Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.11.2013 08:07:06

Co kupovat, když je trh na maximech

okud máte obavy, že je propad trhů nevyhnutelný, nemusíte prodat všechny akcie. Místo toho se přesuňte do titulů, které se i během propadů drží na svém.

To bývají většinou nejkvalitnější blue chips – velké společnosti, které mají nízké zadlužení, vyplácí vysokou dividendu, mají dlouhou historii stabilního růstu zisků a ocenění (P/E) nižší než trh.

Akciím stabilních firem se v době poklesu daří lépe. Například společnost Investment Quality Trends vymodelovala portfolio složené z akcií kategorie A (kam podle ní patří firmy, které stabilně zvyšují zisky a mají za sebou alespoň 25 let nepřerušeného vyplácení dividend, jež navíc pravidelně zvyšují). Toto portfolio v době propadu v letech 2000 až 2002 vydělávalo ročně kolem 20 %.

Výkon IQT při propadu trhů na přelomu tisíciletí
Výkon IQT při propadu trhů na přelomu tisíciletí Zdroj: iqtrends.com

Jistě, ani tyto akcie neuspěly v letech 2007 až 2009. Jenže poslední medvědí trh je podle profesora z University of Chicago Ľuboše Pástora od těch předchozích zcela odlišný kvůli rekordnímu zadlužení firem. Navíc i tento propad některé firmy překonaly takzvaně s čistým štítem. Byly to firmy s dostatkem hotovosti a nízkým dluhem. Příkladem je Wal-Mart, kterému se dařilo vydělávat i v době poklesu. Jeho akcie posílily mezi říjnem 2007 a březnem 2009, kdy index S&P 500 dopadl na dno, o 7,5 %.

Akcie Wal-Mart od roku 2007
Zdroj: Bloomberg

Jak velkou roli bude hrát oddlužení?

Pokud se připravujete na další medvědí trh, je potřeba odhadnout, jak velkou roli bude hrát oddlužení firem, které proběhlo od posledního poklesu. Podle Pástora budou mít dluhy na hloubku propadu znovu velký vliv, i když nižší než v letech 2007 až 2009.

Pokud očekáváte, že oddlužení firem bude hrát v novém medvědím trhu jen malou roli, je výběr vhodných akcií poměrně jednoduchý. Jsou to ty s nízkým ukazatelem beta.** Ten měří, jak hodně jsou akcie závislé na pohybech trhu, cenné papíry s nízkou betou většinou ztrácejí méně než trh. Pokud naopak čekáte, že oddlužení velký vliv mít bude, měli byste podle Pástora vsadit na akcie, kterým nevadí nedostatek likvidity na trzích, tedy likvidní ziskové firmy.

Jaké firmy jsou v době propadů bezpečné, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

  
Expertní tipy na prosinec a úvod roku 2014: Jak na akcie, zlato a další aktiva? Pozor na módní výstřelky, ale i na staré známé jako frank

 

 

Expertní tipy na prosinec a úvod roku 2014: Jak na akcie, zlato a další aktiva? Pozor na módní výstřelky, ale i na staré známé jako frank

Realizujte zisky a nechte trhy (i hlavu) trochu vychladnout. I to radí investiční odborníci před koncem roku. Shodují se, že alfou a omegou dalšího vývoje bude chování velkých centrálních bank, zejména Fedu. To by mělo hrát do karet amerických akciových trhů a zlata, které je pojistkou pro případ, že se domeček z levných peněz začne sypat. U některých technologických titulů nebo třeba ropy naopak oslovení experti doporučují opatrnost.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.01.2022Co je krach na burze a co se děje na trzích teď Patria (Patria Finance)
02.06.2021(Jak snadno) lze na burze prodělat, když jsou akciové indexy na maximech? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.06.2020Co bylo, co bude... na finančních trzích X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688