STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.11.2013 13:33:55

Blog začínající investorky 2: Koho ale vybrat?

Autor: Klára Hurychová, 26.11.2013

Investování ve vlastní režii mě zaujalo. Poohlédla jsem se tedy na internetu, jaké možnosti se mi naskýtají. Začala jsem se zamýšlet, jak si představuji takového ideálního online brokera. Určitě by mě měl zaujmout na první pohled, dále by měl nabízet možnost pomoci, pokud bych měla nějaký problém. Nejsem zrovna „technický typ“ a taková instalace aplikace pro obchodování mě může zaskočit. Chtěla bych mít možnost investovat kdekoliv, jak v Evropě, tak i Americe či na asijských trzích. Další aspekt, podle něhož hodnotím online brokera, je pro mě jazyk, ve které budu uzavírat smlouvu. Angličtinu sice celkem ovládám, ale bojím se spoléhat na své znalosti v takové záležitosti, jedná se přeci o 5000 dolarů a jakákoliv nejasnost by mě mohla vyřadit ze hry. Nechce se mi někam cestovat a okrádat se o svůj volný čas, proto zohledňuji i možnosti uzavření smlouvy. Zda lze smlouvu uzavřít online či musím dorazit na konkrétní pobočku brokera.

Na internetu jsem si našla několik společností nabízející služby online investování. Nabídek je spousta, v některých aspektech jsou srovnatelné. Všechny společnosti nabízejí možnost pomoci v řešení problémů, odlišnosti však nastávají v možnostech investování, snadnosti uzavření smlouvy, ve velikosti poplatků.

První dojem je u mě zásadní, vždyť si přeci vybírám partnera pro život – online brokera, jež mi bude oporou v mém investování. Vím, že hodnocení podle prvního dojmu nemusí být vždy správné, ale v tomto případě je pro mě nejdůležitější. Přehledný, srozumitelný a intuitivní portál je pro mě na prvním místě, od toho se odvíjí mé „home obchodování“.

Stránky některých „starých známých“ českých obchodníků jsou pro mě velice nepřehledné, zahlcené spousty informacemi. Jsem trošku dezorientovaná při hledání jakýchkoliv informací ohledně online obchodování.  Zkušený obchodník možná tleská radostí, kolik se toho může na jedné webovce dozvědět, pro mě je to však naopak, tolik informací najednou mě zneklidňuje. Proto tyto stránky opouštím a hledám dál.

Stránky jiných společností vypadají přehledněji a rychle objevuji potřebné informace. Zklamáním pro mě je ovšem skutečnost, že pokud si chci založit účet u těchto společností, musím se projet do Prahy nebo Bratislavy, což je pro mě celkem „z ruky“, když pobývám v Brně.

Další firma má pěkně zpracované přehledné stránky, to by mohlo být ono, napovídá mi můj vnitřní hlas. Pokud si chci ovšem zřídit účet, musím navštívit opět pobočku společnosti, výběr je ovšem rozmanitější. Má přes 70 pobočekČeské republice. Bohužel s touto společností mohu obchodovat jen na několika evropských trzích (Česká republika, Německo, Polsko, Maďarsko) a na americkém trhu. Další možnosti jako rozvíjející se asijské trhy nebo FranciiAnglií v nabídce nenalézám.

Po pečlivém prohledání webů jsem tedy zjistila, na co se mám u obchodníků nebo zprostředkovatelů zaměřit, respektive co nesmí chybět. Jde tedy o vzhled a srozumitelnost stránek, možnost založení účtu elektronicky nebo korespondenčně, šíře portfolia trhů a samozřejmě výše poplatků společně s rychlou a hlavně spolehlivou platformou.  Kvalitní technická podpora je samozřejmě základ, jelikož se řadím mezi začínající investory a s většinou věcí se setkám poprvé.

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že splnit kombinaci těchto požadavků je nemožné, existuje několik málo výjimek, které mě uspokojí. Vyžaduje to ovšem trochu více času na internetu a nenaletět mega billboardům a drahým televizním reklamám…


Pokračování příběhu příště… 

 

První část blogu zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/blogy/blog-zacinajici-investorky-1-co-mam-delat-s-tolika-penezi

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688