Research (Penizenavic.cz)
Úvěry, půjčky  |  03.12.2013 09:11:15

Ve Velké Británii bují trh s krátkodobými půjčkami, vláda již chystá omezení maximální výše úroků

Poskytovatelé krátkodobých půjček ve Velké Británii zažívají již několik let opravdové žně. O jejich produkty žádá čím dál tím více lidí, kteří již nejsou schopni unést břímě snižujících se disponibilních příjmů. Mezi stálé klienty již přitom nepatří zástupci sociálně slabé skupiny, ale také učitelé či zdravotní sestry. A byť je tento typ úvěrů určen hlavně k financování neočekávaných výdajů v podobě opravy automobilu či nákup spotřebiče, podstatná část klientů úvěrových společností používá půjčené peníze na zaplacení účtů za elektřinu, nákup potravin či zaplacení nájmu, tj. zajištění základních lidských potřeb.


Tento stav již začíná být trnem v oku britské vlády, zejména pak britského ministra financí George Osborna, který volá po zákonném určení maximálních možných nákladů spojených s těmito půjčkami. Ty se totiž tuto chvíli pohybují v řádech tisíců procent. Lídr trhu, společnost Wonga, pak poskytuje krátkodobé půjčky s celkovými ročními náklady (obdoba našeho RPSN) 5 800 %, což je zhruba desetinásobek toho, za co podobné půjčky poskytují společnosti v České republice*.
Zatímco zákon omezující náklady na krátkodobé půjčky prochází schvalovacím procesem v britském parlamentu, regulátor finančního trhu již zkoumá praktiky jednotlivých úvěrových společností. Předmětem zájmu regulátora je v tuto chvíli 50 největších poskytovatelů krátkodobých půjček, kteří tvoří 90 % trhu. 19 firem již v souvislosti s aktivitami regulátora ukončilo svou činnost, tři pak odevzdali licenci k poskytování těchto půjček.


Trnem v oku ministra financí i regulátora nejsou pouze astronomicky vysoké náklady na úvěry, ale také chybné procesy poskytování půjček, kdy si společnosti často neověřují, jestli mají žadatelé o půjčku dostatek peněz na její splacení (dle BBC je takto poskytnuto 62 % všech krátkodobých půjček). Na britském finančním trhu tak začíná doutnat další závažný problém v podobě „rolování“ těchto půjček právě ze strany lidí ve finanční nouzi.


Tento problém si již začínají uvědomovat i samotné splátkové společnosti, které již odmítají poskytovat svým stávajícím klientům půjčky na splacení předchozího úvěru. Předluženým Britům pak nezbývá, než zkusit štěstí u jiné splátkové společnosti, či vyhledat pomoc ve finanční poradně. Britská zpravodajská společnost BBC pak nedávno uvedla, že ze vzorku 1 500 lidí, kteří v nedávné době vyhledali pomoc finanční poradny mělo 22 % z nich zkušenost s krátkodobými půjčkami, 80 % z těchto lidí pak uvedlo, že v minulosti požádali nejméně o 2 půjčky s tím, že dalších 16 % lidí uvedlo, že nemají představu o tom, kolik peněz mají splácet a kolik peněz vůbec těmto společnostem dluží.


Na situaci na trhu s krátkodobými půjčkami již reagují i jiné finanční instituce, které začínají odmítat žádosti o hypotéku těch lidí, kteří v minulosti využili služeb úvěrových společností a to bez ohledu na průběh splácení této půjčky. Z 279 oslovených poskytovatelů hypoték 184 potvrdilo, že může být historická zkušenost s krátkodobými půjčkami pro žadatele o hypotéku skutečně problém. Záznamy v úvěrovém registru (obdoba našeho bankovního registru) přitom sahají až 6 let zpětně.


• demonstrativní příklad půjčky ve výši 176 liber na dobu 17 dnů (průměrná výše a splatnost půjčky poskytované společnosti Wonga) a půjčky ve výši 5 500 na dobu 17 společnosti Půjčkomat.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688