Okénko investora  |  12.11.2013 12:51:30

FED a ČNB - "ochránci měny"

FED a ČNB - "ochránci měny"
46. týden – Analýza trhu s drahými kovy

12/11/2013 Zlaťáky.cz: Centrální bankéři po celém světě se zdají být silnější než kdy jindy, ale rovněž je pro ně typický ještě jeden aspekt - zmatečnost.zlate_cihly_americka_vlajka To vše platí zejména pro Fed, který bojuje s tím, jak ukončit nekonvenční politiku bez vytváření dalších významných globálních otřesů na trhu. V září se vyhnul snížení měsíčních nákupů QE, tím překvapil trhy a bankéře světových centrálních bank. Nejednotnost tvrzení vydávána jednotlivými představiteli FEDu dává signál k tomu, že sami bankéři FEDu nedokážou určit termín, kdy kvantitativní uvolňování amerických dolarů a státních dluhopisů bude minimálně zpomaleno, natož ukončeno.

FED chrání zájmy investorů, a ti ostatní jsou zájmu ušetřeni

Důvodem této "zmatečnosti" může být hra trošku větších rozměrů. Fed by totiž rád viděl vyšší cenovou hladinu akcií, neboť podle všeho Fed slouží potřebám bohatých, kteří mají velkou část svého majetku investovanou do akcií a zároveň by rád viděl nízkou hladinu úrokových sazeb, které udržují vysoké ceny dluhopisů z téhož důvodu jako v prvním případě. Fed a vláda USA navíc potřebují nízké úrokové sazby, a to zejména proto, aby náklady dluhové služby vlády USA zůstaly nízké. Nemovitosti jsou cenově atraktivní, úvěry jsou levné a investoři jsou "nuceni" k nákupu akcií, a pomáhají tak udržovat dluhopisovou a dolarovou bublinu. 

Otázka zní: Může Fed a americká vláda řídit trhy k dosažení nízké úrokové sazby, vyšších zásob, nízké inflace a ceny zlata a silného dolaru, a to vše při utrácení mnohem většího množství finančních prostředků, než jsou příjmy státního rozpočtu, které v konečném důsledku přivedou státní dluh až do hlubin Grand kaňonu? Odpověď nemůže být jiná než - NE!

Alespoň mincovna USA hlásí dobré zprávy

Mincovna Spojených států hlásí rekordní prodeje stříbrných mincí American Eagle. Amerických Orlů, kde se od začátku roku do poloviny října prodalo celkem 36 954 500 jednotek. Pro srovnání: V roce 2012 se do této doby prodalo 33 742 500 jednotek. S obratem v průměru více než 3,5 milionu mincí za měsíc překonal i rekordní rok 2011.

Australská mincovna v Perthu hlásí silná data u prodeje zlatých a stříbrných mincí již druhý měsíc. Mincovna těží z cenového poklesu drahých kovů a z vydání nových mincovních vzorů. V říjnu bylo prodáno 821 579,77 trojských uncí stříbrných mincí. To představuje pokles oproti předchozímu měsíci, kdy bylo prodáno 961 977.07 uncí. Nicméně, i přesto tento měsíc představuje 80% nárůst ve srovnání s rokem předešlým, kdy bylo prodáno 457,700.76 uncí.

12_11_2013_analyza_graf

12_11_2013_analyza_graf

A došlo i na intervence ČNB ...

ČNB vstoupila ve čtvrtek 7. listopadu do hry o oslabení české měny s cílem 27 Kč/EUR jako další nástroj pro uvolnění měnových podmínek. To znamená, že nakupovala eura proti koruně v objemu přibližně 500 miliónů EUR, což oslabilo domácí měnu skokově o téměř 4% vůči euru na úroveň 26,96 CZK/EUR a o více jak 5% proti dolaru na hranici 20,11 CZK/USD. Intervence proti koruně schválila bankovní rada ČNB spolu s rozhodnutím o sazbách, které zůstávají beze změn. To samozřejmě ovlivnilo cenu zlata, která se navýšila o téměř 5 % na 1 unci.

12_11_2013_analyza_graf

Cena zlata, včetně futures, zaznamenala v pondělí 11. listopadu na světovém trhu další pokles. V pondělí se dostala pod hranici 1300 dolarů za trojskou unci. Cena zlata se zdála být silnější než se původně očekávalo a to z důvodu zpráv a datUSA. Zprávy hovořily o tom, že Americký Fed začne v brzké době s měnovými stimuly. V pondělí 11. listopadu v 15 hodin se zlato obchodovalo za 1283 dolarů/unci, stříbro testovalo spotovou hranici 21,29 dolarů/unci.


Přejeme mnoho úspěchů.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval v roce 2013 Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

18.03.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.10.2023Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB a Fed, v eurozóně vyjde inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
10.07.2023Úrokové sazby ještě porostou – Fed, ECB a ČNB Mgr. Timur Barotov (BHS)
02.05.2023Ranní okénko - Dnes vyjde výsledek HDP, zítra zasedá ČNB a Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688