STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.12.2013 10:55:34

Bitcoin láme rekordy! A co dál?

Virtuální měna bitcoin se středu 27. listopadu obchodovala na burze Mt. Gox nad hranicí tisíc amerických dolarů. Kupodivu k takovému razantnímu růstu napomohly zprvu jisté spekulace, dále rozšiřující se akceptace měny, móda a jednání o virtuální měněamerickém Senátu. Podrobnější informace se o těchto faktorech dozvíte v uvedeném článku níže.

více zajímavostí naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Co to vlastně bitcoin je?

Předtím, než se budeme věnovat faktorům, které ovlivnily nárůst hodnoty virtuální měny, je zapotřebí vysvětlit, co to vlastně bitcoin je. Bitcoin vznikal v letech 20082009, za jeho vznikem stál vývojář známý pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Virtuální měna byla navržena tak, aby jí nikdo nemohl jakkoliv ovlivnit, tedy především vyvoláváním inflace ze strany vlád či centrálních bank. Bitcoin je software, který má přesně stanovené a neměnné postupy pro generováním nabídky měny. Nové „mince“ uvolňuje stabilním, avšak stále pomalejším tempem. Počet jednotek bitcoinů je ovšem omezený. Na konci roku 2140 by mělo být vytvořeno 21 miliónů „mincí“. Mezi nejdůležitější vlastnosti bitcoinu patří nesledovatelnost jeho použití, hypotetická redukce transakčních nákladů a atraktivita virtuální měny pro internetové nákupy.

Od Nového roku hodnota bitcoinu narostla o 8000%

V lednu se jeden bitcoin obchodoval za cenu 13 USD, avšak k dnešnímu dni se jeho cena vyšplhala na osmdesátinásobek své hodnoty. Bitcoin se stává módou, či lépe řečeno mánií a pouze budoucnost nám může ukázat, jak razantní jeho případný pád může být. K dnešnímu dni ale vše nasvědčuje o opaku. Ke zvýšení jeho hodnoty a rozmachu přispívá především rostoucí zájem o virtuální měnu investorů z Číny a Spojených států a také pozvolná akceptace ze strany obchodníků. Bitcoin dnes můžeme využít k nákupu od nejběžnějšího spotřebního zboží až po nemovitosti.

Bitcoin na Mt. Gox 


V následujícím grafu můžeme vidět, jak hodnota bitcoinu rapidně stoupá již od půlky října.  Zastánci virtuální měny tvrdí, že jednání v americkém Senátu minulý týden poskytlo měně větší legitimitu. Jakýkoliv prudší nárůst hodnoty bitcoinu by mohla vyvolat nadcházející předvánoční sezóna ve Spojených státech počínající tzv. „black friday“. Sezóna začíná v pátek 29. listopadu, bitcoiny je připraveno přijmout jako platidlo přes dvě stovky obchodníků. Jak již bylo zmíněno výše, za bitcoiny můžeme nakoupit širokou škálu produktů.  K větší legitimitě a akceptaci měny lze k faktorům pohánějícím nárůst ceny bitcoinu přičíst i jeho využití jako prostředek pro uchování hodnoty ve státech postižených silnou inflací. O tomto nárůstu a jeho využití se dočtete v následujícím odstavci více.

Bitcoin jako prostředek pro úložiště hodnot argentinských střadatelů

Obyvatelé inflací stíhané Argentiny vidí v bitcoinech alternativu pro uložení hodnoty svých úspor. Ve snaze zabránit dolarizaci argentinské ekonomiky vydala prezidentka Cristina Kirchnerová rozhodnutí o omezení nákupu dolaru. Každou devizovou transakci musí schválit daňový úřad. Dalším opatřením, které má zabránit argentinským investorům vyvést své úspory do zahraničí, je omezení množství prostředků, které mohou držet podílové fondy, a také omezení obchodování s depozitními poukázkami zahraničních společností.  Situace v Argentině je podobná s toutéž, se kterou se v minulých letech potýkal zbídačený Kypr. Taková je přímo stvořená pro uchycení se alternativní měnyBitcoiny tak podle provozovatelů burzy TradeHill nabízí argentinským střadatelům možnost vyhnout se kapitálovým restrikcím a převést peníze přes hranice, kde za ně nakoupí měnu jinačí. Dalším faktorem podporujícím narůst poptávky po bitcoinechArgentině je již několikrát zmíněná možnost online nákupu celé škály produktů u jednotlivých prodejců.

Jak  do bitcoinů investovat?

Existuje několik způsobů, jak s bitcoiny obchodovat. Drtivá většina obchodů probíhá na online burzách po celém světě. Tyto burzy však nepodléhají regulaci a vklady na nich nejsou častokrát pojištěné. Tudíž se zvyšuje riziko ztráty investovaných peněz, protože jsou tyto burzy pravidelným terčem útoku hackerů, kteří chtějí tyto vklady vybrat. Mezi nejznámější burzy patří MtGox (www.mtgox.com), Bitstamp (www.bitstamp.com). V České republice je to dále například bitcash (www.bitcash.cz).

Existují ovšem i regulované cesty, jak s bitcoiny obchodovat. V září letošního roku otevřel SecondMarket (Americký online trh) fond s názvem Bitcoin Investment Trust (BIT), přístupný pouze investorům, kteří chtějí investovat do virtuální měny bitcoin. Tento fond bude nakupovat bitcoiny (SecondMarket samotný investoval do nákupu bitcoinů 32,25 milionů USD) a investoři budou moci nakupovat akcie tohoto fondu.  Minimální investice je 25 tisíc USD a akcie tohoto fondu bude možné obchodovat skrze online trh SecondMarket. Šéf SecondMarket, Barry Silbert, říká, že motivace pro vznik fondu je jediná: otevřít pro investory cestubitcoinu jako aktivu. Pro MarketWatch uvedl, že „Běžný proces získání a úschovy bitcoinu je pro investora příliš složitý. “ Dle Silberta tento fond registruje zájem money manažerů, traderů i podnikatelů z oblastí technologií. Fond stanovil roční administrativní poplatek 2% a každý nákup bude zatížen poplatkem 1,5%. Možnost investovat do tohoto fondu budou mít pouze institucionální investoři, jakými jsou penzijní fondy a akreditovaní investoři, kteří vydělávají více jak 200 tisíc USD ročně. Silbert toho opatření komentuje se slovy: „Nevěřím, že investování do bitcoinů je vhodné pro investory bez značného kapitálu. Věřím, že tyto investice mají stejný rizikový profil jako angel financování, kde je potenciál enormního výdělku a vysoká pravděpodobnost úplné ztráty investovaného kapitálu. “

Další možností, jak investovat do bitcoinů regulovanou cestou, by mohla být investice do nákupu ETF pod názvem Winklevoss Bitcoin Trust. Každá akcie tohoto fondu má mít hodnotu určitého množství bitcoinů. Winklevossové chtějí akciemi oslovit investory, kteří hledají efektivní a pohodlné způsoby, jak investovat do bitcoinů s minimálním úvěrovým rizikem. Žádost o registraci tohoto ETF byla podána Americké komisi pro cenné papíry v červenci tohoto roku. Samotný proces případného uznání tohoto cenného papíru však potrvá několik let. Nejprve je zapotřebí vyřešit spoustu právních otázek týkajících se kryptoměny.

Regulace bitcoinu

Bitcoiny v létošním roce budí pozornost velkého počtu regulátorů po celém světě. V červnu byla nezisková organizace Bitcoin Foundation vyzvána k zastavení činnosti kalifornským finančním úřadem. V květnu americké úřady zmrazili účty Bitcoinové burzyJaponsku. Americká komise pro cenné papíry také obvinila zakladatele texaského investičního fondu Bitcoin Savings and Trust Trendona Shavaverse z provozování nelegální pyramidové hry s  bitcoiny. Zároveň varovala investory před riziky plynoucími z možných podvodů s touto virtuální měnou. „Zákonodárce oprávněně znepokojují ilegální aspekty bitcoinů. Skutečnost, že bitcoinům věnují čas, však pomáhá upevnit legitimitu této měny,“ uvedl podle agentury Reuters analytik devizového trhu Christopher Vecchio ze společnosti DailyFX. Případný růst legitimity sebou přináší i růst hodnoty této měny.

Alternativy bitcoinu

Virtuální měna bitcoin není jediná svého druhu.  Na světě se obchoduje řada alternativních virtuálních měn, vzniklých na podobném principu jako bitcoin. Greg Schvey ze společnosti Genesis Block, která sleduje trhy s digitálními měnami, tvrdí, že mnohé z nových měn nebudou tak úspěšné a jejich hodnota klesne na nulu. Doposud nejsilnější z nich je litecoin, jejíž tržní kapitalizace dosahuje hodnoty 176,8 milionu dolarů. Zpracování transakcí litecoinu probíhá 4x rychleji než u bitcoinu a stejně jako ona, se i měna litecoin začíná používat jako platidlo.

Vysvětlení nárůstu hodnoty bitcoinu uvedené v tomto článku, jsou jen několik z mnoha. Faktem zůstává, že bitcoin je měna silně volantilní a její cena se tak může měnit v závislosti na nezměrném množství ostatních faktorů.  Rostoucí poptávka investorů po virtuálních měnách se dá odůvodnit několika způsoby. Prvním z nich je přesvědčení investorů, že obchodováním s těmito měnami vydělají velké peníze. Druhým je narůstající legitimita a zvyšující se možnosti nákupu reálného zboží za tuto měnu. Posledním důvodem by bylo možné využití bitcoinu jako prostředku pro uložení hodnoty ve státech zmítaných inflací. V závěru článku jsou uvedeny možnosti, kde s touto měnou obchodovat.

Autor: Lukas Lamacz

Naučte se investovat s pomocí ETFhttp://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688