Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Měny-forex  |  07.11.2013 15:29:57

ČR vstupuje do měnových válek, intervence může i uškodit

Základní úroková sazba zůstala beze změny na 0,05 %. Cílem pro kurz koruny je podle vyjádření rady ČNB 27 korun za euro, kde by banka ráda kurz držela. Jde o první intervence národní banky na měnovém trhu za 11 let.

K zahájení intervencí ČNB poskytla rozšiřující komentář na tiskové konferenci. Guvernér ČNB Miroslav Singer prohlásil, že centrální banka bude intervenovat v takové míře a tak dlouho, dokud se měnový kurz nedostane na požadovanou úroveň a nedojde ke splnění inflačního cíle. Kurz koruny k euru v reakci na jeho slova o neomezeném objemu a časovém horizontu intervencí oslabil o 4,2 %.

Singer také potvrdil, že ČNB již na měnový trh vstoupila. Prodeje korun budou podle guvernéra dlouhodobé a ustanou teprve ve chvíli, kdy si bude bankovní rada jistá, že je nebude zapotřebí opakovat. Ke změně cílované hodnoty měnového kurzu (27 EUR/CZK) by ČNB přistoupila pouze v mimořádném případě.

ČNB dále prezentovala revidované predikce ekonomického růstu a inflace. Snížila výhled růstu české ekonomiky v roce 2014 z 2,1 % na 1,5 %. Spotřebitelské ceny by měly ve 4Q2014 růst pomaleji, než původně očekávala (o 1,2 % vs. 1,8 %). Predikci ekonomického růstu v roce 2013 centrální banka revidovala nahoru z -1,5 % na -0,9 %. V 1Q2015 předpovídá růst spotřebitelských cen rychlejší (2 %) oproti původním odhadům (1,8 %).

        12 ekonomik a akciových trhů v jediném grafu: Které akcie jsou nyní atraktivní?    
 

"Intervence proti koruně v zájmu zvýšení inflace pravděpodobně poškodí oživování spotřebitelské poptávky, zvýší se dovozní ceny. Teoreticky mohou trochu pomoci vývozcům, ale ti jsou zpravidla měnově zajištěni, takže i pro ně by případné dlouhodobé intervence mohly být negativní. ČNB trvá na svém inflačním cíli, průmyslu se přitom začíná dařit, zakázek přibývá, což by samo o sobě mělo vést k růstu zaměstnanosti, a tím i k podpoře spotřeby domácností. ČNB svým zásahem tedy současné opatrné oživení může ohrozit," poznamenal pro Investiční web hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.