Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.11.2013 09:47:28

Komentáře k HDP - recese ještě neskončila, poráží nás Slovensko

Zatímco údaje za 2. čtvrtletí přinesly naději, že se české ekonomice podařilo konečně zbavit velmi dlouhé recese, čerstvá data za 3. čtvrtletí přináší nepříjemné vystřízlivění z tohoto snu. Hrubý domácí produkt klesl o 0,5 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, v meziročním srovnání se pokles prohloubil ze 1,3 na 1,6 procenta.

Sice nejsou k dispozici detailní údaje, nicméně je zřejmé, že pokles české ekonomiky vychází ze slabosti domácí poptávky i zhoršení čistého exportu. Na straně domácí poptávky jde především o stále chřadnoucí investiční aktivitu. Dosavadní vývoj státního rozpočtu ukazuje, že i letos klesají veřejné investice, a to i přes varování před opakování jejich negativního vlivu na ekonomiku z předchozích let. V době recese není vhodné omezovat výdaje s největším fiskálním multiplikátorem. Spotřeba domácností sice neklesá v meziročním srovnání, bohužel ale ani neroste. Dopočet ukazuje, že pouze změna zásob ovlivnila HDP pozitivně.

Nepříjemnou informací je zhoršení čistého exportu. Zatímco vývoz zboží a služeb se zvýšil pouze o 1,2 procenta, dovoz stoupl o 2,7 procenta. V situaci, kdy rostou ekonomiky našich hlavních obchodních partnerů Německa, Rakouska, Slovenska a Polska je exportní výkonnost české ekonomiky překvapivě slabá.

Ve srovnání s dosud zveřejněnými odhady HDP za 3. čtvrtletí jsou údaje o české ekonomice výrazně horší. V mezikvartálním měřítku se HDP zvýšil o 0,3 procenta v Německu, 0,2 procenta v Rakousku, a 0,8 procenta v Maďarsku.

Studená sprcha, kterou nečekaně špatné údaje o HDP ve 3. čtvrtletí přinesly, zvýrazňuje potřebu uvolnění měnové politiky, k níž ČNB minulý týden přistoupila. Ukazuje se, že slabá není jen domácí poptávka, ale i zahraniční složka HDP. Devizové intervence a oslabení kurzu koruny jsou za této situace zcela na místě. Otázkou spíše je, zda při opakování podobných negativních překvapení nesáhne ČNB k ještě výraznějšímu oslabení kurzu koruny.

Česká ekonomika nyní zaostává za svým předkrizovým vrcholem, jehož dosáhla ve 3. čtvrtletí 2008, o 3,8 procenta. Rozdíl mezi současným výkonem ekonomiky a jejími kapacitami je 1,5 až 2,0 procenta v závislosti na použité metodě odhadu. Za celý letošní rok očekávám pokles HDP o 1,5 procenta.

David Marek, Patria Finance



Dnešek přinesl pomyslný souboj svou ekonomik. Česka a Slovenska, které ve stejnou chvíli zveřejnily předběžné odhady ekonomického růstu za třetí čtvrtletí. Slovenská ekonomika vyhrála na plné čáře - 2:0. Hospodářský růst v Česku se opět zastavil. HDP kleslo meziročně o 1,6 % a mezičtvrtletně o 0,5 %. Zato Slovensko rostlo meziročně o 0,7 % meziročně a 0,2 % mezikvartálně. Slovensko tak ukázalo, že v současnosti má ekonomiku v mnohem lepší kondici a nakročeno k dalšímu růstu.

České ekonomice se třetí čtvrtletí nepovedlo, i když na první pohled vypadalo pozitivně. Velký vliv totiž měl počet pracovních dní. Bez očištění by totiž ekonomika klesala "jen" o 0,7 % meziročně a dokonce rostla o 0,4 % mezičtvrtletně. To je však jen nepatrná útěcha. Ekonomiku v současnosti nejvíce brzdí slabé investice. Tvorba hrubého kapitálu není natolik silná, aby podporovala ekonomiku. Nejviditelnější projev nízkých investic je ve stavebnictví. To je od začátku krize stále v útlumu, a nedokáže se z něj vymanit. Proto by ekonomice nyní prospěla hlavně důvěra podnikatelů a investorů obecně, aby se nebáli realizovat nové investice. Řada firem má stále připravené investiční záměry z roku 2008, před vypuknutím krize. Nyní je přehodnocuje, aby zvýšila jejich návratnost, přesto stále zůstávají na papíře. Konečná spotřeba, která se týká hlavně domácností, už přestává být brzdou ekonomiky. Spotřebitelé získávají na sebedůvěře a to se projevuje i na tržbách v maloobchodě, které mají rostoucí trend. To by mohlo pomoct zvrátit negativní trend a dát i důvěru průmyslu.

Zatímco České ekonomice se nedaří, Slovensko se stále drží v kladných hodnotách. Přestože v mnohém si jsou ekonomiky podobné, Slovensku se podařilo nespadnout do druhé vlny krize. V současnosti je tamní průmysl v dobré kondici, a růstové hodnoty chodí z řady různých oborů, nejen automobilového. K tomu se přidává mohutná investiční aktivita, kdy se staví například zbývající úseky dálnice D1 mezi Bratislavou a Košicemi.

Q/Q Česko: -0,5 %

Y/Y Česko: -1,6 %

Q/Q Slovensko: +0,2 %

Y/Y Slovensko: + 0,7 %

 

Ing. Michal Kozub

Analytik

Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688