Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  13.11.2013 13:16:07

Češi stále více platí kreditkami, výběry z bankomatů ale klesají

Uhradit klasický páteční nákup kreditní kartou je v Česku čím dál běžnější. Stoupá i počet míst, kde lze platit tímto způsobem. Výrazně však přitom klesá objem výběrů z bankomatů: zatímco v roce 2008 tvořil 89 % ze všech transakcí, v roce 2013 už se jednalo jen o 52 %*.

Peníze už zdaleka tolik nenosíme v peněženkách jako dříve, postupně víc a víc platíme kartou. Společně s rozšiřováním míst, kde kartou platit lze, se tak běžnou součástí života stalo mít v peněžence místo peněz i několik karet zároveň, ať už kreditních, či debetních,“ říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. Současně se ale částka u výběrů z bankomatů příliš nemění, průměrná výše transakce se posledních 6 let pohybuje okolo 2 250 . Vývoj však zaznamenala oblast nákupu potravin. V roce 2008 připadlo na nákup jídla jen 9,6 % všech karetních transakcí v obchodech, od té doby podíl vystoupal až na letošních 48,7 %. Objem transakcí se v této oblasti za stejné období zvýšil z 2,8 % až na 22,9 %. Zajímavé je, že průměrná částka u nákupu jídla se zároveň snížila – z 635 v roce 2008 na současných 484 .

Právě tady se ukazuje, že je pro nás platba kreditkou čím dál přirozenější. Platíme s ní i za věci denní potřeby, tedy za jídlo a oblečení. V obchodech s potravinami se uskuteční skoro polovina transakcí,“ vysvětluje Kozub. Dodává, že tento trend souvisí i s faktem, že Češi se naučili kreditku používat. „Dříve se řada lidí kreditky bála, nerozuměli třeba principu bezúročného období. To se ale změnilo, zvláště ti, co se zajímají o moderní finanční produkty a vědí, jak je chytře používat, tenhle platební nástroj a úvěr v jednom oceňují,“ konstatuje Kozub.

A jaké částky za jaké služby a zboží platíme kreditkou nejčastěji? Zatímco některé oblasti zaznamenaly prudký vývoj, jiné vykazují stabilitu. Za služby hotelů posledních 6 let platíme kartou částku okolo 2 200 , příliš se nemění ani průměrná částka za pohonné hmoty. Od roku 2008 se typická platba za benzín a naftu zvýšila o pouhou stokorunu ze 734 na 840 . Lidé totiž tankují často ne do zcela plné nádrže, ale spíše si dávají cenový limit, kolik načerpají. Ať už je to pět set nebo tisíc korun. Výrazné změny ale přišly při placení v restauracích. „Průměrná platba za účet v restauraci klesla od roku 2008 asi na polovinu. A ještě nepříznivější vývoj je u cestovních agentur, před 6 lety byla placena průměrná částka 9 140 , v roce 2013 to je jen 3 300 , “ zmiňuje Michal Kozub.

Zajímavé údaje se ukazují i při platbě kartou v jednotlivých regionech České republiky. Kartou u nás v přepočtu na 1000 obyvatel nejčastěji platí obyvatelé Prahy. Ze všech 14 krajů tak na Prahu připadá 11,4 % transakcí. Na opačné straně pomyslného žebříčku je Pardubický kraj, kde se v rámci Česka uskuteční jen 5,45 % plateb kartou. Situace na Slovensku je podobná jako u nás, největší počet transakcí se uskuteční při výběru z bankomatu (17,1 %) a nákupu jídla (58,7 %).

*Údaje vyplývají z interních statistik společnosti Home Credit

Zuzana Bienvenu
mluvčí Home Credit a.s.

Poznámka pro editory:

Společnost Home Credit a.s ., založená v roce 1997, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v České republice. Společnost nabízí širokou škálu úvěrových produktů: půjčky v místě prodeje, úvěry na automobily, hotovostní půjčky, kreditní a úvěrové karty. V první polovině roku 2013 společnost poskytla úvěry v celkové výši 4,2 miliardy korun. Společnost Home Credit a.s. je členem skupiny Home Credit.

Skupina Home Credit je přední poskytovatel spotřebitelských úvěrů v Evropě a Asii, založený v roce 1997 v České republice. Skupina Home Credit zaměstnává 28 tisíc lidí a poskytuje své služby vice než 28 milionům klientů skrze 86 tisíc distribučních míst (k 31. 12. 2011). Skupina Home Credit je v současnosti aktivní v České republice (od roku 1997), na Slovensku (1999), Ruské federaci (2002),

Další informace jsou k dispozici na www.homecredit.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688