BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  04.12.2013 16:57:33

Druhé největší letošní IPO za dveřmi

Z hlediska primárních emisí (dále jen IPO) se investoři letos na podzim soustředili především na Twitter (TWTR). Přestože se i objemově jednalo o výraznou emisi, měla by být v tomto směru ještě letos překonána. Skutečností by se již v příštím týdnu mělo stát dříve avizované IPO světově největšího hotelového řetězce Hilton Worldwide Holdings Inc. (dále jen Hilton).

Parametry:

Společnost investorům nabízí 64,1 mil. nových akcií, když výnos hodlá použít na snížení svého zadlužení. Další akcie, do celkových 112,82 mil. akcií (11,5 % emise), pak pochází od stávajících akcionářů. Indikativní cenové pásmo bylo stanoveno na 18-21 USD.  Objem transakce tedy může dosáhnout 2,37 mld. USD. Manažeři mají v rámci opce nárok na obvyklých dalších 15 % akcií, tzn. celkově by se objem emise mohl vyšplhat až na 2,72 mld. USD.

Větší IPO letos Wall Street zažila pouze při příchodu ropné Plains GP (PAGP). V samotném sektoru ubytování se ale každopádně bude jednat o vůbec největší IPO v historii. Dosud největší uskutečnil v roce 2009 konkurenční řetězec Hyatt (H) s objemem 1,09 mld. USD.

O společnosti:

Hilton v 90 zemích již provozuje přes 4 tisíce hotelů s nabídkou 672 tisíc pokojů. Do skupiny patří 10 značek, jako např. Waldorf Astoria, Conrad či Hampton Inn.

Historie firmy sahá do roku 1919, kdy Conrad N. Hilton v malém městečku Cisco v Texasu začal provozovat hotel se 40 pokoji. První hotel s názvem Hilton pak otevřel ve výškové budově v Dallasu v roce 1925. Od té doby skupina prošla řadou změn.

K jedné z posledních a zároveň nejvýraznějších došlo v roce 2007, kdy řetězec s řadou investorů ovládla jedna z největších investičních skupin Blackstone (BX). Akcie Hilton pak byly staženy z trhu. Hotelová síť se následně zhruba o třetinu dále rozrostla a modernizovala. Současní vlastníci se tedy rozhodli společnost uvést zpět na burzu, přičemž zmiňovaná skupina Blackstone si své akcie ponechává. Po IPO bude vlastnit 76,2 % podíl. Pokud by došlo k realizaci IPO za „střed“ tj. za 19,50 USD, transakce by celou společnost Hilton ocenila na 19,5 mld. USD.

Právě expanze je směrem, kterým se Hilton v posledních 6 letech vydala a ve které hodlá pokračovat. Vizí společnosti je očekávaný další výrazný nárůst turismu, potažmo hotelová pod dimenzovanost na řadě trzích ve srovnání z USA. V zahraničí se počet pokojů Hilton oproti roku 2007 zvýšil o 47 % na téměř 149 tisíc. Zatímco např. v Číně provozoval před 6 lety jen 6 hotelů, nyní jich je 171. Přes globální působnost je na 78 % příjmů řetězce generováno v USA. Většinu hotelů (3883) Hilton provozuje formou managementu a franšízy, zbytek má ve vlastnictví či spoluvlastnictví.  

Zájemci o akcie v rámci primární emise budou moci své objednávky podávat ještě přinejmenším v úvodu příštího týdne. Ocenění emise, resp. stanovení ceny se dle neoficiálních informací plánuje na 12.12. S titulem by se pak mělo začít obchodovat následně v „pátek třináctého“. Hilton si jako domovský trh vybrala NYSE, kde se bude obchodovat pod označením HLT.

Další informace například o hospodaření společnosti či jejím tržním podílu lze nalézt na http://www.bhs.cz/Uploads/Analyzy/ea5cf41b-437e-45fa-a56b-2ba8508711ff.pdf

J. Zendulka

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688