Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  19.11.2013 15:43:50

Přinese odpovědnost za radu revoluci do finančního poradenství?

Nový občanský zákoník přichází velmi pravděpodobně (pravděpodobně proto, že není z logiky věci judikatura, takže nevíme, jak se k dané věci postaví soudci) s revolucí ve sféře občanského poradenství. Může jí způsobit možná na první pohled nenápadný institut odpovědnosti za poškození, které je způsobeno škodlivou radou člověka, který se v té které oblasti prezentuje jako profesionál, jak na to při panelové diskuzi k novému občanskému zákonu uskutečněné 17. října v pražském Art Nouveau Palace Hotelu upozornil předseda představenstva společnosti Broker Trust Zdeněk Sluka.

V čem tkví jádro věci? Filip Melzer, spolutvůrce nového občanského zákoníku a vysokoškolský pedagog, uvádí, že citelně se může ustanovení nového právního předpisu dotknout nepoctivých nebo neprofesionálních finančních poradců, kteří poskytují svým klientům buď škodlivé, nebo nesprávné a neúplné informace, což se samozřejmě týká i oblasti finančního poradenství.

Melzer: „Podmínkou je, že informace nebo rada byla poskytnuta za úplatu, tedy za nějaké protiplnění. Poškozený bude muset prokázat úplatné poskytnutí informace od odborníka, dále její nesprávnost, resp. neúplnost, vzniklou škodu a příčinnou souvislost mezi radou a škodou. Poradcům lze doporučit, aby měli od počátku potvrzeno, jakou informaci klient po poradci žádá. Není-li informace poskytnuta od odborníka nebo za úplatu, pak se odpovídá jen za úmyslně nesprávnou nebo neúplnou informaci.“

Melzer tedy předpokládá, že pokud bude informace poskytnuta za úplatu (finanční poradce si za ni nechá zaplatit), úmysl nehraje žádnou roli, zkoumala by se pak pouze daná informace z hlediska její validity a úplnosti.

To samozřejmě rozproudilo diskuze v rámci světa finančního poradenství. Do jaké míry to změní jeho svět? Zdeněk Sluka, předseda představenstva největší české brokerpoolové společnosti, je zatím obezřetný, byť nový institut vítá.

Sluka: „Odpovědnost za poskytnutou radu vítáme. Uvědomujeme si ale, že tento institut si vyžádá výrazný nárůst dokumentace, kterou se bude muset finanční poradce „jistit“ před případným obviněním ze strany klienta. Zvýšení byrokracie je ale převýšeno pozitivy. Nový institut totiž může výrazně přispět k tomu, že ubude excesů, bude totiž možné tyto excesy efektivně trestat, a finanční poradenství si vydobude pověst poctivého řemesla. Jednoduše řečeno: vztahy poctivých poradců s poctivými klienty tato změna posílí.“

Obezřetnost je koneckonců na místě. Zatím se dostalo slovu zákonodárci, který předpis schválil, od ledna začíná druhá fáze, kdy své slovo vyřkne moc soudní. Bude proto mimořádně zajímavé sledovat soudní praxi a klíčová soudní rozhodnutí, která o mnohém napoví.

Filip Melzer, spolutvůrce občanského zákoníku a vysokoškolský pedagog působící na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Zdeněk Sluka, předseda představenstva společnosti Broker Trust

Jan Hofbauer
account executive
DS pelikan

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688