Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  25.11.2013 12:42:38

Ropa Brent zpátky na 110 dolarech za barel, zlato se propadá

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Komodity závislé na růstu ekonomiky, jako je třeba energetika a  průmyslové kovy, těžily z lepších hospodářských dat pocházejících ze Spojených států. Oznámená čísla navíc pomohla také ke slušným výsledkům světových akciových trhů. Nejviditelnější to bylo v USA, kde průmyslový index Dow Jones dosáhl na nová maxima. Zároveň se však opět začalo mluvit o přehřátých akciových trzích, které posilují díky hromadě peněz pumpovaných do ekonomik skrze několik centrálních bank.

Lepší čísla popisující americkou ekonomiku pak ještě více posílila spekulace o tom, kdy konečně tamní centrální banka Fed začne s omezováním svého stimulačního programu. A když se k tomu přidaly rostoucí akcie a výnosy dluhopisů, ocitly se vzácné kovy pod dalším prodejním tlakem. Zlato mělo dokonce namířeno k nejprudšímu týdennímu poklesu za více než dva měsíce.

graf8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Dobrý výkon energetiky

Energetickému sektoru se dařilo nejlépe ze všech sledovaných sektorů. Poptávka po benzinu a ropě totiž ve Spojených státech začala stoupat. Díky tomu se mohla ze svých téměř pětiměsíčních minim vymanit i ropa WTI. Té navíc pomohl také růst ropy Brent k hodnotě 110 dolarů za barel, což je vlastně průměrná cena Brentu za poslední tři roky. A severomořské ropě nahrávají i pokračující výpadky dodávek z Libye, spolu s obavami kolem vývoje situace v Nigérii a Iráku.

Měkké komodity posilovaly

Podpora mířila i k tzv. měkkým komoditám. Zejména pak ke kávě typu robusta, jejíž cena posílila o více než šest procent. Důvodem bylo nepříznivé počasí ve Vietnamu, které narušuje právě probíhající sklizeň. Vietnam je přitom největším producentem tohoto typu kávových bobů, z nichž se pak vyrábí především instantní káva. Cena robusty navíc těží ze zájmu hedgeových fondů. Ty začaly pokrývat krátké pozice (tzv. short covering), které pak 12. listopadu vystoupaly téměř na dvouletá maxima. Naopak cena cukru se už pět týdnů v řadě propadá. Americké ministerstvo zemědělství totiž v sezoně 2013/2014 registruje rekordní zásoby této komodity. Ve zcela opačné situaci se ocitlo kakao předpovídaný nedostatek v současné sezoně kakau zajistil titul nejlépe prosperující komodita, měřeno od začátku roku. A v uplynulém týdnu cena kakaa dokonce vyšplhala na nejvyšší hodnoty za poslední dva roky.

graf9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Pád mědi se zastavil

Lepší ekonomická data pocházející ze Spojených států, ale i Evropy a jiných částí světa, zastavila nedávný pád ceny mědi. Tato komodita si tak v předešlém týdnu mohla poprvé za poslední měsíc připsat zisky. Zásoby mědi, které jsou vedené a monitorované na dvou hlavních burzách v Londýně a Šanghaji, už od začátku září více či méně nepřetržitě klesají. Zásoby mědi ve skladech burzy London Metal Exchange se podle agentury Bloomberg propadly o 35 procent od chvíle, co v červnu dosáhly maxima. Celkem 64 procent drženého kovu přitom čeká na své doručení, což svědčí o neutichající poptávce. Hedgeové fondy ke 12. listopadu držely více krátkých pozic vysoce kvalitní mědi než dlouhých (tzv. net-short stav). Prolomení technické hranice 3,2 dolaru za libru by totiž mohlo spustit pokrývání krátkých pozic.

graf10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Vzácné kovy ve ztrátě

Zlato i stříbro tento rok zasáhlo měnící se makroekonomické klima nejvíce ze všech komodit. A ani v minulém týdnu se nevyhnuly prodejním tlakům. Zlato nakonec spadlo na nejnižší hodnotu od začátku července a nyní je jen pět procent od minima 1 180 dolarů za unci, kterého tento kov dosáhl 30. června. Navíc momentum a současný trend spíše nasvědčuje o dalším poklesu cen. Hedgeové fondy a investoři do burzovně obchovaných produktů během listopadu své pozice hlavně prodávali. Objem čistých dlouhých pozic v případě zlatých futures kontraktů na newyorské burze COMEX se během prvních listopadových týdnů dokonce propadl na polovinu.

Technicky vzato našlo zlato podporu pod hranicí 1 240 dolarů za unci. To by mohlo spustit částečné pokrývání krátkých pozic po téměř desetiprocentním výprodeji, který během uplynulých pěti týdnů převládal. I nadále bych se vyhýbal vstupu do dlouhých pozic, alespoň než se zlato znova zvládne přehoupnout přes 1 272 dolarů za unci. Spíše bych se ale přikláněl k 1 300 dolarům, což stejně považuji v krátkodobém horizontu jako nepříliš reálný cíl. Případné korekce by navíc nemusely zlato pustit na hodnoty vyšší než 1 265 dolarů za unci.

 

Spotová cena zlata:

graf11

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Saxo Bank

Ropa na cestě vzhůru

Kontrakty futures na ropu WTI s dodáním v lednu se po čtyřech souvislých týdnech ztrát dostaly do plusových hodnot. Poptávka z rafinerií po ropě se začala zvedat, navíc by ji mohly podpořit i vyšší ceny ropných produktů. Zároveň však ropa Brent dokázala vyšplhat nad 110 dolarů za barel, a byla tak na cestě za říjnovým maximem ve výši 112 dolarů za barel. Rally na Brentu také způsobila, že rozdíl mezi její cenou a cenou ropy WTI narostl až na 15,5 dolarů za barel, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních osm měsíců.

Zatímco se americký trh potýká s rostoucími zásobami ropy, která není určená pro export, kontrakty na ropu Brent s okamžitým dodáním zdražují. A to díky výpadkům dodávek a geopolitickému napětí různě ve světě. V důsledku toho se navyšuje rozdíl mezi spotovým a pozdějším dodáním ropy. Například rozdíl mezi spotovou cenou ropy Brent s dubnovým dodáním se během pouhých dvou týdnů změnil z fixního na stav tzv. backwardace (kdy se cena futures snižuje s rostoucí splatností kontraktu) konkrétně o 1,53 dolaru za barel. A přebytky ropy WTI nyní způsobily, že se za to samé období ropa obchodovala na contango (situace, kdy jsou následující kontrakty stále dražší) o 0,33 dolaru za barel níže.

graf12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Ropa WTI se technicky vzato zasekla v rozmezí 93 a 96 dolarů za barel, ovšem impuls pocházející z posilujícího Brentu a lepšího výhledu poptávky by jí mohl pomoci k vyšším hodnotám. Pokud by se to WTI povedlo, mohla by se cena ropy vyšplhat na první klíčovou Fibonacciho úroveň 98,8 dolaru za barel. To by představovalo 38,2procentní retracement z výprodeje trvajícího od srpna do listopadu.

Ropa WTI s lednovým dodáním:

graf13

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Saxo Bank

Tady si můžete prohlédnout příslušné video kanálu SaxoTV

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.12.2018Ropa Brent se drží v rozmezí poblíž 60 dolarů za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
12.12.2018Cena ropy Brent lavíruje okolo hranice 60 dolarů za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.11.2018Cena ropy Brent klesá k 61 dolarům za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
19.01.2018Cena ropy Brent se propadá až k blízkosti 68 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688