období charakteristické růstem zásob.



 

3. Uvolnění napětí na Blízkém východě

Komplikovaná geopolitická situace v Libyi, Egyptě, Sýrii a Iránu zvyšovala rizikové faktory na trhu s ropou. Tento vliv pomalu odeznívá. Vojenská agrese USA v Sýrii je zažehnána. Barack Obama nebyl schopen přesvědčit Radu OSN, mezinárodní společenství ani tradiční spojence, jako je Velká Británie, o nutnosti vojenského úderu na režim Bašára al-Asada v Sýrii. Dokonce i šance, že by intervenci prosadil na poli amerického kongresu, se ukázala jako minimální. Irácká produkce ropy vzrostla za posledních pět let o 40 procent na 3 milióny barelů denně a celkem 80 procent produkce je exportováno ze země. Íránská diplomacie využívá uvolnění ve vztazích vůči západu k otevření jednání s hlavními světovými těžařskými společnostmi. Bijan Namdar Zanganeh, ministr pro těžbu ropy, vyjednával o budoucích kontraktech na těžbu se společnostmi jako Total, Royal Dutch Shell, Eni nebo Statoil. Všechny se z Iránu stáhly v minulých letech kvůli nevýhodnosti kontraktů s vládou a sankcím vůči íránskému režimu. Export ropy z Iránu poklesl z 2 miliónu barelů denně v roce 2012 na 1,1 miliónu barelů v prvních 9 měsících tohoto roku. Firma Total již prohlásila, že obnoví těžbu v Iránu ihned poté, jak budou odstraněny sankce. Irán má čtvrté největší zásoby ropy na světě a největší zásoby zemního plynu.

4. Klesající spotřeba ropy v USA

Navzdory předpokladům agentury EIA ze začátku minulého desetiletí, že spotřeba ropy bude stabilně růst, se stal pravý opak. Spotřeba ropy v USA rostla do roku 2004, poté tři roky stagnovala a od roku 2007 klesá. Spotřeba ropy v největší ekonomice světa tak v minulém roce poklesla na 18,5 miliónu barelů denně, což je o 2 milióny barelů méně, než jaká byla spotřeba mezi lety 2003 až 2007. Tento trend by měl pokračovat i v dalších letech. Američané dávají přednost automobilům s nižší spotřebou.


 

5. Vysoká těžba ropy v Saudské Arábii

Trend propadu americké ropy WTI je podpořen nevyšší úrovní těžby v Saudské Arábii za posledních 9 let. Saudská Arábie těžila v září 10,12 miliónu barelů za den a exportovala 7,84 miliónu barelů.


 

6. Technická analýza

Z technického hlediska jsou zajímavé dva aspekty. Silný medvědí signál dávají 200 denní a 50 denní klouzavé průměry, které se překřížily. Dalším aspektem je, že ropa WTI propadla pod podpůrné trendové linie na úrovni 93 dolarů za barel a otevírá se jít tak prostor na propad k úrovním okolo 82 dolarů za barel.



Možná rizika

1. Možnost eskalace napětí na Blízkém východě. Obnovení konfliktu by vedlo ke globálnímu zvýšení cen ropy. Nejvíce napětí je nyní mezi Izraelem a Iránem. Existuje například možnost, že Izrael nebude spokojen s výsledky dohody mezi Radou bezpečnosti a Iránem a začne vyhrožovat útočnou akci na íránské jaderné komplexy.

2. Množství likvidity uvolněné z kvantitativního uvolňování se ještě nedostalo z rezerv bank do ekonomiky. Fed uvažuje o snížení depozitních úrokových sazeb u rezervy komerčních bank ze současných 0,25 % na nulu, což by vedlo k přílivu kapitálu nejen na trh akcií a dluhopisů, ale také na komoditní trhy.

3. Rostoucí zásoby a těžba budou vytváření stále větší tlak na americké zákonodárce, aby došlo k omezení zákazu exportu ropy z USA. V současné době je export povolen pouze do Kanady.

Závěr

Faktory, které by v časovém horizontu 3 až 6 měsíců mohly vyvolat pokles ceny ropy WTI:

1. Strmý růst produkce ropy v USA.

2. Rezervy ropy v USA rostou desátým týdne v řadě.

3. Uvolnění napětí na Blízkém východě.

4. Klesající spotřeba ropy v USA.

5. Vysoká těžba ropy v Saudské Arábii.



Specifikace kontraktu

Mini futures kontrakt na ropu WTI (CME Globex)

Měsíc dodání leden 2014 (případně další měsíce při dlouhodobé investici)

Objem kontraktu 500 barelů ropy

Kurz v USD za barel

Hodnota bodu: 1 bod = 500 USD (pohyb kurzu o 1 bod znamená zisk/ztrátu 500 USD)

Margin 2125 USD/kontrakt


 




Vít Jedlička, analytik, Colosseum 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688