Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  21.01.2002 10:02:13

Akcie: Akcie na pražské burze se po jednom dni opět vrátily na svojí sestupnou trajektorii ovlivněny...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 21.1.2002

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze se po jednom dni opět vrátily na svojí sestupnou trajektorii ovlivněny ztrátami evropských akciových trhů o oslabením Wall Street krátce po zahájení obchodování. Investoři se obávali mnohem větších ztrát akciových trhů v reakci na horší výsledky společností IBM a Microsoft. Nejvíce se propadly akcie ČEZu, které ztratily 1,5%. Mírně ztrácely i akcie České spořitelny. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie další banky Komerční banky. Ty v pátek přidaly 0,6%. Podobně smíšeně se pohybovaly i akcie telekomunikačních společností, Český Telecom oslabil a České radiokomunikace mírně vzrostly.

       Dnes očekáváme velice nízkou aktivitu na trhu vzhledem k absenci amerického obchodování. Akcie pravděpodobně zahájí poklesem v reakci na páteční ztrátu amerických akciových indexů.

       Komentář k zahraničním trhům

       Pokles akcií technologického sektoru se podepsal na pátečním propadu amerických akciových indexů. Index Nasdaq v pátek propadl o 2,8% na 1930,3 bodu a DJIA oslabil o 0,8% na 9771,9 bodu. Největší vliv na trhy měly pravděpodobně horší výsledky společností IBM a Microsoft. K nim se připojily další tituly jako je Sun Microsystems a kanadský Nortel Networks. Negativní efekt měl i dnešní svátek, kdy jsou akciové trhy zavřeny. Investoři před dlouhým víkendem uzavírali svoje pozice. Proti trhu se pohybovaly pouze akcie 3M, jelikož tato společnost oznámila překvapivý nárůst zisku za poslední čtvrtletí. Dnes jsou trhy v USA kvůli svátku uzavřeny.

       Páteční obchodování na evropských akciových trzích se odehrávalo ve znamení dvou hlavních sektorů, technologií a péče o zdraví. Index Eurotop300 v pátek oslabil o 0,4% a užší index Eurostoxx50 poklesl o 0,3%. Za poklesem technologií jsou hlavně negativní zprávy od amerických společností Microsoft a IBM. Nedařilo se hlavně ARM Holdings, Ericssonu, Cap Gemini a Logica. Naopak, pokles technologických titulů byl téměř vykompenzován posilováním sektoru péče o zdraví. Ten si v pátek připsal 0,9% částečně díky zájmu investorů o akcie společnosti GlaxoSmithKline a částečně díky obecnému zájmu o defensivní tituly. Z tohoto sektoru posilovaly i akcie AstraZeneca a Roche. Dnes se očekává, že evropské trhy otevřou na úrovni pátečního závěru. Infineon by mohl otevřít výše.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Ministr financí Jiří Rusnok uvedl, že očekává dokončení privatizace společnosti ČEZ až novou vládou. Jeho ministerstvo by mělo spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu připravit do konce února nový scénář privatizace. Vláda dříve rozhodla zrušit tendr na privatizaci společnosti, jelikož žádný ze zájemců nesplnil podmínky privatizace.

       My sdílíme názor ministra financí, že současná vláda nebude pokračovat s privatizací ČEZu a distribučních společností.

       Unipetrol

      
Generální ředitel České rafinérské, jedné z nejdůležitějších dceřinných společností holdingu Unipetrol uvedl, že za loňský rok vykáže velice nízký zisk anebo ztrátu. Společnost vysvětlila zhoršení hospodaření nižšími rafinérskými marženi a efektem zásob ze začátku roku.

       Česká rafinérská zažila velice špatný rok. Jedná se o jednu z nejdůležitějších dceřinných společností Unipetrolu a proto velice podstatně ovlivňuje jeho fundamentální valuaci. Na druhou stranu ponecháváme beze změny naše prodejní doporučení na akcie Unipetrolu z důvodu privatizace do rokou méně transparentního Agrofert Holdingu.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688