BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  14.11.2013 10:12:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY a ZLATA (14.11.2013)

Deficit státního rozpočtu Spojených států byl nakonec v říjnu nižší, než očekávali ekonomové. Výdaje převýšily příjmovou stránku jen o 91,6 miliardy dolarů, tedy o 15 miliard méně, než se predikovalo.  V meziročním srovnání došlo k nárůstu příjmů o 8,0 procent a výdajů o 4,5 procenta. Americký Kongres očekává, že do budoucna by měl deficit pokračovat ve zmenšující se tendenci. Ministerstvo financí informovalo o tom, že schodek za letošní rok bul na konci září 4,1 procenta z HDP. Dle odhadů by se v tomto fiskálním roce měl snížit na 3,3 procenta a v roce 2015 až 2,1 procenta.

Japonská ekonomika dosáhla ve 3. čtvrtletí v mezikvartálním srovnaní 0,5 procentního růstu. Původně se očekávala expanze o 0,4 procenta. Avšak v porovnání s 0,9 procentním růstem z druhého kvartálu tato čísla znamenají výraznější zpomalení. V meziročním porovnání bylo třetí čtvrtletí o 1,9 procenta úspěšnější. Japonská ekonomika rostla již čtvrtý kvartál po sobě a nachází se tak v nejlepší kondici za poslední 3 roky. I v tomto posledním čtvrtletí se očekává další zrychlení, pomoci by tomu měli hlavně maloobchodníci, kterým se zvednou tržby před zvyšováním daňové zátěže.

Před americkým Senátem se dnes představí kandidátka na post šéfky americké centrální banky (Fed), uchazečka vybrána prezidentem Obamou, Janet Yellen. Očekává se, že bude obhajovat uvolněnou monetární politiku, to se samozřejmě nebude líbit republikánům, kteří mají k současnému vedení Fedu výhrady. Již včera se Yellen vyjádřila, že je potřeba i nadále podporovat růst ekonomiky a hlavně pracovat s vysokou nezaměstnaností (7,3 procenta). Americký dolar reagoval na její včerejší slova oslabením a i od dnešního projevu se očekává viditelná reakce, pravděpodobně dojde ke zvýšení volatility. Yellen bude totiž nejen číst svůj projev, ale i odpovídat na dotazy senátorů.

Včera měl proslov Ben Bernanke, který vyjádřil lítost, že neodchází z úřadu a nezanechává za sebou ekonomiku s 5 procentní nezaměstnaností. Ačkoliv vyjádřil spokojenost s tím, co centrální banka za jeho úřady vykonala, řekl, že nezaměstnanost je stále vysoká a mohla. Dle jeho názoru je optimální úroveň mezi 5 a 6 procent a Fed by měl podporovat ekonomiku, dokud jej nedosáhne a inflace bude pod kontrolou (2,5 procenta).

Francouzská ekonomika opět zklamala, ve třetím kvartále totiž namísto očekávaného růstu kontraktovala o 0,1 procenta. Ekonomové dávají špatný výsledek za vinu vládě prezidenta Hollanda. Vysoké zdanění právnických osob má za výsledek šetření společností a propad v investicích se podepsal na ekonomice. Investice nefinančních společností klesly mezikvartálně o 0,6 procenta, zatímco spotřebitelské výdaje o 0,2 procenta. Ve Francii klesá i cenová hladina. Index spotřebitelských cen (CPI) v říjnu meziměsíčně klesl o 0,1 procenta.Francie je tak opět jednou nohou v recesi s její dnešní čísla dokázala porazit i Španělsko, které si v 3. kvartále připsalo růst 0,1 procenta.

Německá ekonomika vzrostla v předposledním čtvrtletí pouze o 0,3 procenta, v porovnání s 0,7 procentním růstem z druhého kvartálu je výsledek neuspokojující. Výsledek odpovídal ekonomickým odhadům. Růst táhla hlavně domácí poptávka, zvýšily se i investice do stavebnictví a osobní spotřeba se dočkala pouze neznatelného posílení.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD se po vytvoření throwbacku k trojúhelníkové formaci posunulo výše a nyní lze hovořit o rostoucím trendovém kanálu. Prozatímní výsledky HDP nebyly zcela uspokojivé a euro by to mohlo negativně poznamenat. Trh by se v případě prolomení podpory 1,3455 mohl podívat k podpůrné linii.

GBP/USD dosáhlo v průběhu nočních hodin našeho vytyčeného cíle na souběhu klesající trendové linie a rezistence 1,6056. V dnešní seanci svede trh souboj o budoucí trend. Vyznačený trendový kanál velí jasně k obratu a znovudosažení 1,59. Nicméně proražení trendové linie by znamenalo snahu o změnu poměrů a trh by se mohl dočkat 1,61.

USD/JPY zůstal během asijské seance poblíž rezistence 99,60. Trh se nachází u klesající linie z denního grafu, která ohraničuje konsolidační formaci vlajky. Na její proražení se čeká již několik týdnů. USD/JPY se nachází v krátkodobém rostoucím kanálu a po menší korekci by měl pokračovat znovu směrem na sever. Zde se jako zásadní pro další vývoj jeví psychologická úroveň 100,00.

Zlato započalo ve včerejší seanci korekční pohyb. Trh i přes posílení zůstává v klesajícím trendovém kanále a nyní testuje silný odpor 1 290,00. Ve prospěch medvědů hovoří i skrytá medvědí divergence na stochastickém oscilátoru. Prodávající však nemají příliš prostoru k pohybu, těsně pod cenou se nachází silná podpora 1 270,00, kterou je potřeba prolomit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688