Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  26.11.2013 09:50:24

Nad podmořskou těžbou ropy v Evropě visí otazníky – americký Chevron couvá z britského hlubinného projektu Rosebank

V průběhu pátečního dne v minulém týdnu představitelé amerického ropného gigantu Chevron oznámili, že jsou nuceni podrobit svou vlajkovou loď, britský hlubinný projekt pro těžbu ropy, dalšímu zkoumání, k čemuž společnost vedou pochybnosti, podle kterých stávající vysoké náklady kolem hlubinné těžby mohou ohrozit jeho životaschopnost.

V prohlášení společnost uvádí, že rostoucí náklady na podmořskou hlubinnou těžbu, ropovody, další nutné vybavení a s tím spojené procesy znamenají, že zmíněný projekt zvaný Rosebank, v současnosti nenabízí dostatečnou ekonomickou protiváhu, jež by ospravedlnila investice takového rozsahu.

Pokud by společnost Chevron zmíněný projekt opustila, znamenalo by to značnou ránu pro pobřežní těžební průmyslEvropě, potažmo v Británii.

Americký Chevron, jemuž v oblasti Rosebank patří 40% projektu, však není jediný, kdo ve zmíněné oblasti hájí svoje zájmy. Mezi další společnosti, které zde mají rozehrané karty, jsou rakouská OMV a dánská Dong Energy.

Zmíněný krok Chevronu představuje zářný příklad stávající doby, kdy vzrůstá tlak investorů na ropné společnosti stále více a přesněji kontrolovat vzrůstající kapitálovou náročnost projektů spojenou s přesunem podmořského průzkumu do hlubších a rizikovějších vod. 

Dle názoru Fadela Gheita, analytika newyorské společnosti Oppenheimer & Co., v současnosti náklady na podmořskou těžbu ropy stabilně vzrůstají, ale následná profitabilita projektů zůstává nezměněná. Dalo by se tak očekávat, že drahé projekty nedávné doby by se v budoucnu, pokud by cena ropy klesla na 70 – 80 USD za barel, mohly dostat do problémů.Ropa Brent, těžená v Severním moři, se v současnosti obchoduje za 110 USD za barel.

Kapitálové výlohy společnosti Chevron vzrostly v prvních devíti měsících stávajícího roku oproti roku předešlému o 27% na 28,9 miliard USD, a to především s rozvojem projektů v Austrálii a hlubinných nalezišť v Mexickém zálivu. To ovšem, dle představitelů společnosti, nehraje důležitou roli, jelikož každý započatý projekt je koncipován tak, aby generoval minimálně ekonomickou návratnost. Ze současného pohledu však model projektu Rosebank toto nenabízí.

Přestože otázky kolem životaschopnosti projektů podmořské těžby ropy severně od Skotska zůstávají nezodpovězeny, z jiného pohledu by se mohlo zdát, že britský těžební průmysl prosperuje. Celkové investice letošního roku v objemu 13,5 miliard liber jsou historicky na vysoké úrovni.

Druhou stranu mince však představuje studie sira Iana Wooda, zakladatele servisní společnosti Wood Group ve skotském městě Aberdeen.

Dle Wooda stávající objem investic maskuje zásadní problém s těžbou ropy na britském kontinentálním výběžku. Zde produkce ropy v posledních třech letech klesla o 38% a snižující se výdaje na průzkum podmořských nalezišť vedly k tomu, že v roce 2012 bylo ve zmíněné oblasti nalezeno méně než 50 miliónů barelů dostupné ropy, což je velice málo.

Americký Chevron se potýká s problémy s rozvojem projektu Rosebank od doby nalezení ložiska v roce 2004. Rosebank se nachází 3.600 stop (1.100 metrů) pod hladinou Atlantického oceánu. Mimo vlastní značnou hloubku moře by instalace zařízení musela být navržena tak, aby odolala drsnému počasí včetně až třicetimetrových vln. K tomu navíc se ložiska ropy nachází pod vrstvou čediče, jež ztěžuje průzkum seizmickou technologií.

Chevron společně se svými partnery podle Stuarta Kleina, manažera projektu Rosebank, utratil na průzkumné vrty a projektové práce ve snaze porozumět zmíněnému nalezišti již stovky miliónů liber. Aby byl projekt Rosebank, podporovaný britskou vládou, více finančně přitažlivý, získal Chevron od britské vlády značné daňové úlevy.

Jednou ze stinných stránek projektu je to, že zatímco odhadované množství vytěžitelné ropy čítá až 240 miliónů barelů, což by v jiném případě bylo velké množství, v porovnání s miliardami dolarů nutných na další rozvoj naleziště a následnou těžbu se v očích investorů může jevit jako malé.

První společností, jež se obloukem vyhnula v dáli se rýsujícím problémům projektu Rosebank, byl v letošním roce státem kontrolovaný norský Statoil, jež odprodal svůj 30-ti procentní podíl na nalezišti rakouské OMV.

Ta tak v současnosti vlastní celkem 50%. Přestože se dle prohlášení představitelů společnost OMV nebrání odprodeji 20% podílu případnému zájemci, věří management v návratnost a vzrušující příležitost, jež projekt Rosebank nabízí s tím, že na jeho náležité probádání bude čistě potřeba více času. 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

26.11. 16:15  sloupcovitá odlučnost čediče (Nasraláh)
26.11. 12:27  sloupcovitá odlučnost čediče (Nasraláh)
26.11. 12:05  sloupcovitá odlučnost čediče (Nasraláh)
26.11. 12:05  sloupcovitá odlučnost čediče (Nasraláh)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688