Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.11.2013 10:10:04

Komentáře k inflaci - klid před dopady devizových intervencí

Inflace podle očekávání dále ztrácí na síle. V říjnu se snížila na 0,9 procenta. Nižší byla naposled v březnu 2010. V samotném říjnu se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta s přispěním vyšších cen alkoholu a sezónního zdražení oblečení. Ceny pohonných hmot naopak klesly.

Zdá se, že se říjen etabluje jako měsíc zdražujícího piva. Loni v říjnu zdražilo pivo o 4,8 procenta, letos ceny stouply o 2,5 procenta. Ještě o něco výrazněji zdražily lihoviny, jejichž ceny stouply o 3,3 procenta. Již dlouhodobě pravidelnou záležitostí je říjnový růst oblečení a obuvi před začátkem zimní sezóny. Nicméně letos byl tento sezónní efekt poněkud silnější. Ceny oblečení stouply o 2,9 procenta, obuvi o 5,4 procenta. Protiváhou se staly ceny pohonných hmot, které se snížily o 2,1 procenta, k čemuž přispěly nižší ceny ropy i posílení koruny vůči dolaru.

Zásadním faktorem ve vývoji inflace v příštích týdnech a měsících bude oslabení kurzu koruny po zahájení devizových intervencí Českou národní bankou. Nejrychleji se slabší kurz projeví v cenách pohonných hmot, které v nejbližších dnech zdraží zhruba o 40 haléřů na litr. Postupně se však efekt depreciace rozlije napříč dováženým zbožím ve spotřebním koši a v průběhu příštích 12 měsíců by se kvůli tomu měla inflace zvýšit zhruba o 1 procentní bod. Jádrová inflace (korigovaná inflace bez pohonných hmot) by se díky tomu měla v první polovině příštího roku vymanit z více než čtyřleté deflace. Celková inflace ve spotřebitelských cenách by se měla ke konci příštího roku blížit dvouprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky.

David Marek, Patria Finance


 

Inflace v říjnu klesla pod jedno procento. Ukázala tak přesně ten problém, kterého se obávali centrální bankéři a na který také reagovali svým čtvrtečním rozhodnutím. Meziroční růst cen o 0,9 % je opravdu velmi nízký, navíc, ve spojitosti s růstem cen jen potravin, jednostranný. Potraviny totiž zdražily meziročně o 3,5 %. To je ale výrazně menší hodnota, než kterou jsme sledovali dříve. V srpnu ceny potravin rostly o 5,6 %. Znamená to, že ceny potravin rostou měsíc od měsíce pomaleji. Pro koncového spotřebitele to je jistě dobrá zpráva, protože právě ceny potravin jsou dlouhodobě v jejich hledáčku. Právě ony totiž spotřebitele motivovaly k šetření a menším nákupům v obchodech. S jejich poklesem se ale celkově vytrácí inflace. Obzvlášť, když z hodnoty inflace 0,9 % tvoří více než polovinu potraviny. Přesně půl procentního bodu, a další tři desetiny přidávají ceny alkoholu a tabák.

Zatímco ceny potravin rostou, v jiných oblastech ceny klesají. Dlouhodobě ceny klesají v dopravě, a to jak u cen dopravních prostředků, tak i díky meziročně nižší ceně pohonných hmot. To ale nebude platit dlouho, protože po devizové intervenci začnou v nejbližší době růst ceny u pump. Cena pohonných hmot v Česku totiž vychází z burzy v Rotterdamu, a to znamená, že je čistě závislá na měnovém kurzu. Růst cen by se měl pohybovat okolo 40 až 50 haléřů na jednom litru. U plné nádrže průměrného osobního auta se tak rozdíl v ceně bude pohybovat okolo dvaceti až třiceti korun.

Změny v inflaci tak uvidíme až v listopadových hodnotách. Podle současného vývoje, kdy se ceny nemění skokově, by inflace neměla růst okamžitě. Její náběh bude pravděpodobně pozvolný, a bude k němu docházet s tím, jak budou končit skladové zásoby. Navíc někteří obchodníci přistoupí k přecenění až po Vánocích, protože se mohou obávat horších tržeb v nejdůležitější sezóně roku.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.02.2024Devizové trhy na počátku týdne v naprostém klidu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.09.2023Devizové trhy na úvod týdne v klidu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.12.2022Na devizových trzích dnes panoval klid (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.09.2022Devizové intervence ČNB se v červenci opět zvýšily (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688