TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  11.11.2013 11:33:27

UŠETŘETE NA ELEKTŘINĚ! Dodavatelé elektřiny začali vydávat ceníky

Energetický regulační úřad chystá od nového roku snížení cen distribuce silové elektřiny. To znamená, že cena elektřiny bude pro konečné spotřebitele nižší o více než 10 %.
 

"V průběhu listopadu zveřejní Energetický regulační úřad distribuční ceny na rok 2014. Dá se předpokládat, že většina dodavatelů zveřejní své ceníky do konce listopadu, aby nové ceníky byly platné od 1.1.2014," radí finanční expert Tomáš Suchý.
 

U podnikatelů se u určitých dodavatelů slevy pohybují v rozmezí 12 až 17 procent, zatímco u domácností to je 12 až 19 procent. Například malé pekařství se spotřebou 50 MWh by mohlo uspořit přes 20 000 korun.
 

Z modelových výpočtů srovnávacích kalkulaček vyplývá, že ceny za elektřinu proti letošnímu roku poklesnou a zároveň zůstane zachováno poměrně široké cenové rozpětí mezi jednotlivými dodavateli.
 

Pro náš příklad si vezmeme domácnost, jejíž roční spotřeba elektřiny je 2 200 kWh. Distribuční sazba D02d (nejběžnější, kterou české domácnosti užívají). Výše jističe 3 x 25 A. Domácnost, která elektřinou svítí a napájí běžné spotřebiče.



Zatím nejlevnější nabídku připravila společnost Fosfa. Tarif "Elektřina" u ní lze u obvyklé spotřeby 2,2 MWh pořídit za 12 056 ročně. V tomto roce se přitom ceny pro stejnou spotřebu u dodavatelů energie pohybovaly mezi 13 026 - 14 610 . Do ceníku se zatím nepromítla nová cena distribuce, která bude známa na konci listopadu. Energetický regulační úřad však již dříve avizoval, že tato nezanedbatelná složka ceny elektřiny by měla rovněž klesnout, a to v průměru o 5 procent.
 

“Úspora, kterou v příštím roce domácnosti pocítí díky měnícím se ceníkům, nemusí být konečná. Další stovky korun lze ušetřit přechodem k některému z alternativních dodavatelů,“ zakočnil Michal Hardyn.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688