BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  18.11.2013 14:16:09

Ovlivní největší letošní polské IPO akcie ČEZ?

 

Dnes byla odstartovaná primární emise (IPO) třetí největší polské energetiky Energa. Investoři tak budou moci do 3. prosince podávat objednávky na celkem 141,5 mil. nabízených akcií. Na trh se dostane zhruba třetinový podíl, resp. v případě využití opcí ze strany manažerů emise celkem 34,2 %. Cenové pásmo bylo stanoveno na 15-20 PLN, což celou společnost oceňuje na 6,2-8,3 mld. PLN (v přepočtu až 54 mld. ). Samotné IPO by tedy státu, který prodává akcie, mohlo vynést až 2,83 mld. PLN, tj. 18,4 mld. . Akcie Energa by se na burze ve Varšavě měly začít obchodovat nejspíše ve středu 11. prosince.

Jedná se tedy v Polsku a vlastně i středoevropském regionu o vůbec největší IPO od uvedení na trh těžaře JSW v červnu 2011. Tehdy objem transakce dosáhl 5,37 mld. PLN.  

Za posledních 5 let Polsko prodávalo podíly v dalších energetikách jako PGE, Enea, Tauron či Pak a získalo tak celkem 12,9 mld. PLN. Právě prodeje polských energetik měly většinou v minulosti negativní dopad na kurzový vývoj akcií ČEZ. Řada především polských investorů, včetně penzijních fondů, přeskupovala investice. Uskutečnění IPO společnosti Energa ještě v tomto roce bylo plánováno a dle BHS by nyní již nemělo mít takový přímý vliv na akcie ČEZ, jako tomu bývalo dříve. Polská akcionářská struktura v ČEZ je dle BHS (www.bhs.cz) již více vykrystalizovaná, resp. zmiňované IPO by případně mohlo ovlivnit akcie polských konkurentů. Případný pokles akcií ČEZ by přicházel v úvahu spíše v závislosti na obdobném vývoji konkurenčních německých energetik, resp. na dalším poklesu cen elektřiny či emisních povolenek.

Nabídka akcií společnosti Energa je dle státu zaměřena především na finanční investory. Sama firma by měla akcionářům nabídnout dividendu. Za rok 2013 se hovoří o maximálně celkem 400 mil. PLN, o rok později až o 500 mil. PLN. Za prvních 9 měsíců roku firma vykázala zisk EBITDA 1,5 mld. PLN (+13 %), resp. čistý zisk 610,8 mil. PLN (+15 %).

Energa se zaměřuje zejména na obnovitelné zdroje, které tvoří 40 % výrobní kapacity, resp. 508 MW. Vlastní například největší polskou vodní elektrárnu Wloclawek.

Polsku si na trh zároveň pro prostředky přichází v těchto dnech i developer Capital Park. Prodat chce až 21 mil. akcií za kurz maximálně 10 PLN. Po IPO železniční PKP Cargo z minulého měsíce je tak na polském trhu z hlediska primárních emisí v závěru roku výrazně živo.

J. Zendulka

  


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688