BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  28.11.2013 10:12:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/JPY, USD/CHF a AUD/CAD

Nepříliš povedenou seanci má za sebou australský dolar, v průběhu včerejška došlo k výraznému oslabení proti většině měn. Spekulanti na pokles věří v další snižování úrokových sazeb, v Austrálii by k tomu mělo dojít na začátku roku a síle nepřidává ani zhoršující se výhled na tempo růstu ekonomiky. Tamní soukromé kapitálové výdaje firem však vzrostly nad očekávání. Namísto predikovaného poklesu dokázaly ve třetím kvartále posílit o 3,6 procenta, což na chvíli zastavilo propad AUD.

Index nákupních manažerů (PMI) z Chicaga vykázal tento měsíc mírné zpomalení. Předstihový index klesl z 65,9 bodu na 63,0 bodu. Přesto lze hovořit o dobrém výsledku, vzhledem k očekávanému oslabení na 60,6 bodu. I tak je tento měsíc druhým nejsilnějším od března 2011. Michiganská universita revidovala pozitivně výsledek spotřebitelské důvěry za listopad. Z původních 72,0 bodů se nálada dostala až na 75,1 bodu. Oproti říjnu tak došlo ke zlepšení o 1,9 bodu. Podle průzkumu věří bohatší vrstva Američanů v další zvyšování tempa růstu ekonomiky. Pozitivní náladu v USA včera podpořily i data z trhu práce, když počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl o 10 000 na 316 000, což je nejnižší hodnota od ledna 2008. Americké akciové trhy reagovaly na makroekonomická data pozitivně, když Dow Jones uzavřel na historických maximech (16 097,33), index S&P 500(1807,23) od těchto maxim dělí jenom pár bodů a Nasdaq ukončil (4 044,75) obchodní den před svátkem díkůvzdání na 13letých maximech.

Německu došlo v průběhu včerejší seance k dohodě mezi konzervativci a sociálními demokraty. Dvě nejsilnější politické strany uzavřely dohodu, jež umožní populární Angele Merkelové znovu vládnout. Nová vláda by měla být sestavena do Vánoc.

Dnes se do zájmu dostanou i italské trhy. Italský parlament totiž včera vyloučil ze svých řad bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Kontroverzní politik obviněný z několika trestných činů i nadále může vést stranu „Forza Italia", avšak již ne z parlamentu.

Více-prezident Evropské centrální banky Vitor Constancio včera bagatelizoval zprávu o tom, že ECB by měla spustit další kolo levných půjček pro banky. Podle něj nejsou věřitelé pod stejným tlakem jako v roce 2011.

Japonské maloobchodní tržby vzrostly v říjnu meziročně o 2,3 procenta. Jde o další náznak, že konečně by mohly spotřebitelské výdaje začít růst rychlejším tempem. Ekonomická předpověď hovořila o růstu 2,1 procenta. Zářijová data byla negativně revidována z 3,1 procent na 3,0 procenta.

Japonský akciový index Nikkei 225 navázal na pozitivní americkou obchodní seanci a zakončil nejvýš od prosince 2007, poté co USD/JPY klesl na 102, což je 6měsíční maximum.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

  • 9:55 Německá nezaměstnanost
  • 11:30 Proslov guvernéra BOE
  • 11:30 Report finanční stability z Británie
  • Celý den – Díkůvzdání v USA


EUR/USD se stále drží nad rostoucí trendovou linii, uzavřeno uvnitř rostoucího klínu. Trh by v dnešní seanci mohl znovu otestovat rezistenci 1,36 a vzhledem k tomu, že se včerejší test ne zcela vydařil, tak může jít o klíčový moment dnešní seance. Z hlediska technické analýzy by trh mohl ještě nějakou dobu konsolidovat a mírně růst, než zareaguje na vyznačenou formaci a medvědí divergenci. Opuštění konsolidace by však mohlo nastartovat propad.

USD/JPY zůstává v rostoucím trendovém kanále. Trh prolomil ve včerejší seanci předchozí vrchol a vzniklo nové intradenní maximum. Vzhledem k mírné medvědí divergenci se dnes bude rozhodovat na úrovni 101,90. Její proražení by mohlo trh stát propad až na 101,26, naopak býčí reakce by mohla trh vynést až k 102,53.

USD/CHF konsoliduje uvnitř klesajícího klínu. Nerozhodnost trhu se odráží i na stochastickém oscilátoru, jenž je sevřen ve vyznačeném trojúhelníku. Od dnešní seance lze očekávat další pokles i vzhledem k tomu, že švýcarské HDP vzrostlo ve třetím kvartále o 0,5 procenta. Výhledově se díky technické formaci dá očekávat nový nápor nakupujících.

AUD/CAD zahájil v asijské seanci mírnou korekci v důsledku nečekaného růstu australských kapitálových výdajů. Růstová nálada by se v dnešní seanci mohla objevit i díky býčí divergenci na MACD. Střednědobý výhled však zůstává negativní a vydrží do proražení trendového kanálu. V dnešní seanci se doporučuje sledovat reakci na vyznačené úrovně rezistencí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688